Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Συναγερμός: Οι μαζικές cyber επιθέσεις σε δυτικές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις και τα ασφαλιστικά τρικ

Συναγερμός: Οι μαζικές cyber επιθέσεις σε δυτικές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις και τα ασφαλιστικά τρικ
Tην υψηλή έκθεση που έχουν οι (αντ)ασφαλιστές στον πόλεμο της Ουκρανίας και σε cyber κινδύνους και cyber πολεμικά χτυπήματα επιβεβαίωσε άλλη μία φορά η S&P Global, κάνοντας λόγο για ζημιές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σχετικά Άρθρα

Η πανδημία χάραξε τον δρόμο των εξαιρέσεων στην (αντ)ασφάλιση και ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας τον άνοιξε διάπλατα. Σπεύδουν οι (αντ)αφαλιστές να αλλάξουν τους όρους και τις διατυπώσεις των συμβολαίων υπό την απειλή της εκτόξευσης μαζικά cyber πυρά σε επιχειρήσεις της Δύσης και κυβερνητικούς οργανισμούς. Πριν ο πανικός καταλάβει τις επιχειρήσεις τρέχουν οι αντασφαλιστές να ‘μαζέψουν’ τις ασάφειες και τις διφορούμενες διατυπώσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Γκρίζες ζώνες

Οι περισσότερες πολιτικές cyber συμβολαίων καλύπτουν επιχειρήσεις έναντι διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών, επισκευές για την αποκατάσταση δικτύων από επιθέσεις με εξαίρεση τον πόλεμο. Ωστόσο, στις διατυπώσεις υπάρχουν γκρίζες ζώνες οι οποίες αφήνουν τους (αντ)ασφαλιστές έκθετους σε περιπτώσεις κυβερνοπολέμων γεγονός που φοβούνται σήμερα οι αντασφαλιστές καθώς γιγαντώνονται οι κίνδυνοι των cyber πολεμικών χτυπημάτων.
Την υψηλή έκθεση που έχουν οι (αντ)ασφαλιστές στον πόλεμο της Ουκρανίας και σε cyber κινδύνους και cyber πολεμικά χτυπήματα επιβεβαίωσε άλλη μία φορά η S&P Global, κάνοντας λόγο για ζημιές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βάζουν ρήτρες και εξαιρέσεις

Η Munich Re από την πλευρά της σπεύδει να σχεδιάσει νέους όρους στα cyber συμβόλαια που δίνει σε συνεργασία με τα Lloyds του Λονδίνου πριν την προλάβουν οι εξελίξεις καi οι μαζικές καταστροφές από τα πολεμικά cyber χτυπήματα. Την ίδια στιγμή συστήνει στους πελάτες της να εισάγουν παρόμοιες διατυπώσεις και εξαιρέσεις στα συμβόλαια τους.
Υπό το αυξημένο κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με σωρεία απαιτήσεων, η AIG επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει καλύψεις σε Ουκρανία και Ρωσία.

Οι αντασφαλιστές πήραν το μάθημα τους

Οι διφορούμενες και αμφίσημες διατυπώσεις πολιτικής διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών κατά την πανδημία οδήγησαν σε σωρεία δικαστικών υποθέσεων σε όλο τον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια σχετικά σχετικά με το εάν η πανδημία του COVID-19 καλύπτεται ή όχι. Επειδή οι αντασφαλιστές βλέπουν ότι το σενάριο επαναλαμβάνεται με διαφορετικό σκηνικό στόχο τώρα έχουν να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Airmic η οποία Ενωση με αφορμή την αβεβαιότητα που υπήρξε κατά την πανδημία προκρίνει την σαφήνεια στην διατύπωση των όρων των συμβολαίων, τονίζοντας ότι η έλλειψη σαφήνειας στους όρους των συμβολαίων δεν βοηθά.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης