Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Δημοσιονομικούς τριγμούς 5 δισ. ευρώ δημιουργούν δύο εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις

Δημοσιονομικούς τριγμούς 5 δισ. ευρώ  δημιουργούν δύο εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις

Την ερχόμενη εβδομάδα κρίνονται τα αναδρομικά 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα ύψους 2-2,5 δισ ευρώ για νομοθετικές ρυθμίσεις της περιόδου 2012 έως 2016

Σχετικά Άρθρα

Δημοσιονομικούς τριγμούς αναμένεται να προκαλέσουν εφόσον δικαιωθούν δυο αποφάσεις του ΣτΕ (που εκκρεμεί) και της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (που εκδικάζεται την ερχόμενη Τετάρτη 15/9) για αναδρομικές διεκδικήσεις συνταξιούχων συνολικού ύψους 5 δις ευρώ, ενώ μέχρι τέλους του έτους παραπέμπεται η απόδοση αναδρομικών από το νόμο Βρούτση.
Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα κρίνονται τα αναδρομικά 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα ύψους 2-2,5 δις ευρώ για νομοθετικές ρυθμίσεις της περιόδου 2012 έως 2016 που αφορούν:

  1. Στη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
  2. Στη συνταγματικότητα ή μη, της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016. Δηλαδή κατά πόσο πρέπει να δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) ή μόνο για τους έντεκα μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.
  3. Στο αν υπόκεινται σε διετή διαγραφή οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα παραπάνω ζητήματα.
  4. Κατά πόσο η απόσβεση των αξιώσεων για όσους συνταξιούχους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα.
    Δηλαδή κατά πόσο οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αρκεστούν σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016) ή θα μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά μεγαλυτέρων χρονικών διαστημάτων.

Εν τω μεταξύ, θετική αναμένεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, η απόφαση που εκκρεμεί από το ΣτΕ για τις διεκδικούμενες επιστροφές από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.
Το οικονομικό επιτελείο πάντως, εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους αποπληρωμής των αναδρομικών, όπως είναι οι δόσεις , ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε δημοσιονομικό πρόβλημα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας οδηγεί αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς θα αφορά την επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους.

Πάνε πίσω τα αναδρομικά Βρούτση

Με το σταγονόμετρο ο e-ΕΦΚΑ εξακολουθεί, λόγω πολλών προβλημάτων να βγάζει τα αναδρομικά που προκύπτουν από την αλλαγή κλιμακίων για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Η καθυστέρηση, ανω των δυο ετών προκαλεί έντονες αντιδράσεις και δικαστικές προσφυγές.
Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα
1. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα λάβουν την προσαύξηση στην σύνταξη τους και τα αναδρομικά τουλάχιστον 23 μηνών που δικαιούται 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 12 Μαΐου 2016).
Σε διαφορετική πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. Συγκεκριμένα θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά.
2. Η πλέον αδικημένη ομάδα είναι οι νέοι συνταξιούχοι από (πρ.ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΑΕΕ κα) - μετά τον Οκτώβριο του 2019 οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Αυτή η κατηγορία δεν έχει λάβει ακόμη τις αυξήσεις και αναδρομικά, με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος Βρούτση.


Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης