Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σταυρόλεξο για δυνατούς ασφαλιστές η ασφάλιση φυσικών καταστροφών

Σταυρόλεξο για δυνατούς ασφαλιστές η ασφάλιση φυσικών καταστροφών

Εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια ύψους 20 δισεκατομμυρίων στοχεύει να συγκεντρώσει η Howden στην προσπάθεια της να μειώσει το χάσμα που υπάρχει στην χρηματοδότηση των φυσικών καταστροφών.

Σχετικά Άρθρα
Οι καταστροφές δεν προκαλούν μόνο ανθρώπινες απώλειες αλλά και ζημίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, επηρεάζοντας την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Οι καταστροφές έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις και μπορούν να απειλήσουν ενδεχομένως ολόκληρες περιοχές σε γειτονικές χώρες. Ακόμα και στις περιπτώσεις που το κόστος μεγάλων καταστροφών είναι τοπικό, εάν το κόστος αυτό δεν καλύπτεται επαρκώς από ασφάλιση, τα επιμέρους κράτη μέλη ενδέχεται να έλθουν αντιμέτωπα με μεγάλο δημοσιονομικό βάρος, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες.
Συνεπώς, οι καταστροφές αποτελούν σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες, τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο όλο.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο CEO του Ομίλου Howden θα παρουσιάσει στην διάρκεια του «World Climate Summit – the Investment COP» μηχανισμούς ασφαλιστικών μοντέλων που σκοπό έχουν την αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων και στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Η ασφάλιση μειώνει το χρηματοοικονομικό κίνδυνο

Η ασφάλιση ανακατανέμει και μειώνει τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο που συνδέεται με δυσμενή συμβάντα, επιμερίζοντας το κόστος είτε μεταξύ ατόμων είτε μέσα στο χρόνο.
Μεταβιβάζει τους επιμέρους κινδύνους σε έναν όμιλο, τον οποίο διαχειρίζεται ένας ασφαλιστής σύμφωνα με μελέτες της ΕΕ.
Συγκεντρώνοντας ή ομαδοποιώντας τους κινδύνους, μπορεί να μειωθεί το κόστος των καταστροφών σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Η παρεχόμενη από την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά κάλυψη χρηματοδοτείται μέσω ασφαλίστρων, με την υποστήριξη μετοχικού κεφαλαίου, για την κάλυψη πιθανών παρεκκλίσεων από τις αναμενόμενες ζημίες.
Τα ασφάλιστρα αντικατοπτρίζουν την αναμενόμενη ζημία του ασφαλισμένου ατόμου, ένα περιθώριο αβεβαιότητας για τον δεδομένο κλάδο ασφάλισης, μια χρέωση για το μετοχικό κεφάλαιο, ένα ποσοστό δαπανών επιβάρυνσης, π.χ. διοικητικών και λοιπών δαπανών που συνδέονται με την δεσμευτική κάλυψη ασφαλιστηρίων, και το κέρδος.
Τα ασφάλιστρα επενδύονται σε χρηματοπιστωτικές αγορές, στις οποίες οι επενδυτικοί κίνδυνοι δεν πρέπει να σχετίζονται με τον ασφαλιστικό κίνδυνο, ή αντασφαλίζονται ώστε να αφαιρεθεί ένα μέρος του κινδύνου από τον όμιλο. Με τον τρόπο αυτόν, η ασφάλιση επιμερίζει τον κίνδυνο οικονομικής ζημίας σε όλη την κοινωνία και σε διάφορες περιοχές.

Τα χαρακτηριστικά των φυσικών καταστροφών

Το ειδικό χαρακτηριστικό των καταστροφών είναι ότι μπορούν να προκαλέσουν ζημία σε πολλές περιουσίες σε μια δεδομένη περιοχή ταυτόχρονα: σεισμοί σημειώνονται κατά μήκος σεισμικών ρηγμάτων, πλημμύρες προκαλούνται σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ οι ανεμοθύελλες κατευθύνονται πολύ συχνά στις ακτογραμμές.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους άλλους τύπους κινδύνων έναντι των οποίων παρέχει κάλυψη η ασφάλιση περιουσιακών στοιχείων, όπως η ασφάλιση έναντι κλοπής ή πυρκαγιάς. Είναι μάλλον απίθανο, χωρίς όμως να είναι αδύνατο, να ληστευθεί ταυτόχρονα μια ολόκληρη γειτονιά.

Τεχνικές μείωσης των κινδύνων

Εφαρμόζονται δύο κύριες τεχνικές μέσω των οποίων η ασφάλιση μπορεί να αντιμετωπίζει συσχετιζόμενους κινδύνους.
Η πρώτη συνίσταται στη διεύρυνση του ομίλου, ώστε να μειωθεί πολύ η πιθανότητα συσχέτισης επιμέρους κινδύνων μέσω μιας ενδεχόμενης καταστροφής.
Μια άλλη κοινή τεχνική είναι η ομαδοποίηση διαφόρων τύπων μη συσχετιζόμενων κινδύνων σε ένα ενιαίο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, π.χ. πυρκαγιά και πλημμύρα, θύελλα ή σεισμός
Δεδομένου ότι κάθε ένας από αυτούς τους κινδύνους είναι ανεξάρτητος από οποιονδήποτε άλλον στο συμβόλαιο, η ομαδοποίηση μειώνει τους συσσωρευμένους κινδύνους οποιασδήποτε επιμέρους απειλής στο συμβόλαιο.

Το παράδειγμα της Howden με το Ερυθρό Σταυρό

Μέσα στο 2021 η Howden σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό της Δανίας και άλλα εμπλεκόμενα μέρη, δημιούργησε το πρώτο Ομόλογο με στόχο την ανακούφιση από τις καταστροφικές συνέπειες των ηφαιστειακών εκρήξεων (Volcano Catastrophe Bond).
Το νέο αυτό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συγκεντρώσουν χρηματοδότηση κατά 20 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους, προσφέροντας παράλληλα σημαντικές αποδόσεις στους επενδυτές.
Σε περίπτωση όπου, μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, εκραγεί οποιοδήποτε από τα 10 ηφαίστεια που καλύπτονται από το Ομόλογο, ο Ερυθρός Σταυρός της Δανίας θα έχει άμεσα στη διάθεσή του έως και $3 εκ. δολάρια, χωρίς δηλαδή καθόλου να χαθεί ούτε ένα λεπτό πολύτιμου χρόνου.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης