Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στα 38 δισεκ. ευρώ τα «φέσια» στον ΕΦΚΑ - Οι 6 δυνατότητες ρύθμισης που έχουν οι οφειλέτες

Στα 38 δισεκ. ευρώ τα «φέσια» στον ΕΦΚΑ - Οι 6 δυνατότητες ρύθμισης που έχουν οι οφειλέτες

Όλες οι προσπάθειες της διοίκησης του Ταμείου επικεντρώνονται στο τρέξιμο έξι ανοιχτών ενεργών ρυθμίσεων οφειλών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας

Σχετικά Άρθρα
Με ρυθμό «χελώνας» μπαίνουν σε διακανονισμό ρύθμισης οι οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ με τα «φέσια» να ξεπερνούν τα 38 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πλέον, όλες οι προσπάθειες της διοίκησης του Ταμείου επικεντρώνονται στο τρέξιμο των έξι ανοιχτών ενεργών ρυθμίσεων οφειλών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και παλιότερα με στόχο να εισπραχθούν έως το τέλος του έτους 800 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 1,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στελέχη του Ταμείου, ανοιχτές είναι οι εξής ρυθμίσεις:

1. Η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και αφορά ουσιαστικά όλους τους οφειλέτες, για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στο έτος.

2. Η ρύθμιση αποκλειστικά τις οφειλές των πληττόμενων επιχειρηματιών για την περίοδο της πανδημίας (Μάρτιος 2020-Ιούλιος 2021) που προβλέπει έως 36 άτοκες ή 37 -72 άτοκες δόσεις.

3. Η ρύθμιση που αφορά τους συνταξιούχους με οφειλές στα ταμεία.

Μπορούν να τις εξοφλήσουν σε έως 60 δόσεις -παρακρατήσεις επί της σύνταξης τους.
Σε αυτή την κατηγορία που είναι και οι περισσότεροι, με χρέη ως 20.000 ευρώ ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) που είχαν βασικές οφειλές άνω των 14.202 ευρώ και συνολικό χρέος (βασική οφειλή και προσαυξήσεις) κάτω από 20.000 ευρώ.
Με το προηγούμενο καθεστώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του e- ΕΦΚΑ διαχώριζαν την οφειλή σε κύρια και προσαυξήσεις και απέρριπταν τις αιτήσεις ρύθμισης της οφειλής και αποπληρωμής της μέσω της σύνταξης εάν το ποσό της κύριας οφειλής υπερέβαινε τα 14.202 ευρώ, ακόμη κι αν το σύνολο της οφειλής δεν ξεπερνούσε τα 20.000 ευρώ.
Πλέον με τη νέα διάταξη η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές.
Καταργείται δηλ. η υφιστάμενη διάκριση σε κεφάλαιο ύψους 14.202 ευρώ και προσαυξήσεις – πρόστιμα ύψους 6.000 ευρώ, κάτι που απλοποιεί τις διαδικασίες.

Αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, δικηγόροι, μηχανικοί, εργολήπτες, συμβολαιογράφοι, υγειονομικοί, γενικώς ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ, οι οποίοι οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ.
Μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς οι αιτήσεις όσων χρωστούσαν από 15.000 ευρώ και πάνω απορρίπτονταν μέχρι το χρέος τους να πέσει στα 15.000 ευρώ.
Πλέον το όριο των οφειλών που ξεκλειδώνει την πόρτα της συνταξιοδότησης είναι γι’ αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων στα 20.000 ευρώ.
Συνεπώς όσοι οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ αλλά κάτω από 20.000 ευρώ μπορούν πλέον άμεσα να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

– Αγρότες του πρώην ΟΓΑ με χρέη άνω των 4.000 ευρώ και έως 6.000 ευρώ.
Ως προς τις οφειλές που προκύπτουν μόνο από υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ

4. Η ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία παραμένει “ανοιχτή” έως τέλη Σεπτεμβρίου μόνο για εκείνους τους επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση προσδιορισμού των οφειλών τους από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά αυτός ο προσδιορισμός δεν έχει ακόμα γίνει.

Η ρύθμιση των 240 δόσεων γίνεται μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού αφορά ειδικές κατηγορίες οφειλετών, κυρίως όσους οι οφειλές έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ και έχουν γίνει απαιτητές μέσω κατασχέσεων.
Η ρύθμιση για τους πληττόμενους επιχειρηματίες οι οποίοι έχασαν τη ρύθμισή τους εν μέσω πανδημίας.
Προβλέπει δυνατότητα επανένταξης τους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης