Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μάχη χαρακωμάτων Χατζηδάκη και εργαζόμενων ΕΦΚΑ για την αναστολή αδειών - ΠΟΣΕ ΙΚΑ: 300.000 εκρεμμείς υποθέσεις

Μάχη χαρακωμάτων Χατζηδάκη και εργαζόμενων ΕΦΚΑ για την αναστολή αδειών - ΠΟΣΕ ΙΚΑ: 300.000 εκρεμμείς υποθέσεις

Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε να ανακληθούν όλες οι άδειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ μέχρι και 7/1/2022

Σχετικά Άρθρα

Σε μάχη χαρακωμάτων στον e-ΕΦΚΑ εξελίσσεται η παρότρυνση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη προς την διοίκηση του Οργανισμού να μην δοθούν ή και να ανακληθούν όλες οι άδειες των υπαλλήλων από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022.
Ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε σε αυτή την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της περιόδου αναφορικά με την ταχεία έκδοση των συντάξεων και την αντιμετώπιση άλλων εκκρεμοτήτων των ασφαλισμένων μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και την ανάγκη για ομαλή λειτουργία των υποκαταστημάτων και εξυπηρέτηση των πολιτών την περίοδο των εορτών.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού νόμου οι άδειες που δεν χορηγούνται κατ’ εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης θα χορηγηθούν υποχρεωτικά το 2022.

Προσπάθεια αποφυγής νέας συγκέντρωσης αιτήσεων συνταξιοδότησης

Είναι ξεκάθαρο όπως σημειώνουν πηγές του ΕΦΚΑ ότι η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να αποφύγει συγκέντρωση πάνω από 30.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσα στην γιορτές. Για αυτό έτρεξε την περασμένη εβδομάδα και ενεργοποίησε απόφαση του 2018 σύμφωνα με την οποία, όποιος θεμελιώνει μικρότερα όρια συνταξιοδότησης μέσα από την αναγνώριση πλασματικών ετών, να μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού και μετά την 1η-1ου-2022, όπου παύει η ισχύς των διατάξεων συνταξιοδότησης με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας.
Ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εκκαθαριστεί πλήρως οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις, ενώ μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε μία τέτοια παρότρυνση προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ, πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι το πρόβλημα δεν είναι του κ. Χατζηδάκη, αλλά «των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων που δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω αυτές τις μέρες. Με τόσους ανθρώπους να περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους κλπ, πόσο λογικό θα ήταν ο υπουργός να παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα;».
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, επιρίπτουν ευθύνες στον υπουργό λόγω της βαθιάς υποστελέχωσής του ΕΦΚΑ, του απαρχαιωμένου εξοπλισμού του, των αντικρουόμενων οδηγιών των Διοικήσεών του, των εφαρμοστικών και νομοθετικών κενών, της αναξιοκρατίας και του εκφοβισμού των εργαζομένων, «και να τις κρύψει κάτω από τον μανδύα του κοινωνικού αυτοματισμού που από ανάληψης των καθηκόντων του υποδαυλίζει, ζητά από τη Διοίκηση του Φορέα την ανάκληση και μεταφορά όλων των αδειών των υπαλλήλων κατά την εορταστική περίοδο. Λες και το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων θα λυθεί με την ανάκληση των αδειών των εργαζομένων που βιώνουν καθημερινά την εργασιακή τους εξόντωση».

Για 300.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις

Η ΠΟΣΕ –ΙΚΑ αναφέρει ότι όσον αφορά στην «ομαλή λειτουργία» των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ κατά την εορταστική περίοδο, θα πρέπει να του γνωρίσουμε (του κ. Χατζηδάκη), ότι ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας καθορίζει ξεκάθαρα την απαιτούμενη ποσόστωση που θα πρέπει να τηρείται για την χορήγηση αδειών σε τέτοιες περιόδους, ώστε να διασφαλίζεται ακριβώς η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας. Οπότε δεν γίνεται κατανοητή, αυτή η τιμωρητική επιβολή «στρατιωτικού νόμου», με την καθολική απαγόρευση των αδειών στους 7.500 υπαλλήλους του φορέα μας, ανατρέποντας βιαίως τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.
Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ επισημαίνει ότι η έκτακτη ανάγκη που επικαλείται ο υπουργός αφορά 300 χιλιάδες εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις που δεν μπορούν να λυθούν με το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό μέσα σε 10 ημέρες!!!

Πληρωμές 20-24/12

Την πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιανουαρίου περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 20-24 Δεκεμβρίου. Συνολικά θα καταβληθούν περί τα 2,1 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατ. δικαιούχους.
Ειδικότερα:

  1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:
  • Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί ποσό 463 εκατ. ευρώ σε 838.000 δικαιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.
  • Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί ποσό 522 εκατ. ευρώ σε 1.090.000 συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ, των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί ποσό 520 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.
  • Η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, με την καταβολή 540,2 εκατ. ευρώ σε 910.000 δικαιούχους για κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Θα καταβληθούν επίσης 23,1 εκατ. ευρώ σε 850 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
  • 13,2 εκατ. θα καταβληθούν σε 27.280 δικαιούχους ως παροχές σε χρήμα
  • Τέλος, 38.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 25 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης Επιπροσθέτως, θα καταβληθούν 190.000 ευρώ σε 500 ασφαλισμένους για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών υγείας

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης