Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Χατζηδάκης (υπ. Εργασίας): Aυξάνεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού

Χατζηδάκης (υπ. Εργασίας): Aυξάνεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού
Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας…

Την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για το 2022 από 30 εκατ. ευρώ σε 35 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του σήμερα στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
«Έχω ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, έτσι ώστε να καλυφθούν ιδιαίτερα περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και έχουν ανάγκη ειδικής στήριξης.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί με ακόμα καλύτερους όρους σε σχέση με πέρυσι», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο υπουργός υπογράμμισε πως τα στοιχεία έχουν ξεκινήσει να δείχνουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.
«Στο ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ" τον Απρίλιο καταγράφηκε ρεκόρ 20ετίας όσον αφορά στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων και τη διαφορά την κάνουν ο τουρισμός και ο επισιτισμός.
Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα εφέτος.
Αν υπάρχει θετική πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ, αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αντίστοιχες θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό», σημείωσε.
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε αναλυτική αναφορά στις εξελίξεις στον κλάδο σε σχέση με την απασχόληση, την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ τόσο όσον αφορά τα μισθολογικά και το ωράριο όσο και σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων θα είναι αυστηροί. «Λογαριάζουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και την εικόνα της χώρας διεθνώς. Χαίρομαι που οι δικοί σας φορείς είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Προφανώς, πιστεύουμε ότι η επίσημη εκπροσώπηση και η μεγάλη πλειονότητα στον χώρο του τουρισμού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην είμαστε αυστηροί και να μην επιχειρούμε με αυτήν τη μέθοδο, μεταξύ των άλλων, να βελτιώσουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας. Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει, θα προχωρήσουν και η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι: όχι εκπτώσεις, απόλυτη αυστηρότητα», ανέφερε ο υπουργός.
  • Η κλαδική Σύμβαση Εργασίας που είχε υπογράψει η ΠΟΞ με τους εργαζόμενους στον κλάδο των ξενοδοχείων έχει κηρυχθεί υποχρεωτική και εφαρμόζεται. Βούληση του υπουργείου είναι να γίνει υποχρεωτική και η σύμβαση στον επισιτισμό. «Ζήτησα από τη ΓΣΕΒΕΕ και την Ομοσπονδία των εργαζομένων να φέρουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις 31 Μαΐου, οπότε συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Πρέπει να υπάρχει ισότητα στη μεταχείριση μεταξύ των δύο κλάδων και ανάμεσα στους εργαζόμενους, πολύ περισσότερο όταν έχει μεσολαβήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ», ανέφερε ο υπουργός.
  • Για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο, υπενθύμισε την προσπάθεια σύζευξης της ζήτησης με την προσφορά εργασίας από τους εγγεγραμμένους στα μητρώα της ΔΥΠΑ, καλώντας τις επιχειρήσεις να υποβάλουν τις κενές θέσεις ως τις 31 Μαΐου. «Είναι μια ευκαιρία να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα και ποια θα είναι η ανταπόκριση των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
  • Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές θα ευθυγραμμιστούν, όπου δεν είναι ήδη ευθυγραμμισμένες, με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών για τους φόρους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης