Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

ΤτΕ: Τον επενδυτικό κίνδυνο των Unit Linked τον φέρουν οι ασφαλισμένοι

ΤτΕ: Τον επενδυτικό κίνδυνο των Unit Linked τον φέρουν οι ασφαλισμένοι
Σημείο ανησυχητικό για την εγχώρια αγορά το γεγονός ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2021 η παραγωγή στα ασφάλιστρα κατά ζημιών αυξήθηκε σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την παραγωγή ασφαλίστρων ζωής
Σχετικά Άρθρα

Ως έτος μεγάλων προσαρμογών και ανακατατάξεων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων αλλά μεγάλης αύξησης των πωλήσεων των επενδυτικών προϊόντων unit linked το βάρος από τον επενδυτικό κίνδυνο των οποίων φέρουν οι ασφαλισμένοι χαρακτήρισε το 2021, ο Διοικητής της ΤτΕ, επιβεβαιώνοντας τα όσα έχει γράψει στο ΒΝ σε προγενέστερα ρεπορτάζ.
Η ελληνική ασφαλιστική αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντική συγκέντρωση, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που ασκούν ταυτοχρόνως ασφαλίσεις ζωής και κατά ζημιών, καθώς οι 5 μεγαλύτερες εξ αυτών κατέχουν το 81% της σχετικής αγοράς, σε όρους τεχνικών προβλέψεων.
Σημείο ανησυχητικό για την εγχώρια αγορά το γεγονός ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2021 η παραγωγή στα ασφάλιστρα κατά ζημιών αυξήθηκε σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την παραγωγή ασφαλίστρων ζωής η οποία οδηγήθηκε από τις πωλήσεις των UL συγκριτικά με το 2020.

Δυσανάλογες αυξήσεις στην παραγωγή ζωής

Η παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις ζωής την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 ανήλθε σε 1,8 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 19% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Από το ανωτέρω ποσό, 0,72 δισεκ. ευρώ συνδέονται με επενδύσεις, ποσοστό 41% επί των συνολικών ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων δραστηριοτήτων ζωής, έναντι 30% την αντίστοιχη περίοδο του 2020, καταγράφοντας σημαντική αύξηση (61%).
Παράλληλα, παρουσιάστηκε μείωση των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των ασφαλίσεων με συμμετοχή στα κέρδη κατά 6% και αύξηση των άλλων ασφαλίσεων ζωής, με ποσοστό 2 Τα ασφάλιστρα των δραστηριοτήτων ασφαλίσεων κατά ζημιών ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 1,6 δισεκ. ευρώ, αυξημένα κατά 3% συγκριτικά με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Αυξήθηκε το ενεργητικό και οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών

Το σύνολο του ενεργητικού των εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 20,4 δισεκ. ευρώ στις 30.9.2021, αυξημένο κατά 5% συγκριτικά σε κρατικά ομόλογα και 2,7 δισεκ. ευρώ (13%) σε εταιρικά ομόλογα.
Επιπλέον, ποσό 3,5 δισεκ. ευρώ (17%) αφορούσε επενδύσεις για ασφαλίσεις των οποίων τον επενδυτικό κίνδυνο φέρουν οι ασφαλισμένοι.
Αντίστοιχα, οι συνολικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανήλθαν σε 16,3 δισεκ. ευρώ (από 15,8 δισεκ. ευρώ στις 30.9.2020), με το σύνολο των τεχνικών προβλέψεων να διαμορφώνεται σε 14,9 δισεκ. ευρώ (από 14,6 δισεκ. ευρώ στις 30.9.2020), εκ των οποίων 11,8 δισεκ. ευρώ αφορούσαν ασφαλίσεις ζωής και 3,1 δισεκ. ευρώ ασφαλίσεις κατά ζημιών.
Από τις τεχνικές προβλέψεις ζωής, το 29% αφορά ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με επενδύσεις (έναντι 25% στις 30.9.2020).

Ωστόσο τα ίδια κεφάλαια βρέθηκαν στα ίδια επίπεδα

Τα ίδια κεφάλαια της ασφαλιστικής αγοράς διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά του προηγούμενου έτους, ενώ η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση SCR ανήλθε σε 2,1 δισεκ. ευρώ, με συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια 4,1 δισεκ. ευρώ.
Η Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση MCR στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς διαμορφώθηκε σε 0,7 δισεκ. ευρώ, με τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,8 δισεκ. ευρώ.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης