Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Κανόνι» 550 εκ. ευρώ αναδρομικών από το Ελεγκτικό στον ΕΦΚΑ - Υποχρεούται να επιστρέψει Εισφορά Αλληλεγγύης από το 2018

«Κανόνι» 550 εκ. ευρώ αναδρομικών από το Ελεγκτικό στον ΕΦΚΑ - Υποχρεούται να επιστρέψει Εισφορά Αλληλεγγύης από το 2018
Παράθυρο για νέες διεκδικήσεις για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Παράθυρο για νέες διεκδικήσεις για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, συνολικού ύψους 550 εκ. ευρώ ανοίγει απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματική η επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης και οι περικοπές που έγιναν από το 2018, ενώ από την Πέμπτη τέθηκε σε λειτουργία ο «Πύργος ελέγχου» για την πορεία των αποδόσεων συντάξεων και αναδρομικών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με νομοθετική ρύθμιση πρέπει να επιστραφεί το συνολικό ποσό περίπου 225 εκατ ευρώ ανα έτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένονται άλλες δύο αποφάσεις, μία του Συμβουλίου της Επικρατείας και μία ακόμη της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το εάν είναι σύννομη η μη καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών από τις κρατήσεις σε δώρα και επιδόματα καθώς και στην επικουρική σύνταξη, του ιδιωτικού τομέα, κατά το επίμαχο 11μηνο (από 10-06-2015 έως 11-05-2016).

Παράλληλη αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα απαντήσεις στα εξής προδικαστικά ερωτήματα
α) Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
β) Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν.4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016,
γ) τις παραγραφές, δηλαδή εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή,
δ) εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα και την ΕΣΔΑ ή όχι.
Την ίδια ώρα οι θεσμοί ζητούν να εγγραφεί η δαπάνη για τις συντάξεις περιλαμβανομένων και των αναδρομικών στον προϋπολογισμό του 2022. Ήδη, έχουν εγγραφεί 724 εκατ. ευρώ, για τις ήδη γνωστές δικαστικές αποφάσεις χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη το κονδύλι που θα χρειαστεί στις περιπτώσεις δικαίωσης των συνταξιούχων.

Πύργος Ελέγχου

Από 2 ως 45 συντάξεις το μήνα εκδίδονται από το 25% των υπαλλήλων στην καλύτερη και στην χειρότερη περίπτωση, όπως έδειξε ο πύργος ελέγχου του συστήματος που τέθηκε σε εφαρμογή.
Σε πρώτη φάση, τέθηκε τόσο από τον υπουργό Εργασίας όσο και από την Διοίκηση του ΕΦΚΑ ένας συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος με άμεση εφαρμογή: την έκδοση 3 συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο-εισηγητή ανά ημέρα με καθημερινό έλεγχο της απόδοσης των διευθύνσεων, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης