Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ το «πρώτο ένσημο» - Τα 7 μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων

Μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ το «πρώτο ένσημο» - Τα 7 μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων
Το πρόγραμμα θα αφορά νέους από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν για πρώτη φορά
Σχετικά Άρθρα

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μέσα από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος «πρώτο ένσημο», για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων ανέργων, μέτρο συνδυαστικό μαζί με εφτά, επιπλέον κόστους 259 εκατ. ευρώ που στοχεύουν στην αύξηση απασχόλησης και μισθών, σύμφωνα με ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Όπως είχε γράψει το ΒΝ τα μέτρα θα στρέφονταν στους νέους και ως προς αυτό ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είχε «πυρετό επαφών» με φορείς και ευρωπαίους αξιωματούχους https://www.bankingnews.gr/asfalistika-nea/articles/586799/pyretos-synantiseon-xatzidaki-me-stelexi-tis-evropaikis-agoras-ergasias.
Σε ότι αφορά τα μέτρα που άπτονται στις αρμοδιότητες του Κ. Χατζηδάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ:
1 Το πρώτο ένσημο: Θα ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους και θα χρησιμοποιηθεί η εμπειρία του μηχανισμού του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στο οποίο θα δηλώνονται οι νέες προσλήψεις και θα επιδοτούνται εργαζόμενοι και εργοδότες με 600 ευρώ έκαστος.
Το πρόγραμμα θα αφορά νέους από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν για πρώτη φορά.
Θα λάβουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Δικαιούχοι του νέου επιδόματος είναι όσοι νέοι δεν έχουν δουλέψει ούτε ασφαλιστεί ποτέ ξανά στη ζωή τους.
Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού.
Δηλαδή για εργασία τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα 5ήμερο (20 ώρες την εβδομάδα) θα δίνονται 600 ευρώ, 300 για τον εργοδότη και 300 για τον εργαζόμενο. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.
Εάν εργαζόμενος νέος ο οποίος προσλαμβάνεται για πρώτη φορά και ταυτόχρονα φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη πόλη θα λάβει επιπλέον 1.000 ευρώ ετησίως στεγαστικό επίδομα.

Όφελος Εργαζομένων

Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ (847 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 132 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.200 ευρώ (1016 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 207 ευρώ (158 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 49 ευρώ από το «πάγωμα» και το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης. Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ (1693 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 604 ευρώ (243 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 461 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.

Όφελος εργοδοτών

Οι εργοδότες θα έχουν ετήσιο όφελος από την διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, 251 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που λαμβάνει μεικτό μισθό 1.000 ευρώ.
Εάν προσλάβει εργαζόμενο μέσα από το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας, που από το 2022 γίνονται 150.000 δεν θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες και εάν προσλάβει μακροχρόνια άνεργο θα λαμβάνει 200 ευρώ το μήνα επιδότηση μισθολογικού κόστους. Επιπλέον εάν προσλάβει νέο χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα λάβει 600 ευρώ.
2. Πρόγραμμα Επιδοτούμενων θέσεων: Αυξάνονται κατά 50.000 οι ανοιχτές θέσεις (σύνολο 150.000) για τις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.
Μέσω των προγραμμάτων αυτών θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας μέχρι 8 μήνες και μέχρι το 100%.
3. Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Επεκτείνεται για τρεις ακόμη μήνες – έως το τέλος του έτους – το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ.
4.  Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Απευθύνεται για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο).
5. Επιδότηση στον Πολιτισμό: Επεκτείνεται έως τέλος του 2021 το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό.
6  Μείωση Ασφαλιστικών Εισφορών: Η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2022. Η μείωση επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαίες μονάδες στις εργοδοτικές εισφορές και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες στις εργατικές.
7. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Τον Δεκέμβριο θα χορηγηθεί σε όλους του δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος διπλάσιο ποσό από αυτό που ελάμβαναν,

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης