Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αυτοκίνητο: Ο ισχυρός ανταγωνισμός συγκρατεί τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Αυτοκίνητο: Ο ισχυρός ανταγωνισμός συγκρατεί τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα
Επιστράτευση χαμηλών τιμολογίων για συγκράτηση και επέκταση μεριδίων στην αγορά
Σχετικά Άρθρα
Καζάνι που βράζει και επικίνδυνα κοχλάζει είναι το αυτοκίνητο για τις ασφαλιστικές.
Θιασώτες των εξελίξεων βγάζουν χάρτη πορείας βάσει του ανταγωνισμού.
Δεν είναι ευοίωνες οι προοπτικές του κλάδου ασφάλισης οχημάτων.
Η πτώση του κύκλου εργασιών των αστικών ευθυνών (υλικές και σωματικές ζημιές) και η αύξηση των οδικών ατυχημάτων 13% μόνο τον Οκτώβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ που φέρνουν συμφορές στις ασφαλιστικές.
Η αυξημένη με ανεξέλεγκτους ρυθμούς κυκλοφορία των αυτοκινήτων και η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους έχουν ανεβάσει στο κόκκινο το loss ratio των ασφαλιστικών.

Δεν δουλεύει η γνωστή συνταγή της αύξησης τιμολογίων

Η συνήθης ‘συνταγή ‘αύξηση οδικών ατυχημάτων - αύξηση αποζημιώσεων – αύξηση ασφαλίστρων δεν θα εφαρμοστεί επιτυχώς προσώρας για τις ασφαλιστικές που βλέπουν τα χαρτοφυλάκια αυτοκινήτου να δεινοπαθούν σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει το ΒΝ.
Η εξήγηση που δίνουν τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς ακούει σε μία λέξη «ανταγωνισμός».
Τα τιμολόγια αυτοκινήτου καθορίζονται και εν πολλοίς από τις μεγάλες και ξένες ασφαλιστικές οι οποίες και ελέγχουν το μεγαλύτερο μερίδιο του χαρτοφυλακίου.
Οι μικρότερες για να μπορέσουν να κρατηθούν στην αγορά και να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό ακολουθούν υπό το φόβο εξαντλήσεως των αποθεματικών σε βάθος χρόνου αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική συμβολαίων.
Στο μέτωπο παραμένουν ακόμα τα ανασφάλιστα οχήματα αφού ακόμα δεν υπάρχει αντίκρισμα σε όσα έχουν ανακοινωθεί περί πλήρους λειτουργίας εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων.

Περιορισμένες οι προοπτικές του κλάδου αστικής ευθύνης οχημάτων

Ισχνά είναι τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου αστικής ευθύνης οχημάτων στην Ελλάδα.
Με τους δείκτες ζημιών στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, τα περιθώρια αυξήσεων σε καθεστώς έντονου ανταγωνισμού είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
Αν, και ο στόλος των οχημάτων έχει κάπως αυξηθεί, η δυναμική του είναι πολύ περιορισμένη.
Ελπίδες σύμφωνα με θεσμικούς φορείς της αγοράς μπορεί να έχουν οι ασφαλιστικές από τον τουρισμό .

Νέα μέτωπα που συμπιέζουν την κερδοφορία του κλάδου

Τα ανοικτά μέτωπα των ασφαλιστικών θα αυξηθούν εκ νέου μέσα στο 2022 καθώς θα έχουν τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα τα οποία είχαν ανακοπεί λόγω του κλειδώματος της οικονομίας με την εφαρμογή της τηλεργασίας.
Περαιτέρω οι ασφαλιστικές έχουν να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές τάσεις που έκαναν την εμφάνιση τους το 2021, αλλά και την δυσκολία εύρεσης και εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού.
Τα μέτωπα αυτά αν δεν σβήσουν θα δημιουργήσουν εκ νέου πιέσεις στα τιμολόγια ασφάλισης αυτοκινήτων συμπιέζοντας εκ νέου τα περιθώρια κερδοφορίας.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης