Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αδιέξοδα στην ασφαλιστική αγορά - Οι 2 κινήσεις που θα μείνουν στην ιστορία

tags :
Αδιέξοδα στην ασφαλιστική αγορά - Οι 2 κινήσεις που θα μείνουν στην ιστορία
Το πιόνι στην σκακιέρα της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς το κίνησε τώρα η Mapfre SA
Σχετικά Άρθρα

Δύο κινήσεις που θα μείνουν στην ιστορία έγιναν ταυτόχρονα χτες (26/7/2021) στην εγχώρια και διεθνή ασφαλιστική αγορά.
1η κίνηση: Η Mapfre SA πούλησε στην Hellas Direct μέσω της εταιρείας οδικής βοήθειας Rescue Line Auto Services Ltd την θυγατρική της, Mapfre Assistencia για να ‘καθαρίσει’ και να φύγει από την Ελλάδα.
2η κίνηση: Οι επόπτες και τα υπουργεία των ΗΠΑ που δεν υποχωρούν όταν συνομιλούν με ‘γίγαντες’ κατέρριψαν χωρίς να θορυβηθούν το μέγα deal των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενα από τα μεγαλύτερα στην ασφαλιστική αγορά μεσιτείας που έφερνε την ΑΟΝ μπροστά από την Marsh.

Στην απόφαση πρωτοστάτησε η δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρωτοστάτησε τους τελευταίους μήνες στον αγώνα κατάρριψης του μέγα deal που θα συνένωσε την ΑΟΝ με την Willis Towers Watson, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ήταν ‘τραβάτε το σχοινί και θα φωνάζω για να μην κοπεί’.
Έτσι επόπτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανάγκασαν τους Greg Case από την ΑΟΝ και τον John Haley από την Willis Towers Watson να βγουν δημοσίως και να ανακοινώσουν ότι η συμφωνία κατέπεσε.

Οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στην Κομισιόν

Η επικείμενη συμφωνία προσέκρουε σε υφαλοκρηπίδες πολλές φορές από τότε που ανακοινώθηκε. ΑΟΝ και Willis κατηγορήθηκαν για δημιουργία συνθηκών μονοπωλίου.
Τον Ιούνιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέβαλλε αγωγή κατά των δύο μεσιτών για εξάλειψη του ανταγωνισμού στην αγορά κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και μείωση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Σε αντίθεση οι εποπτικές αρχές στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά τις αντιρρήσεις που προέβαλε και το ότι έδειχνε ανυποχώρητη στην αρχή, έδωσε πολύ εύκολα το πράσινο φως .
Εμφανέστατα ενοχλημένοι οι εκπρόσωποι και των δύο μεσιτικών στις δηλώσεις τους έκαναν αναφορά στην άδεια που πήραν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση του deal καθώς και στις υπηρεσίες που προσφέρουν εδώ και χρόνια στους πελάτες τους διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στο ίδιο μοτίβο ανεξάρτητα ο ένα από τον άλλο, πλέον.

Mapfre Assistencia – Hellas Direct, ‘γάμος’ ευκαιρία;

Το επόμενο πιόνι στην σκακιέρα της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς το κίνησε η Mapfre SA καθώς αποχωρεί από τα ελληνικά εδάφη για να επικεντρωθεί στις μεγάλες αγορές, ήτοι στις ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Ισπανία.
Όπως και η MetLife και η AXA SA είχε ανακοινώσει κατά την έκδοση των οικονομικών της αποτελεσμάτων ότι θα ξεφορτώσει βάρη που την εμποδίζουν να αυξήσει τους δείκτες φερεγγυότητας ήτοι το Solvency II, οι οποίοι είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Ο δείκτης Solvency II της Mapfre SA έκλεισε το2020 στο 183,5%. Ετσι η εταιρεία ενώ πήρε έγκριση από τις εποπτικές αρχές της Ισπανίας να χρησιμοποιήσει δικά της εσωτερικά μοντέλα υπολογισμού φερεγγυότητας ανακοίνωσε ευθύς αμέσως ότι προχωρήσει σε ενοποιήσεις τονίζοντας ότι η αποχώρηση της Bankia από τον ισολογισμό του Ομίλου Mapfre θα ενισχύσει τον δείκτη φερεγγυότητας κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Συνολικά μαζί με την χρήση εσωτερικού μοντέλου υπολογισμού Φερεγγυότητας, ο δείκτης υπολογίζεται να φτάσει πέριξ του 200%.
Στοχεύοντας δε σε αγορές κλειδιά ο δείκτης Φερεγγυότητα σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρεία θα φτάσει στο 225%.
Από την Μapfre στην Eurosos και την Hellas Direct

Το πιόνι στην σκακιέρα της ελληνικής ασφαλιστικής κινήθηκε τώρα από την Mapfre SA που πώλησε στην Hellas Direct την θυγατρική βοηθείας της στην Ελλάδα.
Η εκκαθάριση της Mapfre Assistencia θα πάρει περίπου ένα χρόνο, μόλις θα ολοκληρωθεί η Mapfre Assistencia θα ανήκει στην Eurosos που το 100% των μετοχών της θα ανήκει στην Hellas Direct.

Ελενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης