Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στενεύουν τα περιθώρια των unit linked - Κλειδί η διαφοροποίηση

Στενεύουν τα περιθώρια των unit linked - Κλειδί η διαφοροποίηση
Ασφαλιστικές vs ΑΕΔΑΚ
Σχετικά Άρθρα

Ενώ οι παραδοσιακές ασφαλίσεις ζωής χάνουν έδαφος τα τελευταία χρόνια, στενεύουν όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα τα περιθώρια θετικής αντίδρασης των ασφαλίσεων συνδεδεμένων με επενδύσεις (unit linked). Τα unit linked έχουν εκμεταλλευτεί την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων στην αγορά, έχοντας βάλει πλάτη στην συνολική άνοδο του κλάδου 8% το 2021 σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της ΕΑΕΕ (Νοεμβρίου).

Η οπισθοχώρηση των ασφαλίσεων ζωής

Η οπισθοχώρηση των παραδοσιακών ασφαλίσεων ζωής οφείλονται σε δύο κύριους λόγους: στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία και στο ότι δεν αποτελούν στρατηγική ανάπτυξης νέων εργασιών στις περισσότερες ασφαλιστικές.
Από την άλλη πλευρά οι κλάδοι υγείας παρουσιάζουν δυναμική ανάπτυξης ωστόσο κοστίζουν πολύ ακριβά.
Κρύβουν εκπλήξεις που βγαίνουν στους ασφαλισμένους αφού ο ασφαλισμένος έχει αγοράσει το συμβόλαιο.
Μέρος από τις εκπλήξεις είναι και η ελλιπής ενημέρωση αλλά και ασαφής διατύπωση των όρων ενός συμβολαίου.

Η παγίδα με τα χαμηλά επιτόκια

Μη έχοντας σοβαρές εναλλακτικές οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές προωθούν στους ασφαλισμένους επενδυτικά προϊόντας, βασίζοντας την πώληση στο μηχανισμό αποταμίευση – επένδυση και προστασία χρημάτων σε μακροχρόνιο ορίζοντας επωφελούμενοι από τα μέχρι πρόσφατα χαμηλά επιτόκια και την αστάθεια στην αγορά.
Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους των επενδυτικών προϊόντων ζωής είναι χαμηλά ενώ απαιτούν πολύ υψηλές παραγωγές ανά έτος, αλλά και μεγάλο υπό διαχείριση όγκο επενδύσεων ώστε η προμήθεια που λαμβάνει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα.

Το τρίγωνο Ασφαλιστικές - Επενδυτικές - Τράπεζες

Για να προσφέρει ασφάλεια στις επενδύσεις και τις αποδόσεις απαιτείται δε, εξειδικευμένη διαχείριση των επενδυτικών κεφαλαίων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι αν η διαχείριση κεφαλαίων δεν έχει στοιχεία διαφοροποίησης από μία ΑΕΔΑΚ ή ένα πιστωτικό ίδρυμα όταν τα επιτόκια αυξηθούν και οι αγορές ομαλοποιηθούν τα unit linked θα παύσουν να εμφανίζουν τόση μεγάλη ζήτηση.

Η άνοδος των επιτοκίων

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το να δει κανείς τα επόμενα βήματα στρατηγικής ανάπτυξης των ασφαλιστικών εν όψει ανόδου των επιτοκίων: με ποιο τρόπο θα επιτύχουν την διαφοροποίηση των επενδυτικών τους προϊόντων από αυτά των τραπεζών και των ΑΕΔΑΚ ώστε να αποκτήσουν μεγάλους όγκους διαχείρισης αλλά και πως το λειτουργικό τους μοντέλο θα μοιάζει με μοντέλο ασφαλιστικών και λιγότερο επενδυτικών εταιρειών.

Ελενα Ερμειδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης