Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για τους πιστοποιημένους φορείς που θα τρέχουν τις συντάξεις

Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για τους πιστοποιημένους φορείς που θα τρέχουν τις συντάξεις

Με τριπλό γκάζι ο ρυθμός διεκπεραίωσης των αιτήσεων

Σχετικά Άρθρα

Μέσα στις επόμενες μέρες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις για το πώς θα εκπαιδευτούν και θα λειτουργήσουν οι πιστοποιημένοι φορείς (δικηγορικά-λογιστικά γραφεία) που θα έχουν πρόσβαση στα μητρώα του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να αναλάβουν σε όσους υποψήφιους συνταξιούχους καταφεύγουν σε αυτούς, την έκδοση των συντάξεών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, οι αποφάσεις αυτές θα καθορίζουν τον τρόπο, το χρόνο και τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα πιστοποιημένα γραφεία, ενώ θα εκκινούν και τη διαδικασία προς τους ενδιαφερόμενους, να υποβάλλουν αιτήσεις και να λάβουν πιστοποίηση ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στο Καλοκάρι.
Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίζεται ικανοποιημένος από τον ρυθμό που διεκπεραιώνεται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς εμφανίζονται αυξημένες κατά 162% για το μήνα Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2020.
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο ολοκληρώθηκαν 18.531 αιτήματα συνταξιοδότησης συγκριτικά με 7.071 τον Απρίλιο του 2020 και 10.633 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Έτσι, η αύξηση του ρυθμού ολοκλήρωσης των αιτημάτων τον Απρίλιο 2021 ανέρχεται σε 162% έναντι του Απριλίου του 2020 και 74% έναντι του Απριλίου 2019.

pinakas1_2.JPG

Τα αιτήματα συνταξιοδότησης που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι ολοκληρώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ με την έκδοση εγκριτικών ή απορριπτικών αποφάσεων.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, όταν κάποιος έχει υποβάλλει δύο αιτήσεις σε διαφορετικά υποκαταστήματα, η ολοκλήρωση της μίας αίτησης πραγματοποιείται χωρίς την έκδοση απόφασης.
Για το 2021 το πλήθος των νέων αιτήσεων κύριας σύνταξης εκτιμάται περίπου στις 160.000 συνολικά, ενώ εκτιμάται ότι εκκρεμούν επίσης 80.000 επικουρικές και 40.000 εφαπαξ.
pinaksa_2_2.JPG

Το νέο σύστημα συνταξιοδοτήσεων

Με το νέο σύστημα που θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο εικοσαήμερο μετά από αίτηση του ασφαλισμένου, που υποβάλλεται στα τελευταία δύο (2) χρόνια πριν από την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να προβαίνει σε προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισής του και να χορηγεί την αντίστοιχη προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αφού καλέσει τον ασφαλισμένο να συμπληρώσει τα τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά.
Η βεβαίωση εξομοιώνεται με απόφαση, αποτελεί εκτελεστή πράξη της Διοίκησης και υπόκειται στις διοικητικές προσφυγές που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Όταν ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί στην ασφάλιση περισσότερων του ενός πρώην ασφαλιστικών φορέων, η αίτηση είναι υποχρεωτική, υποβάλλεται άπαξ, λογίζεται δε ότι συμπεριλαμβάνει όλους τους πρώην ασφαλιστικούς φορείς.
Η σχετική προσυνταξιοδοτική βεβαίωση συνυποβάλλεται με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Όριο οφειλών σε ασφαλιστικό φορέα

Η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου.
Ειδικά ως προς τις οφειλές που προκύπτουν μόνο από υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α., η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό δεν ξεπερνά το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.
Σε περίπτωση οφειλής σε περισσότερους από έναν ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ φορείς που εμπλέκονται στη συνταξιοδότηση, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο ποσό δεν είναι μεγαλύτερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ και σωρευτικά εφόσον τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΓΑ δεν ξεπερνούν το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ (6.000€).
Εφόσον το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τον πρώην Ο.Γ.Α., ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό, ενώ, ως προς το υπόλοιπο ποσό, ισχύουν όσα προβλέπονται στην παρ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης