Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι τρείς ανοιχτές ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ για ένταξη και επανένταξη χρεών

Οι τρείς ανοιχτές ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ για ένταξη και επανένταξη χρεών

Μέχρι την Πέμπτη 30/9  ανοιχτές οι 120 δόσεις

Σχετικά Άρθρα
Τρείς ρυθμίσεις για ένταξη και επανένταξη στις δόσεις του e-EΦΚΑ βρίσκονται ανοιχτές –η καλύτερη μέχρι την Πέμπτη 30/9, ενώ τέθηκαν ταυτόχρονα σε ισχύ από τον ασφαλιστικό φορέα οι ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές, όπου είναι παγωμένες οι εισφορές μέχρι 31/1/2022.

Συγκεκριμένα οι οφειλέτες που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας Covid-19, είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής των ασφαλιστικών τους οφειλών (120 δόσεις) και την οποία απώλεσαν κατά την διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021, μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομένοντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης.
Προσοχή όμως.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταβληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021 οι δόσεις μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και τυχόν οφειλόμενα βεβαιωμένα στο ΚΕΑΟ ποσά εκτός ρύθμισης.
Παράλληλα, περιθώριο έως την Πέμπτη. έχουν και οι μη μισθωτοί οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που είχαν υποβάλει αίτημα για τον προσδιορισμό της οφειλής τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του φορέα, μέχρι 7/10/2019, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υπαγωγής τους στο δεύτερο στάδιο της ρύθμισης των έως 120 δόσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υπαγωγής των οφειλετών στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων που ψηφίστηκε το 2019 εξελίσσεται ηλεκτρονικά σε δύο στάδια.
Το πρώτο στάδιο προβλέπει την υποβολή αιτήματος προσδιορισμού-επανυπολογισμού των οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του Φορέα (www.efka.gov.gr), ενώ στο δεύτερο στάδιο προβλέπει την υποβολή αιτήματος ρύθμισης των οφειλών στον σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Οφειλές σε πληγείσες περιοχές

Πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές, τρέχουσες και καθυστερούμενες, επιχειρήσεων, εργοδοτών ή μη Μισθωτών ασφαλισμένων, δύνανται να ρυθμιστούν ως εξής:

Ασφαλιστικές ρυθμίσεις για επιχειρήσεις ή εργοδότες

  • Αναστέλλεται η καταβολή τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων, ήτοι 1/8/2021 - 31/1/2022.
  • Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικές εισφορές (μετά των προσθέτων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων), ήτοι έως 31/7/2021.

Ασφαλιστικές ρυθμίσεις Μη Μισθωτών

  • Αναστέλλεται για 6 μήνες η καταβολή τρεχουσών εισφορών και δόσεων εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (δηλ 1/8/2021) και έως και 31/1/2022, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
  • Κεφαλαιοποιούνται οι ληξιπρόθεσμες εισφορές και οι δόσεις εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών, μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα εκείνου που συνέβη η φυσική καταστροφή με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, ήτοι με ληκτική ημερομηνία πληρωμής έως 31/07/2021.

Υπαγωγή σε ρύθμιση

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης στο Κ.Ε.Α.Ο. έως την λήξη της εξάμηνης αναστολής, 31η Ιανουαρίου 2022.
Οι εισφορές των ανωτέρω Β.1 και Β.2 περιπτώσεων, εξοφλούνται, κατ' επιλογή του οφειλέτη, σε δώδεκα (12) έως και είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες δόσεις, της πρώτης καταβαλλομένης έως την λήξη του πρώτου μήνα, του επόμενου της λήξης της εξάμηνης αναστολής, ήτοι έως 28/02/2022. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται σε πενήντα (50) ευρώ. Εκπρόθεσμες δόσεις επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Απώλεια δικαιώματος συνέχιση της ρύθμισης

  • Μη καταβολής ή μη εμπρόθεσμης καταβολής τρεχουσών εισφορών κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και μέχρι την εξόφλησή της.
  • Καθυστέρηση καταβολής δόσης πέραν των δύο μηνών.

Μετά την απώλεια το υπόλοιπο ποσό της οφειλής καθίσταται άμεσα απαιτητό με τα αναλογούντα τέλη καθυστέρησης και προσαυξήσεις.

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων αναστέλλεται, τόσο κατά το διάστημα της αναστολής όσο και κατά το διάστημα της καταβολής των δόσεων, εφόσον τηρούνται οι όροι της παρούσης.
Δεν αίρονται οι κατασχέσεις και οι υποθήκες που έχουν ήδη επιβληθεί.
Αναβάλλονται οι ποινικές δίκες για παράβαση του α.ν. 86/1967, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και αναστέλλεται ή διακόπτεται η εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεων για παράβαση του ίδιου νόμου.
Τέλος, στις περιπτώσεις που ασφαλισμένοι των ως άνω πυρόπληκτων περιοχών έχουν ήδη λάβει ειδοποιητήρια για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών δύνανται να μην προβούν στην πληρωμή τους -χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις- κάνοντας χρήση των ανωτέρω ευεργετικών διατάξεων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης