Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανατιμήσεις σε ασφάλιστρα και ακυρώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων

Ανατιμήσεις σε ασφάλιστρα και ακυρώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων
Στην πρώτη γραμμή του μετώπου για αυξήσεις στα ασφάλιστρα εκείνα τα ασφαλιστήρια με υποτιμολογημένους κινδύνους και μεγάλο ιστορικό ζημιών
Σχετικά Άρθρα

Η παρατεταμένη εμπλοκή της Ευρώπης στο πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας, στενεύει άρδην τα περιθώρια ανάταξης της οικονομίας.
Η οικονομία παραπαίει, οι αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και λοιπών προϊόντων ‘σκάνε’ προς τα πάνω με τις ασφαλιστικές σε Ευρώπη και Ελλάδα να προετοιμάζουν αλλαγές στο underwriting και ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων.
Τόσο στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, όσο και στα ασφάλιστρα υγείας, τις αστικές – επαγγελματικές ευθύνες, οι αυξήσεις στις ερχόμενες ανανεώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων θεωρούνται βέβαιες από ορισμένες ασφαλιστικές, οι οποίες προσπαθούν να ‘μαζέψουν’ τον δείκτη ζημιών, αλλά και να ανταπεξέλθουν στις ασφυκτικές πληθωριστικές πιέσεις που ανεβάζουν το κόστος των αποζημιώσεων ανάλογα με το πληθωρισμό.

Υποτιμολογημένοι κίνδυνοι και ιστορικό ζημιών

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου για αυξήσεις στα ασφάλιστρα εκείνα τα ασφαλιστήρια με υποτιμολογημένους κινδύνους και μεγάλο ιστορικό ζημιών.
Στο πλαίσιο αυτό οι ασφαλιστικές θα σταθμίσουν τα ασφάλιστρα ανά τον κίνδυνο κεφαλαίων προκειμένου να συμπληρώσουν τα αποθεματικά τους και ανάλογα θα προβούν σε αυξήσεις τιμών.

Πληθωρισμός και ανατιμήσεις

Η άνοδος του πληθωρισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη αυξάνει το κόστος των αποζημιώσεων στις ασφαλιστικές. Στην περίπτωση αυτή οι ασφαλιστικές έχουν τρεις επιλογές: είτε να γράψουν αυξήσεις και να τις περάσουν στον πελάτη, οπότε εκεί παίζουν με το ρίσκο να χάσουν τον πελάτη από ακύρωση συμβολαίου ή ο πελάτης να μεταφέρει μέσω brokers τις καλύψεις του σε άλλη ασφαλιστική που προσφέρει χαμηλότερο τιμολόγιο για τις ίδιες καλύψεις.
Είτε, αν έχουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια να απορροφήσουν το κόστος των αυξήσεων.
Είτε να αλλάξουν τους όρους του underwriting, περιορίζοντας την έκθεση τους στον κίνδυνο με αύξηση της διασποράς κινδύνου, και μειώνοντας καλύψεις με την συγκατάθεση του ασφαλισμένου, ώστε τα ασφάλιστρα να παραμείνουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα.
Στην περίπτωση που υπάρξουν μεταβολές στους όρους και τις διατυπώσεις των ασφαλιστήριων συμβολαίων αναφέρουν οι ίδιες πηγές θα πρέπει τα παλαιά συμβόλαια να ακυρωθούν και να εκδοθούν νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Συνταξιοδοτικά – αποταμιευτικά

Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν τα συνταξιοδοτικά – αποταμιευτικά προϊόντα με την αύξηση του πληθωρισμού αλλά και από το γεγονός ότι στερεύουν οι καταθέσεις και οι αποταμιεύσεις ιδιωτών και εταιρικών πελατών.
Ο όγκος του χρήματος που αποταμιεύτηκε στα δύο χρόνια της πανδημίας εξανεμίζεται.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης