Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στο δισάκι των (αντ)ασφαλιστών οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή - Τι δεν κάνουν οι εγχώριες ασφαλιστικές

Στο δισάκι των (αντ)ασφαλιστών οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή - Τι δεν κάνουν οι εγχώριες ασφαλιστικές

Οι ασφαλιστικές κατέχουν πολύ σημαντική θέση στις προσπάθειες κατά των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής

Σχετικά Άρθρα

Οι Βρυξέλλες από επάνω έχουν έτοιμο το νήματα για να πλέξουν. Όποιοι προθυμοποιηθούν να πιάσουν την βελόνα με το ‘ χέρι το καλό’, και δεν μπερδευτούν με πολυσύνθετες ιδέες θα κάνουν θαύματα. Για να πουληθεί η πραγμάτεια χρειάζεται η στήριξη –όχι γενικόλογα- και κατεύθυνση από τις Ενώσεις Ασφαλιστικών Εταιρειών, από τις κυβερνήσεις των κρατών και από τις ασφαλιστικές.

Οι κινήσεις στην σκακιέρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στο πλανήτη είναι πολύ μεγαλύτερος από την πανδημία και ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα ότι με περιορισμούς των μετακινήσεων για να εισπνέεται μολυσμένος αέρας από τους κατοίκους μίας περιοχής, ούτε με λουκέτα σε παραγωγικές μονάδες για να μην ρυπαίνουν το περιβάλλον.
H ελληνική κυβέρνηση κατά τον ανασχηματισμό, μετά την αποτυχία που είχε με τα μέτρα πολιτικής προστασίας έναντι της πανδημίας και των ατελείωτων πυρκαγιών το καλοκαίρι τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τον Χρήστο Στυλιανίδη. Η τοποθέτηση αυτή μπορεί να στηρίξει τις αποφάσεις της ΕΕ, οι οποίες αποφάσεις αναγνωρίζουν και το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στο μετριασμό των επιπτώσεων.
O Χρήστος Στυλιανίδης είναι ο σχεδιαστής του rescEU –του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας αλλά και αυτός ο οποίος κατά το ξέσπασμα του Εμπολα που στοίχησε των ζωή 12.000 ανθρώπων στην Αφρική δεν αφέθηκε στην υπερβολή των συστάσεων ασφαλείας από την Ευρώπη, κατάφερε να μην γυρίσει την επιδημία τότε σε πανδημία και να σταματήσει το συμβάν στα σύνορα της Αφρικής.

Ας καθαρογράψουν πρώτα τους όρους των συμβολαίων οι ασφαλιστικές

Οι ασφαλιστικές κατέχουν πολύ σημαντική θέση στις προσπάθειες κατά των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής καλύπτοντας δισεκατομμύρια ζημιών από φυσικές καταστροφές, όπου η μείωση των απωλειών στα περιουσιακά στοιχεία ωφελεί τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αίροντας τα εμπόδια τα εμπόδια της ανάπτυξης και τα εμπόδια για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι ασφαλιστικές ωστόσο στην Ελλάδα για να απαντήσουν στο πρόβλημα χρειάζεται να σχεδιάσουν νέα προϊόντα και να ‘καθαρογράφουν’ τους όρους των συμβολαίων τους, αλλά και να λειτουργήσουν με όρους εξωστρέφειας.
Οι Ενώσεις Ασφαλιστικών Εταιρειών δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο παρά μόνο να συμβαδίζουν με αυτά που ανακοινώνουν και να στηρίζουν τις ασφαλιστικές χωρίς διακρίσεις. Εξαιρετικά χρήσιμες οι έρευνες και οι μελέτες που κάνουν οι Ενώσεις Ασφαλιστικών Εταιρειών, όταν μετράνε τον παλμό της κοινής γνώμης όπως πρόσφατα της SVV και πολλές από την GDV.

Απαντήσεις από το συνέδριο των αντασφαλιστών στο Baden Baden

Απαντήσεις για θέματα καταστροφών, νέα προϊόντα, τιμολόγια και νέους κινδύνους θα πάρουμε συντόμως από το μεγάλο συνέδριο για τους αντασφαλιστές που διοργανώνεται στο Baden Baden τον Οκτώβριο, αίροντας το κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης του περιορισμούς προκειμένου να μην χαθεί το θετικό μομέντουμ της συγκυρίας .

Τέσσερις από κοντά στην Υδρα

Στην Ελλάδα το τοπίο με τα συνέδρια παραμένει ομιχλώδες. Άλλοι κάνουν, άλλοι δεν κάνουν εξαρτάται των διαθέσεων. Η Ελλάδα έχασε το στοίχημα της Υδρας. Αντί της Συνάντησης που γίνεται κάθε χρόνο στην Υδρα, η ΕΑΕΕ διοργανώνει Συνάντηση στην Υδρα με τρία άτομα: Τον Διευθυντή Αντασφάλισης της Swiss Re για την Κύπρο, Μάλτα, Τουρκία. Τον Ανώτατο Underwriter της Munich Re για την Κεντρική, Νότια και Ανατολική Ευρώπη, και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή και Διευθυντή των Χρηματοοικονομικών στην Insurance Europe. Ο οικοδεσπότης θα είναι ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά ενώ οι τέσσερις συμμετέχοντες θα είναι στην Υδρα.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης