Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανατροπή στις συντάξεις - Ο νέος τύπος σύνταξης με διττό στόχο

Ανατροπή στις συντάξεις - Ο νέος τύπος σύνταξης με διττό στόχο
Ένα ακόμα βήμα προς την αλλαγή συνταξιοδοτικού μοντέλου στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Νέα μορφή σύνταξης συμπληρωματική προς τα δημόσια και επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα αρχίζει να διατίθεται στην Ευρώπη με διττό στόχο: να κλείσει το χάσμα των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων και να ενισχύσει τις επενδύσεις.
O κανονισμός για το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP) εγκρίθηκε το 2019 και ετέθη σε εφαρμογή χτες 22 Μαρτίου 2022.
Στο πλαίσιο της Ενωσης των Χρηματαγορών τέθηκε σε εφαρμογή κανονισμός για το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP), το οποίο θα επιτρέπει στους πολίτες να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους. Το προϊόν θα προσφέρεται από ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών εταιρειών σε όλη την ΕΕ και θα λειτουργεί εθελοντικά και συμπληρωματικά της δημόσιας και επαγγελματικής συνταξιοδότησης, παράλληλα με τα υφιστάμενα εθνικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης – ιδιωτικές συντάξεις

Το PEPP εντάσσεται στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης, εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά την ωρίμανση του θα παρέχει ένα εφάπαξ ποσό ή σύνταξη στον ασφαλισμένο, ακολουθώντας μια τυποποίηση με ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά για όλα τα κράτη της ΕΕ.
Το ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν επιχειρεί να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα της μείωσης των συντάξεων και να ενισχύσει τις συλλογικές επενδύσεις των συνταξιοδοτικών εισφορών ενώ οι κανονισμοί του διασφαλίζουν την ισχύ και την μεταφορά των καλύψεων σε όποια άλλη χώρα της ΕΕ, επιλέγοντας τον ίδιο πάροχο, ή μεταφέροντας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα την σύμβαση του, σε άλλον πάροχο.

Πολύπλοκος μηχανισμός συνταξιοδότησης

Τα αποταμιευτικά προγράμματα του PEPP θα μπορούν να τοποθετούνται σε κατηγορίες κεφαλαίων με διαφορετικά χαρακτηριστικά συσχετίζοντας τον κίνδυνο με τις αποδόσεις, ενώ μεταξύ των όρων για την αγορά των PEPPs είναι η υποχρεωτική σύνδεση μεταξύ συμπλήρωσης της ηλικίας συνταξιοδότησης και έναρξης της φάσης αποσυσσώρευσης, η ελάχιστη διάρκεια της φάσης συσσώρευσης, το ανώτατο και το κατώτατο ύψος των εισφορών, οι όροι εξαγοράς πριν την λήξη του συμβολαίου. Κατά την ωρίμανση οι συνταξιοδοτούμενοι θα μπορούν να επιλέγουν να πληρώνονται είτε εφάπαξ, είτε μέσω καταβολής προσόδου, είτε συνδυασμός και των δύο ή τμηματικές καταβολές.
Σε τελευταία μελέτη, πριν την πανδημία και το κλείσιμο των συνόρων η ΕΥ προέβλεπε ότι η η εφαρμογή των PEPPs θα αυξήσει τις επενδύσεις συσσωρευμένων κεφαλαίων σε 2,1 τρις. ευρώ έως το 2030 από 1,4 τρις ευρώ στην περίπτωση της μη εφαρμογής.

Χρήμα στις αγορές κεφαλαίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ: «Οι πάροχοι PEPP θα επωφεληθούν από την πραγματική ενιαία αγορά για το PEPP και από την απλουστευμένη διασυνοριακή διανομή, γεγονός που θα τους επιτρέψει να συγκεντρώσουν περιουσιακά στοιχεία και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας. Ταυτόχρονα, το PEPP θα συμβάλει στη διοχέτευση των αποταμιεύσεων προς τις κεφαλαιαγορές και θα ωφελήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην ΕΕ».

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης