Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το πορτοφόλι των αντασφαλιστών το 2022 δεν καλύπτει το κόστος κεφαλαίου - Έρχονται αυξήσεις

Το πορτοφόλι των αντασφαλιστών το 2022 δεν καλύπτει το κόστος κεφαλαίου - Έρχονται αυξήσεις
Κύριος λόγος των αυξήσεων οι ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πλήρωσαν οι αντασφαλιστές από τις σφοδρότατες φυσικές καταστροφές
Σχετικά Άρθρα

Εν αναμονή των τελικών μετά των διαπραγματεύσεων ανακοινώσεων για τις τιμές των αντασφαλίστρων το 2022, οι προβλέψεις της S&P Global Ratings κάνουν λόγο για αυξήσεις τιμών τη 1η Ιανουαρίου 2022.
Κύριος λόγος των αυξήσεων οι ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πλήρωσαν οι αντασφαλιστές από τις σφοδρότατες φυσικές καταστροφές.

Χάθηκαν ευκαιρίες


Οι διαπραγματεύσεις πέρυσι την ίδια εποχή θα πρέπει να τονιστεί είχαν απογοητεύσει τους αντασφαλιστές. Μετά τις καταστροφές του 2020 και την πανδημία, το μομέντουμ φαίνονταν θετικό, ωστόσο τη 1η Ιανουαρίου 2021 χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία. Το πορτοφόλι των αντασφαλιστών ζημιώθηκε και από τα χαμηλά επιτόκια. Δεν κατάφεραν να πάρουν υψηλές αποδόσεις ώστε να αντισταθμίσουν τις ζημιές τους.

Τα γυρίσματα του τροχού

Η τύχη τους φαίνεται να άνοιξε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 μετά τον τυφώνα IDA και τις πλημμύρες στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν έχει γίνει κάποια ανατροπή από την έλευση του νέου έτους μέχρι σήμερα – αύριο, οι υπογραφές των συμβάσεων θα περιλαμβάνουν αλλαγές τιμών προς τα άνωθεν. Θέλει να πιστεύει η S&P ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη και ότι οι αντασφαλιστές βρέθηκαν πολύ κοντά στο να πάρουν αυτό που ζητάνε χρόνια.

Δικηγόροι του διαβόλου


Κάνοντας όμως και τον δικηγόρο του διαβόλου, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη απουσίαζαν τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών οπότε και οι αντασφαλιστές δεν θα μπορούσαν να πάρουν το πάνω χέρι στην διαμόρφωση των τιμολογίων. Το έναυσμα ωστόσο εδόθη από την Γερμανία και άλλα Ευρωπαϊκά κράτη το 3ο τρίμηνο του 2021, ανεβάζοντας το τσεκ του λογαριασμού στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα γεγονότα αυτά ήρθαν και έδεσαν με τους χειμερινούς τυφώνας στις ΗΠΑ το 1ο τρίμηνο του 2021 και άλλες δευτερογενείς καταστροφές στην Ευρώπη. Όλα αυτά συνηγορούν σε σημαντικές αυξήσεις στα αντασφάλιστρα προχτές 1η Ιανουαρίου.
Τα κακά νέα είναι πως ακόμα και να υπογραφούν ισχυρές αυξήσεις τιμών, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος κεφαλαίου για το 2022. Πάντως η αγορά αντασφαλειών είχε ως δεδομένο τις αυξήσεις απόρροια των φυσικών καταστροφών και την αύξηση της ζήτησης για να καλυφθούν οι κίνδυνοι που έρχονται το 2022.
Το τι ακριβώς συνέβη προχτές μένει να φανεί.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης