Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κεφάλαια 3,2 δισ. για ενίσχυση της απασχόλησης- Αλλάζουν όλα από Φθινόπωρο σε κατάρτιση – απασχόληση και ΟΑΕΔ

Κεφάλαια 3,2 δισ. για ενίσχυση της απασχόλησης- Αλλάζουν όλα από Φθινόπωρο σε κατάρτιση – απασχόληση και ΟΑΕΔ
Αλλάζουν όλα από Φθινόπωρο σε κατάρτιση και προγράμματα απασχόλησης με νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ,
Σχετικά Άρθρα

Αλλάζουν όλα από Φθινόπωρο σε κατάρτιση και προγράμματα απασχόλησης με νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, που στοχεύει στην ενσωμάτωση πόρων που θα κατευθυνθούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ύψους 3,2 δις ευρώ, πέρα από τα κονδύλια του προϋπολογισμού.
Μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται το σχετικό σχέδιο υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, μέρος του οποίου θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ
Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, είναι, η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, η μεγαλύτερη διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα της κατάρτισης μέσα από τη ριζική μεταρρύθμιση με στόχο τη διασφάλιση στην πρόσβαση σε νέες δουλειές και υψηλότερους μισθούς.
Σύμφωνα με το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου, ο ΟΑΕΔ θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση με τον επανασχεδιασμό των εργαλείων παρακολούθησης της αγοράς εργασίας σε ένα νέο και ανασχεδιασμένο εργαλείο Παρακολούθησης, Ανάλυσης και Πρόβλεψης της Αγοράς Εργασίας που θα αξιοποιεί την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.
Ως προς αυτό τις βάσεις έβαλε η συνεργασία του ΟΑΕΔ με την Google.

Νέο Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων

Στον ΟΑΕΔ θα ενταχθεί το νέο Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων που θα χαράσσει τη στρατηγική και στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Οι πάροχοι των υπηρεσιών κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια προκειμένου να περιληφθούν στο σχετικό μητρώο.
Οι επιδόσεις τους θα αξιολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια.

Τα βασικά κριτήρια θα είναι:

  • Ποσοστό των συμμετεχόντων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
  • Ποσοστό των ανέργων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και εξασφαλίζουν μη επιδοτούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα 2-4 τρίμηνα μετά την έξοδο.
  • Ποσοστό των ανέργων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και διατηρούν μη επιδοτούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα 2-4 τρίμηνα μετά την έξοδο.
  • Ποσοστό των συμμετεχόντων που μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης αποκτούν ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ή πιστοποίηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, εντός 6 μηνών μετά την έξοδο.
  • Ποσοστό των συμμετεχόντων που μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης επιτυγχάνουν μετρήσιμη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, όπως τεκμηριώνεται από τις αξιολογήσεις πριν και μετά την κατάρτιση.
  • Ποσοστό των εργοδοτών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
  • Ποσοστό των συμμετεχόντων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους.

Στόχος πέρα από το ΕΣΠΑ είναι η άντληση από το Ταμείο Ανάκαμψης 2 δις ευρώ, μέσω δράσεων που απευθύνονται σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους, εργαζόμενους, ιδίως όσους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργία και εργαζόμενους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες οι δυνατότητες επιμόρφωσης είναι περιορισμένες.
Τα προγράμματα κατάρτισης περιλαμβάνουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες με την κατηγορία αυτή να στοχεύει κυρίως σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου

Οι δεξιότητες αυτές θα αφορούν στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.ά. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.ά.
"Πράσινες" δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία με προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης