Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Λύση μέσω… Βρούτση για τη χρηματοδότηση του νέου Επικουρικού Ταμείου

Λύση μέσω… Βρούτση για τη χρηματοδότηση του νέου Επικουρικού Ταμείου
Μεταφορά πόρων από το Κοινωνικό Μέρισμα 900 εκ. ευρώ ετησίως

Με προίκα 900 εκατ ευρώ ανά έτος και λογιστική διευθέτηση από το νόμο Βρούτση, με την μετακίνηση πόρων από το θεσμοθετημένο κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους, επιλύεται το χρηματοδοτικό πρόβλημα του νέου επικουρικού Ταμείου (ΤΕΚΑ), ως προς το κόστος μετάβασης (55 δις κατά την κυβέρνη-76 δις κατά τους εμπλεκόμενους φορείς) για το οποίο είχαν προβάλλει σοβαρές ενστάσεις οι θεσμοί.
Σχετική διάταξη προστέθηκε στο άρθρο 8 παρ. στ’ που δεν υπήρχε στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, λίγο πριν την κατάθεσή του στη Βουλή, ανήμερα πριν το κλείσιμο της Ολομέλειας για τις θερινές διακοπές.
Στη διάταξη αυτή ορίζεται ξεκάθαρα ότι «πόροι του νέου Ταμείου (ΤΕΚΑ) είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της δαπάνης κλπ», μεταφέροντας έτσι σχετική διάταξη που έχει θεσμοθετηθεί από τον Φεβρουάριο του 2020 στο «νόμο Βρούτση» (άρθρο 47 του ν.4670/2020), ότι εφεξής στον κοινωνικό προϋπολογισμό θα εγγράφεται δαπάνη 0,5% του ΑΕΠ που χρηματοδοτείται από το κράτος και πιστώνεται, στο Υπουργείο Εργασίας.
Η δαπάνη αυτή, επρόκειτο να αξιοποιηθεί ως αντικατάσταση της 13ης σύνταξης που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον ν.4611/2019 άρθρο 120 από το 2019 και για κάθε επόμενο έτος χορηγείται η 13η σύνταξη.
Θα αξιοποιούνταν για να χορηγούνται αναδρομικά ποσά που θα προκύπτουν από τελεσίδικες αποφάσεις ή για να καταβάλλεται κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τι αλλάζει στην επικουρική σύνταξη για τους νέους από το 2022

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο, αντί ενός γενικού «κορβανά» για τις επικουρικές, στον οποίο βάζουν οι σημερινοί εργαζόμενοι τις εισφορές τους για τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, υιοθετείται βαθμιαία η λογική του «ατομικού κουμπαρά» για τον κάθε νέο που θα συμμετάσχει στο νέο σύστημα.
Αντί δηλαδή οι εισφορές των νέων να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.
Οι εισφορές που πληρώνει ο κάθε νέος εργαζόμενος θα πηγαίνουν στη δική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων.
Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει.
Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους.
Το αποθεματικό αυτό το διαχειρίζεται ένας νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ, που θα επενδύει τις αποταμιεύσεις.
Θα υπάρχουν και τρία επενδυτικά προφίλ, μεταξύ των οποίων θα διαλέγει ο ασφαλισμένος: το «συντηρητικό, το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό», με δυνατότητα αλλαγήςανά πενταετία.
Το σύστημα αυτό ισχύει σε προηγμένες χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες από 43% μέχρι 68%!
Συμπερασματικά, με το νομοσχέδιο εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1η Ιανουαρίου 2022) που είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης και εθελοντικά για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.

Τι κερδίζουν οι νέοι

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις μελέτες και τις προβολές που έχουν γίνει, η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ) και διαθέτει 40 χρόνια ασφάλισης διαμορφώνεται με το υφιστάμενο σύστημα στα 153 ευρώ.
Με το νέο κεφαλαιοποητικό σύστημα η σύνταξη μπορεί να ανέλθει στα 219 ευρώ, να αυξηθεί δηλαδή κατά 43%, με αποδόσεις ίσες με τον μέσο όρο των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.
Μπορεί δε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, στα 257 ευρώ (+68% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα) εάν επιτευχθούν αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το Μικτό Αμοιβαίο Κεφαλαίο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης