Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η ΕΑΕΕ στρώνει σχέδιο με την Πολιτεία για φοροαπαλλαγές στα ασφάλιστρα

Η ΕΑΕΕ στρώνει σχέδιο με την Πολιτεία για φοροαπαλλαγές στα ασφάλιστρα
Η μπίλια της ρουλέτας κάνει πολλούς γύρους

Μέχρι και διπλασιασμό των ασφαλιζομένων κεφαλαίων στα 800 εκατομμύρια και του πλήθους των ασφαλιστηρίων περιουσίας στα 2 εκατομμύρια αναμένει η ασφαλιστική αγορά από τα φοροκίνητρα που φημολογείται ότι ετοιμάζεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Το μέτρο υπέρ των ασφαλισμένων προτίθετο να το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, ωστόσο έμεινε πίσω, επιλέγοντας ο ίδιος να δώσει προτεραιότητα σε άλλα θέματα επίσης μείζονος σημασίας.
Πρόκειται για ένα από τα πολλά μέτρα που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Κυρικάκος Μητσοτάκης από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τελευταία ανοικτή Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε και από τον κύριο Νότη Μηταράκη στην συνάντηση των (αντ)ασφαλιστών που διοργανώνει κάθε χρόνο στην Υδρα η ΕΑΕΕ.
Εκτοπίστηκε ωστόσο αργότερα.

Φόβοι για λάθη και παλινωδίες

Αυτή την στιγμή σύμφωνα με τις πηγές του ΒΝ η ΕΑΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με τους αρμοδίους αξιωματούχους προκειμένου να βγει αποτέλεσμα.
Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης το αν τα φοροκίνητρα που θα δοθούν αφορούν σε όλους τους τομείς περιουσίας και όχι για ένα ή δύο συγκεκριμένους.
Αν, η απόφαση που θα πάρει το επιτελείο της κυβέρνησης είναι υπέρ ενός τομέα, όπως η ασφάλιση, τότε το όφελος θα είναι μηδαμινό για την αγορά, ενώ θα προκαλέσει γραφειοκρατία και πολυπλοκότητα στους λογιστικούς υπολογισμούς.
Οι δε, προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής και των ασφαλισμένων κεφαλαίων θα υποχωρήσουν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Το νέο μέτρο λέγεται από την αγορά ότι θα εξαγγελθεί σύντομα ωστόσο η αγορά έχει μάθει να κρατά μικρό καλάθι στο βωμό των πολιτικών συμφερόντων.

Αιμορραγούν οι προϋπολογισμοί κάθε χρόνο

Από την πλευρά της η Πολιτεία θέλει να μειώσει τον προϋπολογισμό για αποζημιώσεις σε ζημιές περιουσίας από πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, πυρκαγιές.
Πρόθεση της είναι να βάλει τάξη στην αγορά, να αναπτύξει την αγορά, ταυτόχρονα αυξήσει την ασφαλιστική βάση, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει στο παρελθόν.
Αυξάνοντας την ασφαλιστική βάση, μειώνεται και το ασφάλιστρο, ενώ αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών.
Αν τελικά υλοποιήσει η κυβέρνηση το σχέδιο της θα είναι, αναφέρει η αγορά, ένα βήμα από τα πολλά που καλείται να κάνει προκειμένου να πάψει να αιμορραγεί ο προϋπολογισμός από το «φαινόμενο» των καταστροφών.
Το επόμενο βήμα ή καλύτερα άλμα που θα κληθεί να κάνει είναι η συνεργασία της με (αντ)ασφαλιστές, ορίζοντας όρια για αποζημιώσεις κατά την επέλευση του κινδύνου.
Πόσο άραγε το κοστολογεί αυτό πολιτικά;

Ελενα Ερμείδου
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης