Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Express συντάξεις σε ομοεθνείς και Ευρωπαίους από τον e-ΕΦΚΑ

Express συντάξεις σε ομοεθνείς και Ευρωπαίους από τον e-ΕΦΚΑ
Λύση σε υγεία -ασφάλιση σε υπηκόους Ηνωμένου Βασιλείου
Σχετικά Άρθρα

Στην ταχύτερη απονομή των διεθνών συντάξεων αλλά και άμεση διεκπεραίωση αιτημάτων για θέματα παροχών σε χρήμα σηματοδοτεί η ένταξη του e-ΕΦΚΑ στο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών EESSI, ενώ ταυτόχρονα με υπουργική απόφαση, ρυθμίζονται θέματα ασφάλισης και υγείας (έκδοση ΑΜΚΑ) στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Συγκεκριμένα, το σύστημα EESSI αποτελεί ένα κλειστό ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης πληροφοριών μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., των χωρών του Ε.Ο.Χ., της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μέσω του EESSI διασυνδέονται τα συστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των παραπάνω χωρών, με σκοπό την πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση και ανταλλαγή των αναγκαίων ασφαλιστικών πληροφοριών. Η ηλεκτρονική αυτή διασύνδεση θα συμβάλει:
 Στη σημαντική μείωση του χρόνου διακίνησης πληροφορίας μεταξύ του e-ΕΦΚΑ και των Φορέων των Κρατών Μελών,
 Στην κατάργηση της έντυπης ανταλλαγής πληροφοριών,
 Στη βελτίωση της ποιότητας διακινούμενης πληροφορίας μέσω της τυποποίησης των διαδικασιών και προτυποποίησης εγγράφων,
 Στην αύξηση ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων,
 Στην παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τους χρόνους διεκπεραίωσης και τον αριθμό των υποθέσεων.
Στο σύστημα θα ενταχθούν αρχικά 26 οργανικές δομές του e-EΦΚΑ και θα αφορά σε πρώτη φάση τους τομείς:

  • Παροχές ασθενείας σε χρήμα
  • Χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας
  • Παροχές σε χρήμα λόγω εργατικού ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας
  • Απονομή διεθνών συντάξεων

Η πλήρης διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με το σύστημα EESSI θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο και εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Φορέα για άμεση βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των διακινούμενων εντός της Ε.Ε. ασφαλισμένων, την ταχύτερη επεξεργασία των αιτημάτων τους και την οριστική κατάργηση περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων που προκαλούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στους πολίτες.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ που κατοικεί και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης ως υπάλληλος σε εταιρεία, αποσπάται από τον εργοδότη του για 3 μήνες στο Μόναχο Γερμανίας με σκοπό να ασκήσει εκεί δραστηριότητα για λογαριασμό του. Ο εργοδότης του έχει υποβάλει αίτημα στο αρμόδιο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Ηρακλείου Κρήτης για τον προσδιορισμό της εφαρμοστέας νομοθεσίας και τη χορήγηση του φορητού εγγράφου Α1. Το Τμήμα Ασφάλισης του ως άνω Υποκαταστήματος, εκτός από τη χορήγηση του φορητού εγγράφου Α1 στον ασφαλισμένο, βάσει του άρθ. 12 του Καν. (ΕΚ) 883/2004, οφείλει να ενημερώσει, μέσω του συστήματος EESSI, και τον αρμόδιο φορέα της Γερμανίας σχετικά με την απόσπαση.
Στην περίπτωση αυτή, το Τμήμα Ασφάλισης του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Μισθωτών Ηρακλείου (Case Owner) θα πρέπει να ξεκινήσει την επιχειρησιακή διαδικασία LABUC04 «Κοινοποίηση Απόσπασης» και να αποστείλει στον γερμανικό φορέα το SED A009 «Κοινοποίηση απόσπασης» με το οποίο γνωστοποιούνται οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την απόσπαση. Εφόσον παρέλθει το χρονικό διάστημα αναμονής των 30 ημερών χωρίς κάποια ενημέρωση από τον φορέα της Γερμανίας, το Τμήμα Ασφάλισης θα κλείσει την υπόθεση στη RINA, χρησιμοποιώντας την επιχειρησιακή υποδιαδικασία ADBUC01 «Κλείσιμο Υπόθεσης».
Εάν, σε ανάλογη περίπτωση, το αίτημα έχει, για παράδειγμα, υποβληθεί λόγω αρμοδιότητας στο Β' Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Λασιθίου (Ιεράπετρα), η ανωτέρω διαδικασία θα ξεκινήσει από το Τμήμα Ασφάλισης του Υποκαταστήματος αυτού (Ιεράπετρας), το οποίο θα αποστείλει, με συμβατικό τρόπο, συμπληρωμένο το SED A009 στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Ηρακλείου προκειμένου το τελευταίο να διαβιβάσει την υπόθεση μέσω RINA.
Κατόπιν των ανωτέρω εφιστούμε την προσοχή σας στο εξής: είτε μία υπηρεσία ανήκει στις άμεσα εμπλεκόμενες στο EESSI είτε όχι, και ανεξάρτητα του αν ενεργεί ως Case Owner ή ως Counterparty, για την αλληλογραφία με τον ξένο φορέα σχετικά με μία υπόθεση η οποία έχει ενταχθεί υποχρεωτικά στο EESSI, θα πρέπει πάντα να ακολουθούνται τα βήματα που περιγράφονται στις σχετικές οδηγίες (BUC_Guidelines).
Αναλυτικά οι πρώτες 26 οργανικές δομές του e-ΕΦΚΑ που εντάσσονται από σήμερα στο σύστημα:
dfsasfdasfda.JPG

Ασφάλιση με Ηνωμένο Βασίλειο

Με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου επιλύονται θέματα που έχουν ανακύψει στην ασφάλιση με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε από την Ε.Ε και ως εκ τούτου δεν ισχύουν οι αντίστοιχοι κανόνες.
Στο ίδιο πνεύμα, υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να εφαρμόσει το άρθρο 18 παράγραφο 4 (δηλωτικό σύστημα) της ΣΑ για το καθεστώς διαμονής των πολιτών ΗΒ, των μελών των οικογενειών τους και άλλων προσώπων στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με το δηλωτικό σύστημα που ισχύει στη Χώρα μας, προβλέπεται ότι για τους δικαιούχους της ΣΑ, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, διατηρούν το δικαίωμα, εφόσον το αιτηθούν, χωρίς να υφίσταται σχετική υποχρέωση, να εφοδιαστούν με έγγραφο διαμονής που να περιλαμβάνει δήλωση ότι έχει εκδοθεί σύμφωνα με την ΣΑ.
Συναφώς, σημειώνεται ότι η κατοχή εγγράφου διαμονής δεν αποτελεί προϋπόθεση νόμιμης διαμονής των πολιτών ΗΒ, δικαιούχων της ΣΑ στην ελληνική επικράτεια. Οι δικαιούχοι διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και απολαμβάνουν τα δικαιώματα που προβλέπονται στη ΣΑ, από το γεγονός και μόνο ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται σε αυτή.
Στην περίπτωση που πολίτης ΗΒ, δικαιούχος της ΣΑ δεν διαθέτει ένα από τα προαναφερθέντα έγγραφα (α, β, γ) και δεδομένου ότι η συγκεκριμένη άδεια διαμονής έχει χαρακτήρα δηλωτικό, η απόδειξη της ιδιότητας του δικαιούχου της ΣΑ, και άρα το δικαίωμα προς έκδοση ΑΜΚΑ, μπορεί να αποδεικνύεται και με εναλλακτικά έγγραφα που καταδεικνύουν ότι ασκούσε δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου και συνεχίζει να διαμένει σε αυτή. Ενδεικτικά έγγραφα που μπορούν με αξιόπιστο τρόπο να αποδείξουν το γεγονός αυτό είναι:
■ πιστοποιητικά ύπαρξης οικογενειακής σχέσης με δικαιούχο της ΣΑ
■ βεβαιώσεις πρόσληψης από εργοδότη ή έγγραφα άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα
■ βεβαίωση εγγραφής σε δημόσιο ή ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, εγκεκριμένο ή χρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό κράτος
■ φορολογικές δηλώσεις

Κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται ΑΜΚΑ (e-ΕΦΚΑ & ΚΕΠ)

Πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής - Δικαιούχοι της Συμφωνίας Αποχώρησης
Απαραίτητη προϋπόθεση:
■ Άδεια διαμονής δεκαετούς ισχύος με την ένδειξη «Μόνιμη Διαμονή/Permanent Residence» ή Βεβαίωση Κατάθεσης Δικαιολογητικών ή Ειδική Βεβαίωση Νόμιμης Διαμονής της ΚΥΑ αριθμ. 4000/1/113-α΄/14-10-2020 (Β'4610)
■ Σε περίπτωση που ο πολίτης του Η.Β., δεν διαθέτει κάποιο από τα έγγραφα αυτά, προσκομίζεται και γίνεται αποδεκτό: α) έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε. που έχει εκδοθεί σύμφωνα με το Π.Δ. 106/2007 ή β) Κοινοτικό Έντυπο S1.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
■ Δελτίο Ταυτότητας ή Διαβατήριο σε ισχύ
■ Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο (ή ληξιαρχική πράξη γέννησης με εμφανές πατρώνυμο και μητρώνυμο επίσημα μεταφρασμένη)
(βλ. περ. 30 του συνημμένου πίνακα)
Κατηγορίες πολιτών για τους οποίους η έκδοση του ΑΜΚΑ γίνεται μόνο από υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α.
Συνταξιούχοι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου - Δικαιούχοι της Συμφωνίας Αποχώρησης
Απαραίτητη προϋπόθεση:

  • Άδεια διαμονής (οποιασδήποτε ισχύος) ή Βεβαίωση Κατάθεσης Δικαιολογητικών ή Ειδική Βεβαίωση Νόμιμης Διαμονής της ΚΥΑ αριθμ. 4000/1/113-α΄/14-10-2020 (Β'4610).
  • Σε περίπτωση που ο πολίτης του Η.Β., δεν διαθέτει κάποιο από τα ανωτέρω έγγραφα, προσκομίζεται και γίνεται αποδεκτό μόνο το Κοινοτικό Έντυπο S1.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  • Κοινοτικό έντυπο S1
  • Δελτίο Ταυτότητας ή Διαβατήριο σε ισχύ
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο ή ληξιαρχική πράξη γέννησης με εμφανές πατρώνυμο και μητρώνυμο επίσημα μεταφρασμένη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης