Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη δήλωση της παράλληλης ή μη μισθωτής εργασίας

ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη δήλωση της παράλληλης ή μη μισθωτής εργασίας

Από σήμερα και μέχρι την 31η Αυγούστου οι αιτήσεις

Σχετικά Άρθρα

ίΑίτηση θα μπορούν να υποβάλουν από σήμερα και μέχρι την 31η Αυγούστου όσοι είχαν παράλληλη ή μη μισθωτή απασχόληση για την περίοδο από Ιανουάριο 2021 έως Ιούνιο 2021.
Με την αίτηση αυτή θα αποσυνδέονται οι εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων από το δηλωθέν εισόδημα και παράλληλα δεν θα προσδιορίζονται με βάση ασφαλιστικές κατηγορίες με αναδρομική ισχύ από 01.01.2020, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021.

Προσδιορισμός εισφοράς

Βάσει του ν. 4670/2020 για τον προσδιορισμό της μηνιαίας εισφοράς – σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση – θα λαμβάνονται υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση.
Συνεπώς, θα καταβάλλεται είτε η διαφορά από την κατώτατη προβλεπόμενη εισφορά, εφόσον προκύπτει διαφορά, είτε η εισφορά τυχόν ανώτερης επιλεγείσας κατηγορίας.
Επίσης, μέχρι τη λήψη των μηνιαίων εισφορών μισθωτής απασχόλησης ανά κλάδο ασφάλισης θα προβλέπεται η αναστολή έκδοσης ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών, όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση Δ15/Ε΄710706/423/17-03-2021.

Πεδίο εφαρμογής νέας υπηρεσίας

Η νέα υπηρεσία απευθύνεται σε ενεργούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους (Ελ. Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες) οι οποίοι απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν παράλληλα ως μισθωτοί.
Οσοι πληρούν τα κριτήρια θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση – δήλωση περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες μέσω του e-ΕΦΚΑ.
Η Υπηρεσία παρέχει τις εξής επιλογές:
-Ανάκληση στοιχείων ασφαλισμένου
-Απεικόνιση του τρέχοντος έτους, με αντίστοιχη επισήμανση, ανά μήνα, της παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ή τις δηλώσεις του ασφαλισμένου
ποβολή δήλωσης παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης
-Χορήγηση οδηγιών χρήσης και μηνυμάτων κατεύθυνσης
-Καταχώρηση και αποθήκευση της αίτησης – δήλωσης του ασφαλισμένου
-Χορήγηση αριθμού πρωτοκόλλου αίτησης

Καταβολή εισφορών

Αξίζει να σημειωθεί ότι αιτήσεις – δηλώσεις εκάστου μηνός λαμβάνονται υπόψη, κατά την μηνιαία μηχανογραφική επεξεργασία για την έκδοση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να αναστέλλονται ή να εκδίδονται, κατά περίπτωση, ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτού.
Κατά την πρώτη εφαρμογή και έως την Τρίτη 31η Αυγούστου 2021, παρέχεται δυνατότητα υποβολής αίτησης – δήλωσης περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 έως Ιούνιο 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης