Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανοίγει το θέμα στεγαστικής πολιτικής και επιδοτήσεων - Νέα μέτρα για Κατοικία και Ενοίκια σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ανοίγει το θέμα στεγαστικής πολιτικής και επιδοτήσεων - Νέα μέτρα για Κατοικία και Ενοίκια σχεδιάζει η κυβέρνηση
Η κατακόρυφη αύξηση τιμών των οικοδομικών υλικών και το γεωπολιτικό παιχνίδι του πολέμου στην Ουκρανία έχουν φέρει στα όρια γενικευμένου μπλακ άουτ τις κατασκευές
Σχετικά Άρθρα

Με δυο παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνικών Εταιρειών), που εκπροσωπεί την μεγάλη πλειοψηφία των Τεχνικών Εταιρειών της χώρας, αλλά και στελέχη στον ΟΑΕΔ, ανοίγουν το θέμα στέγασης για το οποίος σχεδιάζονται μέτρα το επόμενο διάστημα με στόχο αφενός την τόνωση της κατασκευαστικής αγοράς, αφετέρου τη στεγαστική ενίσχυση των χαμηλόμισθων.
Η κατακόρυφη αύξηση τιμών των οικοδομικών υλικών και το γεωπολιτικό παιχνίδι του πολέμου στην Ουκρανία έχουν φέρει στα όρια γενικευμένου μπλακ άουτ τις κατασκευές.
Ταυτόχρονα με την κατασκευή εργατικών κατοικιών που σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ (τμήμα τα. ΟΕΚ) με το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται και ανασχεδιασμός της επιδότησης ενοικίου από τον ΟΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Κ. Λιβέρη και άλλα στελέχη από τον ΟΑΕΔ, σε σχέση με το 2016 οι τιμές των ενοικιάσεων κατοικιών σε περιοχές της Αθήνας είναι με μετριοπαθείς υπολογισμούς αυξημένες κατά 41% στο κέντρο της Αθήνας, 50% στα Βόρεια Προάστια, 48% στα Δυτικά Προάστια, 33% στα Ανατολικά Προάστια και 21% στα Νότια Προάστια. Οι λόγοι για τους οποίους αυξάνονται τα ενοίκια ποικίλουν και συνδέονται με την τουριστικοποίηση του οικιστικού αποθέματος και με την χρηματιστικοποίηση της κατοικίας, που έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή της σε εμπόρευμα, επενδυτικό προϊόν και όχημα πλουτισμού. Ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές οι εργαζόμενοι αδυνατούν να στεγαστούν αξιοπρεπώς με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι κενές θέσεις εργασίας αφού οι προσφερόμενοι μισθοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Το διαθέσιμο οικιστικό απόθεμα για μακροχρόνια ενοικίαση σε τουριστικούς προορισμούς είναι χαμηλό με αποτέλεσμα τα λίγα σπίτια που ενοικιάζονται στους εργαζόμενους να διατίθενται σε εξαιρετικά υψηλές τιμές.

Στόχοι Κρατικής Παρέμβασης μέσω επιδότησης ενοικίου

Αξιοπρεπής στέγαση
Συγκράτηση ή και μείωση των τιμών ενοικίου
Μείωση της ανεργίας
Μείωση της φτώχειας, των ανισοτήτων και πρόσβαση σε ασφαλείς κατοικίες

Ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους

Στην επικρατούσα έννοια της αξιοπρεπούς στέγασης οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώνουν παραπάνω από το 30% του καθαρού εισοδήματος τους για τα έξοδα στέγασης. Στα έξοδα στέγασης συμπεριλαμβάνονται και οι λογαριασμοί ρεύματος, φυσικού αερίου, Ύδρευσης κ.α
Η πρόταση μας είναι η νομοθέτηση ενός επιδόματος ενοικίου που θα είναι εξατομικευμένο και κοινωνικά δίκαιο. Η Δ.ΥΠ.Α θα επιδοτεί το υπερβάλλον ποσό ενοικίου που πληρώνει ο ενοικιαστής άνω του 20% του καθαρού μισθού του. Για την αποφυγή αύξησης των ενοικίων θα νομοθετηθεί πλαφόν (ανάλογα με τα μέλη τυο κάθε νοικοκυριού και του ύψους ενοικίου)

Παράδειγμα 1

Άγαμος εργαζόμενος με καθαρά μηνιαία έσοδα 700 € πληρώνει ενοίκιο 400 €.
Θα πρέπει να πλήρωνε προκειμένου να έχει αξιοπρεπή διαβίωση μόνο το 20% * 700€= 140€
Συνεπώς η Δ.ΥΠ.Α θα επιδοτεί το υπολειπόμενο ποσό των 260 €/μηνιαίως.

Παράδειγμα 2

Ζευγάρι με δύο παιδιά με καθαρά μηνιαία έσοδα 1300€ πληρώνει ενοίκιο 550€.
Θα πρέπει να πλήρωνε προκειμένου να έχει αξιοπρεπή διαβίωση μόνο το 20% * 1300€= 260€
Συνεπώς η Δ.ΥΠ.Α θα επιδοτεί το υπολειπόμενο ποσό των 290 €/μηνιαίως.

Παράδειγμα 3

Ζευγάρι με ένα παιδί με καθαρά έσοδα 1200€ πληρώνει ενοίκιο 750 €.
Θα πρέπει να πλήρωνε προκειμένου να έχει αξιοπρεπή διαβίωση μόνο το 20% * 1200€= 240€ Συνεπώς η Δ.ΥΠ.Α θα έπρεπε να επιδοτεί το υπολειπόμενο ποσό των 510 €/μηνιαίως.
Όμως για λόγους που έχουν να κάνουν με τη συγκράτηση των τιμών των ενοικίων κρίνεται σκόπιμο να θεσμοθετηθεί ένα πλαφόν επιδότησης είτε βάσει των μελών νοικοκυριού είτε γενικό ανώτατο πλαφόν σε συνδυασμό των τ.μ των κατοικιών είτε συνδυασμός όλων των ανωτέρω.

Ρυθμίσεις για τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους & ανέργους

Εκπόνηση ειδικού προγράμματος ενίσχυσης της απασχόλησης συνδυασμένο με επίδομα ενοικίου Δ.ΥΠ.Α και φιλοξενίας των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΟΑΕΔ ή χορήγησης vooucher για την ενεργοποίηση του στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να δίνει επιπλέον ενίσχυση στους νέους και κίνητρα για δημιουργία οικογένειας
Ειδική μέριμνα για τους εποχικά εργαζόμενους για την αξιοπρεπή στέγασή τους
Οι ρυθμίσεις θα μπορούσαν να έχουν την μορφή ενός στεγαστικού voucher που θα ενεργοποιείται σε διαμερίσματα τα οποία θα πρέπει να έχουν ελάχιστες προϋποθέσεις αξιοπρεπούς στέγασης.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης