Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Κρυφό» δημοσιονομικό χρέος, παράλληλης ασφάλισης, 1 δισ. στον e-ΕΦΚΑ

«Κρυφό» δημοσιονομικό χρέος, παράλληλης ασφάλισης, 1 δισ. στον e-ΕΦΚΑ
Η μη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου για 80.000 ασφαλισμένους βόμβα για τον Οργανισμό
Σχετικά Άρθρα

«Κρυφό» δημοσιονομικό χρέος κοντά στο 1 δις ευρώ βρίσκεται στον ΕΦΚΑ, από τη μη καταβολή από το 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) σε 80.000 δικαιούχους της ενσωμάτωσης της σύνταξης με τις νέες διατάξεις για τους παράλληλα ασφαλισμένους.
Πρόκειται, σύμφω να με στελέχη του Οργανισμού για αναδρομικά που οφείλονται από το 2016, τα οποία το ΕΝΔΙΣΥ υπολογίζει μέχρι σήμερα σε 828,000.000 ευρώ.
Ουδείς ωστόσο γνωρίζει ποιο είναι το πραγματικό ποσό μέχρι τοον επόμενο μήνα, όπου αναμένεται να ολοκληρωθούν εκείνες οι τεχνικές προϋποθέσεις στον e-ΕΦΚΑ (δηλαδή θα έχει τοποθετηθεί το κατάλληλο λογισμικό), έτσι ώστε να μπορεί να υπολογιστεί και να δοθεί η προσαύξηση της σύνταξης -μαζί και τα αναδρομικά τους- σε όσους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση έχουν λάβει μόνο την πρώτη έως τώρα.
Σε πρώτη φάση η πλατφόρμα θα εξυπηρετεί τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ για τις παλιές συντάξεις της ίδιας κατηγορίας, θα υπάρξει σταδιακή επεξεργασία εντός του έτους ώστε να αποδοθούν οι προσαυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά.
Υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 80.000 οι συνταξιούχοι που λόγω παράλληλης ασφάλισης έχουν δικαίωμα να λάβουν την προσαύξηση στη σύνταξή τους.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κατά μέσο όρο οφείλονται προσαυξήσεις της τάξης των 300 ευρώ το μήνα.
Διευκρινίζεται ότι οι εκκρεμότητες λόγω παράλληλης ασφάλισης δεν λογίζονται στις εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ, καθώς αφορούν ασφαλισμένους που ήδη λαμβάνουν σύνταξη από το κύριο Ταμείο τους, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση από τον δεύτερο φορέα ασφάλισης.

Μηνυτήρια αναφορά

Για το θέμα αυτό την περασμένη Παρασκευή, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα (Ε22518/3-2-2022) από το ΕΝΔΙΣΥ, για τη μη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου στην παράλληλη ασφάλιση. Πρόκειται για μη εφαρμογή νόμου εδώ και 69 μήνες, δηλαδή από τον Μάιο του 2016 έως και σήμερα

Αναδρομικά παλιών συνταξιούχων

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία όσον αφορά στα αναδρομικά ποσά για 150.000 περιπτώσεις παλιών συνταξιούχων οι οποίοι έλαβαν την σύνταξή τους πριν τον Μάιο του 2016, επανυπολογίζοντας το ποσό της σύνταξης τους με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.
Από τις 150.000 περιπτώσεις οι 3.500, περίπου το 23%, θα δικαιούται την λήψη αναδρομικών με την επιστροφή ποσών κατά μέσο όρο κοντά στα 200 ευρώ, για έως και 26 μήνες. Πρόκειται για συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση και άλλες κατηγορίες οι συντάξεις των οποίων δεν είχαν επανυπολογιστεί ούτε με το νόμο Κατρούγκαλου, γιατί δεν υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία (αποδοχές, έτη, εισφορές κ.λπ.).
Για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά αρχεία με τον ασφαλιστικό βίο τους και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να ανατρέξουν σε χειρόγραφα αρχεία και ένσημα για την πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισής τους μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα με την ολοκλήρωση λιγοστών φακέλων καθημερινά.
Στους δικαιούχους αναδρομικών συμπεριλαμβάνονται και κληρονόμοι συντάξεων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η μέση αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι της τάξεως του 2%-3%, που αντιστοιχεί κατά μέσον όρο σε 10 με 12 ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον νόμο οι παλαιοί συνταξιούχοι πληρώνονται τις αυξήσεις τους από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης σταδιακά σε 5 ετήσιες δόσεις έως και το 2024.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εντός του 2022 θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στα 2/5 των αυξήσεων για το 2019-2020 και το 2021 ενώ θα έρθει και νέα αύξηση για το 2022 ώστε να φτάσουν στα 3/5 της συνολικής αύξησης που δικαιούνται κ.ο.κ.
Στις 150.000 περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται «παλιοί» συνταξιούχοι που εντόπισαν λάθη στον πρώτο επανυπολογισμό της σύνταξής τους με το νόμο Κατρούγκαλου, τα οποία θα διορθωθούν τώρα με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση και μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει τα αναδρομικά που δικαιούται ούτε την αντίστοιχη προσαύξηση στη σύνταξή τους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης