Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εισφορές 6,5% για μισθούς ως 6.500 ευρώ θα καλύπτει το νέο επικουρικό ΤΕΚΑ

Εισφορές 6,5% για μισθούς ως 6.500 ευρώ θα καλύπτει το νέο επικουρικό ΤΕΚΑ
Πως επιβαρύνονται οι κλάδοι εργαζομένων και Ελ. επαγγελματιών
Σχετικά Άρθρα

Ασφαλιστικές εισφορές της τάξης του 6,50% τα οποία επιμερίζονται εργαζόμενοι και εργοδότες και μειώνονται στο 6% από το 2023 με πλαφόν μισθών μέχρι 6.500 ευρώ μηνιαίως θα καλύπτει το νέο επικουρικό Ταμείο ΤΕΚΑ.
Αντίστοιχα, για τους εργατοτεχνίτες οι εισφορές ανέρχονται στο 9,50%, ενώ στο ταμείο μπορούν να ασφαλιστούν προαιρετικά όσοι έχουν γεννηθεί από 01.01.1987 και εφεξής.
Τα πρόσωπα αυτά μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση του ταμείου υποβάλλοντας σχετική αίτηση κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2023 έως 31.12.2023.
Από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α., παύουν αυτοδίκαια να υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e - Ε.Φ.Κ.Α.

Στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α. υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, οι ασκούντες επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του τ. Ο.Γ.Α., τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης εξαιρούνται από την υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση άλλων φορέων επικουρικής ασφάλισης, εφόσον κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο Τ.Ε.Κ.Α. δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.
Σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 6, τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν να ασκήσουν το σχετικό δικαίωμα από 01.01.2023 οποτεδήποτε έως τη συμπλήρωση του προαναφερθέντος ηλικιακού ορίου.

Από 01.01.2021 στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e - Ε.Φ.Κ.Α. υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του τ. Ο.Γ.Α., καθώς και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης νόμου εξαιρούνται από την υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση άλλων φορέων επικουρικής ασφάλισης.
Από 01.01.2022 τα πρόσωπα αυτά υπάγονται προαιρετικά, μετά από αίτησή τους, στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e - Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής.


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΛΑΔΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΤΕΚΑ

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης παραμένει ίδιο όπως και το υφιστάμενο σύστημα.
Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν τις ίδιες εισφορές για την επικουρική ασφάλισή τους, είτε υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e -Ε.Φ.Κ.Α., είτε στο Τ.Ε.Κ.Α.
1_1.PNG
Το ύψος των απαιτητών εισφορών επικουρικού κλάδου ανέρχεται σήμερα στο 6,5% των ασφαλιστέων αποδοχών των εργαζομένων (3,25% για τον εργοδότη και 3,25% για τον εργαζόμενο) ενώ, από 01.06.2022 το ποσοστό μειώνεται στο 6% (3% για τον εργοδότη και 3% για τον εργαζόμενο)
Ασφαλιστέες αποδοχές είναι οι αποδοχές για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα, ως βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του Τ.Ε.Κ.Α., ορίζονται οι πάσης φύσεως αποδοχές των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.
Για τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου) στο Δημόσιο, από 01.07.2018, ως βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του Τ.Ε.Κ.Α., ορίζονται οι τακτικά καταβαλλόμενες αποδοχές, όπως αυτές καθορίζονται κατά περίπτωση για τους μονίμους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση μετά την 01.01.1993 (Σχετ. η υπ' αριθμ. Φ10042/οικ.13567/329/08.06.2018 ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το υπ' αριθμ.Φ10042/11457/294/13-3- 2020 έγγραφο της ΓΓΚΑ, και η με αριθμ. αριθμ. 10/2020 ΕΓΚ. του e - Ε.Φ.Κ.Α.)
Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών (πλαφόν) επί του οποίου υπολογίζεται η ασφαλιστική εισφορά ορίζεται μηνιαίως στο ποσό των 6.500,00 € (αποσυνδέεται πλέον από το βασικό μισθό μισθωτού)

Τ.Ε.Κ.Α. ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Για την απεικόνιση του κλάδου επικουρικής ασφάλισης στην Α.Π.Δ. Τ.Ε.Κ.Α. Κοινών Επιχειρήσεων, έχει δημιουργηθεί νέος διακριτός Κ.Α.Δ. 0083 με λεκτική περιγραφή:«Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.)» ο οποίος έχει συνδεθεί με τους ακόλουθους οκτώ (8) Κωδικούς Ειδικότητας:
2_1.PNG
ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ (Ι.Δ.Α.Χ. - Ι.Δ.Ο.Χ.)

Με δεδομένο ότι, οι διατάξεις του ν.4756/2020, εφαρμόζονται ενιαία, τόσο για τους αυτοαπασχολούμενους/ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και για τους πριν και μετά την 1η.01.1993 ασφαλισμένους, έμμισθους δικηγόρους και μισθωτούς μηχανικούς των οικείων τομέων του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του τ. Ε.Τ.Α.Α., προβλέπεται καταβολή συγκεκριμένων ποσών σε ευρώ, κατόπιν επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.
3_1.PNG
Δηλαδή, δεν διενεργείται υπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών βάσει ποσοστών επί των πραγματικών, ονομαστικών (μεικτών) αποδοχών, που συνήθως καταχωρούνται στην Α.Π.Δ.
4_1.PNG
Τ.Ε.Κ.Α. ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
5_2.PNG

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης