Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το 30% των εταιριών σχεδιάζουν αυξήσεις το 2022 - Οι νέες προθεσμίες για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙA

Το 30% των εταιριών σχεδιάζουν αυξήσεις το 2022 - Οι νέες προθεσμίες για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙA

Tο 33% των εταιρειών δήλωσε ότι θα αυξήσει τους μισθούς σύμφωνα με τον πληθωρισμό και το 30% πάνω από αυτόν

Το 2021 έφερε ριζικές αλλαγές και στην αγορά εργασίας, με τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης να είναι πολυδιάστατες, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις επιχειρήσεις.
Ένας νέος κόσμος εργασίας διαμορφώθηκε για την πλειοψηφία των εργαζομένων, αλλάζοντας τα δεδομένα για την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
Εξι στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα επιλέγουν το υβριδικό μοντέλο εργασίας, ενώ 3 στις 10 εταιρίες προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις για πλήρως απομακρυσμένη εργασία, κατά την περίοδο της πανδημίας.
Παρά την πανδημία καμία εταιρία δεν μείωσε τον μισθό εργαζομένων, ενώ το 20 προσανατολίζεται σε αυξήσεις εντός του 2022.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας της Randstad, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πόρισμα της έρευνας που καταγράφει ότι το 80% των εταιρειών θα διατηρήσει τις αλλαγές αυτές στο μέλλον, ενώ και το 19% αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο διατήρησης των αλλαγών αυτών. Στον αντίποδα, ωστόσο, βρίσκονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες απέναντι στο νέο εργασιακό κόσμο, αφού οι νέες συνθήκες συνδέονται και με τις διαφορετικές δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ ομάδων εργαζομένων, με σημαντικότερη δυσκολία την ισορροπία μεταξύ φυσικής παρουσίας και απομακρυσμένης εργασίας, με ποσοστό 51%.
Σημειώνεται πως σε ό, τι αφορά την εύρεση ταλέντων ο κλάδος της τεχνολογίας εμφανίζει τις περισσότερες δυσκολίες, με ποσοστό 85%, ενώ στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες ανεύρεσης ταλέντων έρχεται ο τομέας των μηχανικών.
Το ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών θεωρείται ως ένα από τα σημαντικά στοιχεία προσέλκυσης κορυφαίων ταλέντων με ποσοστό 75% και η επαγγελματική εξέλιξη σε ποσοστό 69%. Την τρίτη και την τέταρτη θέση καταλαμβάνουν, με ποσοστά 59% και 55% αντίστοιχα, το ευχάριστο περιβάλλον εργασίας και η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Το 78% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους το 2022, με την πλειοψηφία να αφορά σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης. Το 34% των εταιρειών αναμένεται να προχωρήσει σε προσλήψεις, για λόγους επέκτασης της δραστηριότητάς τους (20% το 2021), με τον κλάδο των πωλήσεων και της τεχνολογίας να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, αν και ο κλάδος της τεχνολογίας αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση ταλέντων.

Οι μισθοί στην Ελλάδα

Σημαντικές αλλαγές παρουσιάζονται στην έκθεση μισθών για το 2022 της τρέχουσας αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Σε σύγκριση με το 2021, οι μισθολογικές κλίμακες έχουν αλλάξει σχεδόν σε όλους τους κλάδους υπηρεσιών, με τις υψηλότερες οικονομικές παροχές να προσφέρονται στον κλάδο της τεχνολογίας και των πωλήσεων, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση έρχεται ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και της ναυτιλίας.
Συνολικά, καταγράφηκε αυξητική τάση στους μισθούς όλων των κλάδων, ενώ καμία από τις συμμετέχουσες εταιρείες δεν προέβλεπε μείωση των μισθών για το τρέχον έτος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το 86% των εταιρειών εξέφρασε την πρόθεσή του, να εφαρμόσει επιχειρησιακές στρατηγικές και να αυξήσει τα μισθολογικά επίπεδα, για να προσελκύσει και να διατηρήσει υποψήφια ταλέντα.
Μάλιστα, το 33% των εταιρειών δήλωσε ότι θα αυξήσει τους μισθούς σύμφωνα με τον πληθωρισμό και το 30% πάνω από αυτόν.
Το 64% των εταιρειών διατηρεί μισθούς στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με ανταγωνιστικές εταιρείες, ενώ το 21% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι παρέχει υψηλότερους μισθούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές του.

Πρόγραμμα Συνεργασία και τον Μάϊο – Οι προθεσμίες

Ξεκινά από σήμερα Παρασκευή 1η Απριλίου η υποβολή δηλώσεων για τον Μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (Α’ Φάση) για το μήνα Απρίλιο, σε συνέχεια της παράτασης του προγράμματος έως τις 31 Μαϊου2022.
Για την περίοδο Απριλίου - Μαΐου 2022, στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» εντάσσονται οι εργαζόμενοι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021 (τα στοιχεία των οποίων αντλούνται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) σε επιχειρήσεις που πληρούν τα οικονομικά στοιχεία που θα οριστούν στη σχετική υπουργική απόφαση, τα οποία παραμένουν ίδια με αυτά που ίσχυαν για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022.
Για τον μήνα Μάρτιο από 1-8 Απριλίου δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων της δεύτερης φάσης, ενώ από την 1ως 4 Απριλίου η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για τις ορθές επαναλήψεις.
Για τον μήνα Φεβρουάριο 2022 δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων ορθής επανάληψης για τον μήνα ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ, και μόνο για:

  • επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δήλωση Β΄ ΦΑΣΗΣ
  • επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει δήλωση Β΄ ΦΑΣΗΣ, αποκλειστικά για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ ΦΑΣΗΣ από την 5η έως την 8η Απριλίου 2022.

Υποβολή δηλώσεων σε περιοχές της Εύβοιας

Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα είναι διαθέσιμο από 1/4/2022 έως και 30/4/2022 για την υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων για τον μήνα ΑΠΡΙΛΙΟ 2022, από επιχειρήσεις εργοδότες, βάσει ΚΑΔ, που εδρεύουν ή έχουν παράρτημα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθμ. οικ. 60622/17-8-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης