Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το νέο χρονοδιάγραμμα αναδρομικών για πάνω από 30 χρόνια - Οι καθυστερήσεις στους πρώην τραπεζικούς και οι καταγγελίες στο ΒΝ

Το νέο χρονοδιάγραμμα αναδρομικών για πάνω από 30 χρόνια - Οι καθυστερήσεις στους πρώην τραπεζικούς και οι καταγγελίες στο ΒΝ
Το ΒΝ, έχει γίνει αποδέχτης δεκάδων καταγγελιών, κυρίως από πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους
Σχετικά Άρθρα

Οι «ειδικές περιπτώσεις» συνταξιούχων (διαδοχική ασφάλιση, συντάξεις χηρείας) έχουν πάει πολύ πίσω, σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, την καταβολή των αναδρομικών (ως 11.500 ευρώ) που προκύπτουν από την αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού του νόμου Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
Ως σήμερα μόλις το 40% των συνταξιούχων έχουν λάβει τα αναδρομικά (κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι), ενώ εκκρεμούν σε 25.000 συνταξιούχους των τραπεζών και των ειδικών ταμείων, του ιδιωτικού τομέα, σε όσους έχουν συντάξεις χηρείας και διαδοχική ασφάλιση.

Επώνυμες Καταγγελίες στο ΒΝ

Το ΒΝ, έχει γίνει αποδέχτης δεκάδων καταγγελιών, κυρίως από πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους όπως π.χ του κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου, που επισημαίνει ότι «Εμείς είμαστε νέοι συνταξιούχοι μετά το 2016 (δούλευα στη ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) και δεν ανήκουμε στις ειδικές περιπτώσεις -υπάρχουν συνάδελφοι με τα ίδια εργασιακά δεδομένα και με άλλους συναδέλφους και όμως πληρωθήκανε -μηπως δεν τους εφτασαν τα λεφτα και εκαναν τυχαιες επιλογες και το κρυβουν??
Άλλη μία καταγγελία δεχθήκαμε από τον Υποδιευθυντής ΜΕΠΕΔ ΕΤΕ Ιωάννη Ζέμο, ο οποίος αναφέρει μεταξύ των άλλων οτρι είναι συνταξιούχος ΕΦΚΑ (ΤΟΠ.ΥΠΟΚ.ΤΣΠ-ΕΤΕ) με απόφαση οριστικής σύνταξης του ΕΦΚΑ, τον Σεπτέμβριο 2019 (αρχή συνταξιοδότησης Νοέμβριος 2017). Παρά το γεγονός ότι έχω 35,2 έτη συντάξιμα (9 μήνες στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα στην ΕΤΕ και δεν εμπίπτει σε κάποιο πλαφόν ώστε να μη «μου καταβληθούν τα αναδρομικά (τα οποία αναβλήθηκαν να καταβληθούν και τον προηγούμενο μήνα στις 27.6.2021, λόγω μη ολοκλήρωσης τάχα από ιδιωτική εταιρία της μελέτης- όπως αναγράφεται σε προηγούμενο Δελτίο του e-ΕΦΚΑ-) ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΤΕΒΛΗΘΗ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ. Από ότι γνωρίζω από συναδέλφους τραπεζικούς σε αρκετούς δεν καταβλήθηκαν και κατεβλήθησαν μόνο σε ορισμένους».
Ο κ. Δημήτρης Σγουράκης επισημαίνει ότι είναι συνταξιούχος τραπεζουπάλληλος από το 2017 με σαράντα ( 40 ) χρόνια υπηρεσίας , από τον ΕΦΚΑ - πρώην ΙΚΑ. «Περίμενα τα αναδρομικά , της διόρθωσης του νόμου Βρούτση , όπως ανακοινώθηκε , για τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου , αλλά καμία πίστωση δενΕίδα Συμβαίνει τίποτα ?».
Στο ίδιο πνεύμα είναι δεκάδες οι καταγγελίες που έχουμε δεχθεί.
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, το νέο χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ, ως προς τις καταβολές αναδρομικών είναι ορισμένο για το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο κύκλοι από τα ασφαλιστικά ταμεία επισημαίνουν ότι ούτε και τότε θα ανταπεξέλθει ο ΕΦΚΑ σε 100.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν ακόμα.

Συντάξεις χηρείας και αναδρομικά

Η περικοπή των συντάξεων χηρείας κατά 50% σε όσους απασχολούνται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη, δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ο e – ΕΦΚΑ δεν έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Ως εκ τούτου καθυστερεί και η απόδοση των αναδρομικών του νόμου Βρούτση, αφού οι συγκεκριμένες συντάξεις δεν έχουν επανυπολογισθεί, ούτε έχει ξεκαθαριστεί κατά πόσο οι κληρονόμοι δικαιούνται τη σύνταξη.
Πάντως ο ΕΦΚΑ για τον έλεγχο των συντάξεων χηρείας έχει θέσει προθεσμία -στους δικαιούχους- έως το τέλος του μήνα Αυγούστου προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να συνεχίσουν να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη και όχι μειωμένη κατά 50%.
Σύμφωνα με τον νόμος 4611/19 ο επιζών σύζυγος δικαιούται πλήρη – δηλαδή το 70% της αρχικής – την σύνταξη αιτίας θανάτου για μια τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη (εξ ιδίου δικαιώματος), η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα).
Το ποσό αυτής, δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου ήτοι, 360 ευρώ το μήνα.
Με την προθεσμία του ΕΦΚΑ καλούνται 4.500 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του δημοσίου να υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι δικαιούνται τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης.
Σε αντίθετη περίπτωση, στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου, θα μειωθούν κατά 50%.
Σημειώνεται ότι οι αντίστοιχες 5.500 συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, περικόπησαν -αιφνιδιαστικά- τον προηγούμενο Μάιο χωρίς να προηγηθεί σχετική ενημέρωση αλλά με παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, τα ποσά που κόπηκαν επιστράφηκαν στους δικαιούχους, με τη διαδικασία να έχει προς το παρόν παγώσει.
Όπου προκύπτει αναδρομική επιστροφή ποσών, αυτή θα γίνεται με δόσεις, καθώς ενδέχεται οι επιστροφές να είναι υψηλές.
Επίσης, ενδέχεται οι επιστροφές να συμψηφίζονται με τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση, εφόσον ο δικαιούχος περιμένει αναδρομικά από την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ή εργάζεται και αναμένει αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι στο 30% από 60%. Αυτές είναι οι «ειδικές περιπτώσεις» που αναφέρει ο e – ΕΦΚΑ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης