Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η εισαγωγή της Interlife στους δείκτες ESG του ΧΑ και οι κίνδυνοι από τη συμμετοχή για τις ασφαλιστικές

Η εισαγωγή της Interlife στους δείκτες ESG του ΧΑ και οι κίνδυνοι από τη συμμετοχή για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να τοποθετούνται σε κεφάλαια εναρμονισμένα με τους ESG, με την προϋπόθεση ότι πρωτίστως εναρμονίζονται με τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το πλαίσιο Solvency II
Σχετικά Άρθρα

Σπεύδουν ταχέως να μπουν στους χρηματιστηριακούς δείκτες ESG οι ασφαλιστικές για να είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς και να ενισχύσουν την φήμη τους.
Εξ αυτών η Interlife Ασφαλιστική θα κλείσει την οικονομική χρήση 2021, έχοντας μπει στους δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών ATHEX ESG.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να τοποθετούνται σε κεφάλαια εναρμονισμένα με τους ESG, με την προϋπόθεση ότι πρωτίστως εναρμονίζονται με τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το πλαίσιο Solvency II.

Ξεκαθαρίζοντας κινδύνους


Στον τομέα των παραγόντων ESG κρύβονται κίνδυνοι τους οποίους οι εταιρείες μπορεί να αγνοούν, μπορεί να μην γνωρίζουν.
Οι ασφαλιστικές και οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα καλούνται να αξιολογούν με βάση και τους παράγοντες ESG παράγοντες το κατά πόσο βρίσκονται εκτεθειμένες άμεσα ή έμμεσα σε τέτοιους κινδύνους οι εταιρείες.
Οι ασφαλιστικές , επίσης καλούνται να θέσουν όρια και να προσέξουν και, οι ίδιες, ώστε να αποφύγουν να έχουν άμεση έκθεση σε κινδύνους ESG.
Μπορεί ως οντότητες να μην έχουν έκθεση σε κινδύνους ESG αλλά μέσω των τοποθετήσεων σε επενδυτικά κεφάλαια να βρίσκονται εκτεθειμένες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις που παίρνουν τα ΔΣ διαφοροποιούνται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τους ESG παράγοντες ως προς την επίδραση που έχουν, τόσο στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας, όσο και στη στρατηγική της, στο επιχειρηματικό τους σχέδιο.

Ομολογίες σε άνθρακα και η Φήμη των ασφαλιστικών

Μια ασφαλιστική για παράδειγμα που έχει τοποθετήσεις σε ομόλογα με υψηλό αποτύπωμα σε άνθρακα έρχεται αντιμέτωπη με κινδύνους με δύο κινδύνους.
Ο πρώτος κίνδυνος αφορά το υψηλό ρίσκο εκείνων των εταιρειών που δεν είναι συμβατές με τους κανονισμούς περιορισμού των εκπομπών και ο άλλος με το κίνδυνο της φήμης της ασφαλιστικής καθώς τοποθετείται σε κεφάλαια μη φιλικά προς το περιβάλλον.

Τα πεπραγμένα του ΧΑ


Ο νέος δείκτης με ονομασία «Δείκτης ATHEX ESG (ATHEX ESG Index)» σχεδιάστηκε ώστε να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 60 εταιρείες της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α.. Ο υπολογισμός του θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 2 Αυγούστου με τιμή εκκίνησης τις 1,000 μονάδες. Η πρώτη σύνθεση του δείκτη - εκτός των λοιπών κριτηρίων - προσδιορίζεται με βάση το ESG score που προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2019. Η σύνθεση του δείκτη θα αναθεωρείται κάθε χρόνο.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης