Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έξι αλλαγές στον ΟΑΕΔ και ατομικός φάκελος σε κάθε άνεργο

Έξι αλλαγές στον ΟΑΕΔ και ατομικός φάκελος σε κάθε άνεργο
Αλλάζουν τα κριτήρια στο στεγαστικό επίδομα μέχρι 2.520 ευρώ ετησίως
Σχετικά Άρθρα

Σε πέντε αλλαγές που αφορούν σε εξατομικευμένη παρέμβαση για τους ανέργους προχωρά η κυβέρνηση, παράλληλα με την τροποποίηση της απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης σε φοιτητές το οποίο θα είναι κλιμακωτό σε δικαιούχους, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια και κυμαίνεται από 840-2.520 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ προβλέπονται τα εξής:

  • Στα κατά τόπους Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ θα εντάσσονται Εργασιακοί Σύμβουλοι. Οι Εργασιακοί Σύμβουλοι διακρίνονται σε «συμβούλους αναζητούντων εργασία» που προετοιμάζουν τους ανέργους για την ένταξη/επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και «συμβούλους εργοδοτών» που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις που απευθύνονται στα ΚΠΑ 2 στην αναζήτηση προσωπικού.
  • Η πρόσληψη εξειδικευμένων Εργασιακών Συμβούλων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και έλεγχο νομιμότητας από το ΑΣΕΠ για τις ανάγκες εφαρμογής των Δράσεων σχετικά με τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Οι συγκεκριμένοι Σύμβουλοι θα συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους στην πρώτη φάση λειτουργίας του θεσμού, για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας.
  • Εισάγεται η μέθοδος της εξατομικευμένης προσέγγισης των ανέργων που εγγράφονται στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και περιγράφεται η διαδικασία και οι στόχοι της. Η προσέγγιση αυτή υιοθετείται με σκοπό την εξατομικευμένη, στοχευμένη ανάλυση των χαρακτηριστικών των ανέργων (προφίλ) και τελικά τη σύνταξη του Ατομικού Σχεδίου Δράσης για καθέναν από αυτούς και υπηρετείται από τους Εργασιακούς Συμβούλους. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η σύζευξη των εγγεγραμμένων ανέργων με τις ανάλογες θέσεις εργασίας που προσφέρονται από τις επιχειρήσεις.
  • Προβλέπονται ομαδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες ανά ομάδες – στόχους με κοινά χαρακτηριστικά, οι οποίες υλοποιούνται συμπληρωματικά προς την εξατομικευμένη συμβουλευτική.
  • Προσδιορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεγάλων και Μεσαίων Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Μ.Μ.Ε) του ΟΑΕΔ που έχει ως αποστολή την ανάπτυξη αμφίδρομης και σταθερής συνεργασίας με τις επιχειρήσεις της χώρας με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, μέσω του συντονισμού της δικτύωσης των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Οργανισμού με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της περιοχής τους. Σκοπός είναι η διευκόλυνση προσλήψεων στις εν λόγω επιχειρήσεις.
  • Για το έτος 2021, προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά εποχιακά επαγγέλματα, αρκούν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ.

Στεγαστικό επίδομα

Σε ότι αφορά το στεγαστικό επίδομα θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα του φοιτητή κλπ.
Για Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.
Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:
α) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος,
β) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους,
γ) τα άτομα που τους έχει παραχωρηθεί μέρος ή νοικιάζουν μέρος της κύριας κατοικίας του νοικοκυριού.

Δικαιούχος: το ενήλικο άτομο που έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό του νοικοκυριού

  • Μονογονεϊκή οικογένεια: ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία, διαζευγμένος ή σε διάσταση ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα), ο οποίος ασκεί κατ' αποκλειστικότητα εν τοις πράγμασι ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Για τις ανάγκες του προγράμματος, το νοικοκυριό θα πρέπει να απαρτίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της μονογονεϊκής οικογένειας, δηλαδή τον γονέα και ένα ή περισσότερα τέκνα.
  • Απροστάτευτα τέκνα: τα ανήλικα μέλη του νοικοκυριού που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς ή που κανείς γονέας δεν μπορεί να ασκήσει τη γονική τους μέριμνα, λόγω ασθενείας, αναπηρίας, κράτησης ή στρατιωτικής θητείας και που η επιμέλειά τους έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση σε μέλος του νοικοκυριού.

Συνολικό εισόδημα: το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα από κάθε πηγή προέλευσης -προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση - που εισπράχθηκε από όλα τα μέλη του νοικοκυριού, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο, με την εξαίρεση του Επιδόματος Παιδιού.

Ποσό Επιδόματος Στέγασης

Το ποσό του Επιδόματος Στέγασης, για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια ορίζεται ως ακολούθως:

  • Για τον δικαιούχο του επιδόματος: 70 ευρώ το μήνα.
  • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα.
  • Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
  • Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

  • Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προ-σαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.
  • Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
  • Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Περιουσιακά κριτήρια

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης