Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πόσο αλλάζει το τοπίο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μετά το 4ο deal Allianz - Ευρωπαϊκής Πίστης

Πόσο αλλάζει το τοπίο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μετά το 4ο deal Allianz - Ευρωπαϊκής Πίστης

Αλλάζει ο χάρτης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

Η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz αποτελεί το 4ο deal μέσα σε ένα χρόνο ξένης εταιρίας που ρίχνει χρήμα στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά, δεδομένης της ευκαιρίας που παρουσιάζεται-εφ’ όσον τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις- αλλά αλλάζει τον χάρτη και τον ανταγωνισμό που υπάρχει.
Μέχρι τώρα η Γερμανική εταιρία διατηρούσε χαμηλό προφίλ και με την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης, μπαίνει ευθεία στον ανταγωνισμό της σύγκρουσης κολοσσών-είχαν προηγηθεί τα deals Generali-AXA, NN-MetLife και CVC-Εθνικής Ασφαλιστικής- ενώ ανεβάζει κατακόρυφα τη θέση της στις Γενικές Ασφαλίσεις, και στους κλάδους ασφάλισης Ζωής & Υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να επιδιώξει περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελληνική αγορά και να επεκταθεί μέσω προσφορών νέων προϊόντων, καναλιών διανομής και πελατολογίου.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Πίστη κατέχει σήμερα κάτι λιγότερο από το 6% της αγοράς, έχοντας σχεδόν διπλασιάσει την παραγωγή της από το 2009. Ο όμιλος της Allianz παρουσίασε το 2020 συνολικά έσοδα που έφτασαν τα 140 δις ευρώ.
Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 9,3% και ανήλθαν σε 10,8 (11,9) δις ευρώ. Στον κλάδο ατυχημάτων και περιουσίας τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν λόγω των ζημιών που σχετίζονται με τον COVID-19.
Στις ασφαλίσεις Ζωής / Υγείας, τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν αλλά παρέμειναν σε ένα ισχυρό επίπεδο που υποστηρίζεται από ένα ανθεκτικό περιθώριο επενδύσεων. Η διαφορά οφείλεται κυρίως στα θετικά αποτελέσματα που είχε ο όμιλος το προηγούμενο έτος από τα αποτελέσματα στις ΗΠΑ και τη διάθεση του Allianz Popular S.L. στην Ισπανία.
Ο κλάδος της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων από την άλλη πλευρά, σημείωσε αύξηση λειτουργικών κερδών και τα καθαρά έσοδα που αναλογούν στους μετόχους μειώθηκαν 14,0% σε 6,8 (7,9) δισεκατομμύρια ευρώ λόγω του χαμηλότερου λειτουργικού κέρδους και του μη λειτουργικού αποτελέσματος.

Τα σενάρια των ανακατατάξεων της αγοράς μέσα στο 2022

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, ο χορός των deal στον ασφαλιστικό κλάδο θα συνεχιστεί μέσα στο 2022 και θα αφορά όχι μόνο μεγάλες πολυεθνικές, αλλά και μικρότερες ελληνικές εταιρείες γενικών καλύψεων, οι οποίες θα συνεκτιμήσουν τις επερχόμενες προκλήσεις του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου και των δαπανών για την ψηφιοποίηση των εργασιών τους.
Στα προσεχώς αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού προς το τέλος Μαρτίου η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC, εφόσον κριθεί ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, με δεδομένες προσφυγές που έχουν γίνει, καθότι το fund ελέγχει μεγάλο μερίδιο ιδιωτικών κλινικών στη χώρα.
Εφόσον προχωρήσει η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως υποστηρίζουν στο ΒΝ, μεσολαβητικοί κύκλοι θα «αρχίσει να γράφεται και το δεύτερο κεφάλαιο της ασφαλιστικής αγοράς με τις σχέσεις ασφαλιστικών – ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (ασφαλιστικών πρακτόρων – μεσιτών)». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «το ξεκαθάρισμα αυτό στην αγορά μειώνει σημαντικά τις δυνατότητες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης να παρέχει γκάμα λύσεων σε πελάτες της. Τα μεγάλα σχήματα υποστηρίζουν θα κάνουν ‘παιχνίδι ‘χτίζοντας προϊόντα φασόν τα οποία δεν θα επιτρέπουν προσαρμογές σε ασφαλιστικές ανάγκες πελατών. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους άλλες ασφαλιστικές θα ακολουθήσουν τον δρόμο των εξαγορών. Μερικές έχουν ήδη επιχειρήσει αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία».
Με δεδομένο πχ ότι το τίμημα των 7,8 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί σε μια συνολική αποτίμηση της εταιρείας στα 207 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι η Allianz κατέβαλε 38,64% πάνω από τα ίδια κεφάλαια της εξαγορασθείσας (149,3 εκατ. στις 30/6/2021), όταν:
Το τίμημα που θα καταβάλει η CVC για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής -σε περίπτωση που η DGComp εγκρίνει το συγκεκριμένο deal- αντιστοιχεί περίπου στο 50% των ιδίων κεφαλαίων της ελληνικής εταιρείας. Να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση Εθνικής Τράπεζας- CVC διήρκεσε περισσότερο από 2 χρόνια με το fund να αγοράζει με εταιρία με υψηλή κερδοφορία, καθώς το 2020, τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 85,7 εκατ. ευρώ, και το 2021 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, για το ύψος του τιμήματος είχε διαμαρτυρηθεί ο Σύλλογος των Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής και με βάση τα όσα προβλέπονταν σε προηγούμενα deals στον κλάδο, όπως πχ της απόκτησης της AXA από την Generali.

ΝΝ-Metlife απέναντι στην Εθνική Ασφαλιστική


Η δεύτερη συμφωνία προς το τέλος της προηγούμενης χρονιάς αφορά την εξαγορά από τον όμιλο της ΝΝ της Metlife. H NN καλύπτει μερίδιο της τάξης του 18% και κατατάσσεται 1η εταιρία, στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και 31% στον κλάδο ζωής και υγείας.
Η εξαγορά της MetLife από την NN οδηγεί σε ανακατάταξη των μεριδίων, υποσκελίζοντας την Εθνική Ασφαλιστική στη δεύτερη θέση στον κλάδο ζωής και υγείας, καθώς η NN Hellas είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου με συνολικά ασφάλιστρα 470,7 εκατ. ευρώ και η θέση της αναμένεται να ενισχυθεί αθροίζοντας επιπλέον 285 εκατ. ευρώ, που είναι τα ασφάλιστρα κατά την περασμένη χρονιά της MetLife. Τα κέρδη μετά από φόρους της NN Hellas ανήλθαν στα 10 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ισχυρή αύξηση κατά 163% σε σχέση με το 2019.
Το 2020 ο όμιλος ΝΝ επένδυσε στην ελληνική αγορά 20 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής θέσης της NN Hellas. Στις Μαρτίου 2021 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής της Eurolife Cyprus LTD προς την NN Hellas, βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών στις 21 Φεβρουαρίου 2019.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα δίκτυο με περισσότερους από 400 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, προσθέτοντας έτσι πάνω από 50% δυναμικό στο υφιστάμενο δίκτυό της. Η ΝΝ στην Ελλάδα θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις δυνατότητες διανομής της, προσθέτοντας επιπλέον κανάλια απευθείας διανομής και μεσιτών.

Generali-AXA

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά στον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο που ολοκληρώθηκε μέσα στο περασμένο Καλοκαίρι, καθώς ο γαλλικός όμιλος αποχώρησε από την ελληνική αγορά μετά από 13 χρόνια παρουσίας της και η κίνηση ήταν μέρος της στρατηγικής απλοποίησης των δραστηριοτήτων του.
Η εξαγορά της AXA Ασφαλιστικής από την Generali συνοδεύθηκε με συμφωνία σύναψης 20ετούς αποκλειστικής συνεργασίας με την Alpha Bank για την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου, ενώ αντίστοιχη συμφωνία έχει συνάψει και η Εθνική τράπεζα με το CVC Capital Partners, που ως κυρίαρχος πάροχος υπηρεσιών υγείας, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των ισχυρών του κλάδου στον τομέα της ασφάλισης υγείας.

ΑΧΑ

Ίδια κεφάλαια 31/12/2019: 157.591.000 €
Υποχρεώσεις: 414.516.000
Κέρδη: 20.313.000 € - Καθαρά κέρδη μετά φόρων: 13.467.000 €
Τιμή πώλησης: 168.000.000
Άρα 8,3 φορές τα κέρδη ή 12,47 φορές τα κέρδη μετά φόρων

GENERALI

Ίδια κεφάλαια 31/12/2019: 94.048.000 €
Υποχρεώσεις: 491.052.000
Κέρδη: 10.965.000 € - Καθαρά κέρδη μετά φόρων:7.823.000 €


Τα Κέντρα Υγείας που ελέγχει το CVC

ΠΕΡΣΕΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ Α.Ε.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.
SKIAWORLD INVESTMENTS LIMITED
GROUP MEDICAL PURCHASING Ε.Π.Ε.
METROPOLITAN ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ
METROPOLITAN GENERAL
ΥΓΕΙΑ ΑΕ
ΜΗΤΕΡΑ ΑΕ
ΛΗΤΩ ΑΕ
ALPHA-LAB AE
Y-LOGIMED AE
CRETA INTERCLINIC
BUSINESS CARE

Αντώνης Βασιλόπουλος - Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης