Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τέλος Δεκεμβρίου 2021 η εισοδηματική ενίσχυση σε 1.000.000 συνταξιούχους και ΑΜΕΑ

Τέλος Δεκεμβρίου 2021 η εισοδηματική ενίσχυση σε 1.000.000 συνταξιούχους και ΑΜΕΑ

Τέλος Δεκέμβρη η εισοδηματική ενίσχυση σε 1.000.000 συνταξιούχους και ΑΜΕΑ Ενίσχυση από 250-400 ευρώ για πενταμελείς οικογένειες

Σχετικά Άρθρα

Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 14.400 ευρώ και συνολικά λίγο πάνω από 1.000.000 δικαιούχοι θα επωφεληθούν από την χορήγηση στο τέλος Δεκεμβρίου της έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, η ενίσχυση θα αφορά στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους ευάλωτους συνταξιούχους, με δικαιούχους:
• Συνταξιούχους που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
• Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.
Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη και θα αφορά περίπου 830.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Το κόστος ανέρχεται στα 210 εκατ. ευρώ.

ΑΜΕΑ

• Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ.
• Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους. Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης, 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Ένα ποσό περίπου 900 ευρώ, κατά μέσο όρο, θα τους αποδοθεί μέσα στον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για αύξηση του μέσου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών κατά 7,4% μέσα σε δύο χρόνια, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η αύξηση αυτή ήταν στο 3,5%.

9 ταυτόχρονα μέτρα για ευάλωτες ομάδες

Σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τους επικεφαλής των ατόμων με αναπηρία ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης Απαριθμώντας τα μέτρα ανέφερε τα εξής:
• Την οριστική κατάργηση της υποχρέωσης των αναπήρων πολιτών με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις να περνούν ξανά και ξανά επιτροπές.
• Τα ΚΕΠΑ μεταστεγάζονται από το κτίριο της Οδού Πειραιώς σε ένα καινούργιο κτίριο στο Στάδιο Ειρήνης κα Φιλίας με θέρμανση, κλιματισμό και χώρους στάθμευσης, αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση στην πράξη.
• Ολοκληρώθηκε η Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης και το Σχέδιο Δράσης της, με στόχο τον μετασχηματισμό των μεγάλων ιδρυμάτων και τη σταδιακή ένταξη των ωφελούμενών τους σε εναλλακτικές μορφές διαβίωσης, όπως είναι και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Υλοποιούνται δράσεις που θα ενισχύουν την προοπτική της αποϊδρυματοποίησης για τα πιο ευάλωτα παιδιά, όπως τα παιδιά με αναπηρία και εφήβους. Ειδικότερα, για τα παιδιά 15-18 ετών θα αναπτυχθούν μικρές δομές οικογενειακού τύπου, όπου θα τους δίνεται η ευκαιρία να αποκτούν χρηστικές δεξιότητες, για να διαβιούν εντός του κοινωνικού ιστού ενώ δημιουργείται και πλαίσιο για την επαγγελματική αναδοχή.
• Θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού που θα στηρίξει των ωφελούμενο στα μικρά ή τα μεγάλα, καθημερινά, που χρειάζεται ώστε να ικανοποιηθεί το δικαίωμα για ένταξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
• Αναπτύσσεται η κάρτα αναπηρίας, ένα ακόμη αίτημα της ΕΣΑΜΕΑ, που θα κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα των αναπήρων και εντός του 2022 θα τεθεί σε ισχύ.
• Σχεδιάζεται η υλοποίηση προγράμματος πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρία και για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές 0-6 ετών, όπου επίκεντρο θα είναι η οικογένεια και φυσικά το ίδιο το παιδί.
• Συνιστάται Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων.
• Πρόσφατα παραδόθηκε το πόρισμα της ομάδας εργασίας για τους εκπαιδευτές κινητικότητάς, απόκτησης δεξιοτήτων και προσανατολισμού για τα άτομα με οπτική αναπηρία, που θα αποτελέσει έναυσμα για τη βελτίωση της εκπαίδευσης εκπαιδευτών για τα άτομα με προβλήματα όρασης.
• Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη πρόσληψη στο δημόσιο τομέα περίπου 2.000 ανέργων ειδικών κατηγοριών που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 2643/1998, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρία και οι συγγενείς τους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης