Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εκτός χρονοδιαγράμματος οι διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό από την παράταση του πολέμου

Εκτός χρονοδιαγράμματος οι διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό από την παράταση του πολέμου
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν αναμένονται ιδιαίτερα φειδωλές

Στον αέρα κινδυνεύει να τινάξει τις όποιες διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό η ενεργειακή κρίση, καθώς η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, μπορεί να θέσει εκτός χρονοδιαγράμματος (Μάιος) τον ορισμό του ποσοστού αυξήσεων, ενώ γίνεται δύσκολη και η διαπραγμάτευση.
Το «μπαλάκι» περνά στις εργοδοτικές οργανώσεις οι οποίες με δεδομένη την παράταση του πολέμου, ήδη θα έχουν υποστεί απώλειες, είτε στο κομμάτι των εξαγωγών, είτε προς τον Τουρισμό, ενώ αρνητική αναμένεται να είναι η επίδραση που θα έχουν οι επαγγελματοβιοτέχνες στους τζίρους τους εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωση, η οποία θα είναι αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού που δημιουργούν στις τιμές οι υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και η μείωση των εισαγωγών στα σιτηρά.
Κατά συνέπεια και σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν αναμένονται ιδιαίτερα φειδωλές, την ίδια στιγμή που η ΓΣΕΕ έχει επαναφέρει το θέμα του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ κρίσης και μνημονίων ποσά και πάνω σε αυτό να συνυπολογιστούν απώλειες της τάξης του 7% με 10%, γεγονός που ανεβάζει τον κατώτατο λίγο πάνω από τα 800 ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της οργάνωσης: «η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει την προεκλογική δέσμευσή της, επαναφέροντας – έστω και υπολειπόμενη αυτής (αύξηση διπλάσια της οικονομικής μεγέθυνσης για κάθε χρόνο) – τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και μετά να παραδώσει τον προσδιορισμό του στην ΕΓΣΣΕ (δηλαδή ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις».

24ωρη Γενική απεργία τον Απρίλιο

Αυτό θα είναι και το αίτημα της 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας που έχουν αποφασίσει μαζί με την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ για τις 6 Απριλίου.
Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θεωρούν ότι οι αυξήσεις φέτος κινούνται ήδη στο 2% και ένα ποσοστό μέχρι 7%+2%, μπορεί να είναι ικανοποιητικό και μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας, καθώς θα περιλαμβάνει μέρος της ανάπτυξης και μέρος της αύξησης του πληθωρισμού. Κατά συνέπεια ο κατώτατος θα φτάσει στα 710 ευρώ. Επιπλέον ένα 5% αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις, θα σημάνει η κατάργηση από 1/1/23 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Η διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, έχει ήδη ξεκινήσει με την καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή της να έχει ορισθεί για τις 15η Απριλίου, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, με την ισχύ του νέου μισθού να ξεκινά την 1η Μαΐου.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης