Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ράλι ανόδου στην αγορά των καταστροφικών ομολόγων το 2020

Ράλι ανόδου στην αγορά των καταστροφικών ομολόγων το 2020
Τι αναφέρει η Moody’s
Σχετικά Άρθρα

Ρεκόρ στις εκδόσεις των καταστροφικών ομολόγων σημείωσε το 2020 αναφέρει η Moodys’ σε μελέτη για τις αντασφάλειες στις 10 Ιουνίου 2021, παρά τις ταραχές που συνέβησαν το 2020 στις χρηματαγορές οι οποίες οδήγησαν σε μία προσωρινή παύση των εκδόσεων ILS που συνδέονται με τα ενυπόθηκα δάνεια στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου – Ιουνίου.
Για μία ακόμα χρονιά διαπιστώνει η Moody’s η αγορά των καταστροφικών ομολόγων αποδείχτηκε ανθεκτική παρά τις απώλειες και τις πληρωμές που έγιναν σε μεγάλο βαθμό από τα αποθέματα του 2019.
Tο 2021 προβλέπει η Moody’s οι εκδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με την ζήτηση για επενδύσεις σε ορισμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που καταγράφουν πτώση στα spreads επί συνεχή τρίμηνα να αυξάνεται. Κατά τις ενδείξεις η ανάπτυξη της αγοράς των επενδυτικών προϊόντων συνδεδεμένων με την ασφάλιση (ILS) θα οδηγηθεί από τις εκδόσεις των καταστροφικών ομολόγων (cat bonds) καθώς και των ILS συνδεδεμένων με τα ενυπόθηκα δάνεια.
Η πορεία των εκδόσεων παραμένει πολύ ισχυρή από τις αρχές του 2021 μετά από την άνοδο του 4ου τριμήνου 2020.
Το 2020 η αγορά διπλασίασε την αξία της σε σχέση με το 2019, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2017, στα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο σημείο αυτό να πούμε ότι το 2017 έχει αναδειχτεί ως το έτος με τις περισσότερες εκδόσεις.
Οκτώ δισεκατομμύρια οι εκδόσεις το 2021 –καταλύτης ανόδου οι δείκτες ESG
Μέχρι σήμερα τα Cat Bonds το 2021 ήδη ξεπέρασαν την προηγούμενη χρονιά με εκδόσεις αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στρώνοντας το χαλί στους επενδυτές για να περάσουν και να δημιουργήσουν νέες συνθήκες ζήτησης και προσφοράς.
Τα Cat Bonds οδηγούν την ανάπτυξη της αγοράς ILS, τα ενυπόθηκα ILN μπήκαν δυνατά στην αγορά. Η ανάπτυξη της αγοράς των ILS το 2021 οφείλεται στην μεγάλη επιστροφή των επενδυτών που στοχεύουν στην περιουσία και τους καταστροφικούς κινδύνους.
Τα ενυπόθηκα ILN είναι στο δρόμο και ετοιμάζονται να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2020 εκπροσωπώντας το 30% της συνολικής αγοράς των ILS.
H ανάπτυξη τούτης της κατηγορίας κεφαλαίων θα έλθει από το γεφύρωμα του κενού προστασίας ειδικά όσο τα κράτη και οι εταιρείες ενσωματώνουν τους χρηματοοικονομικούς δείκτες ESG στις πολιτικές τους επενδύοντας σε νέους αναδυόμενους κινδύνους όπως είναι ο κίνδυνος cyber, του οποίου η μοντελοποίηση μόλις τώρα αναπτύχθηκε.
Η αύξηση της ζήτηση οδηγεί στην πτώση των spreads των ομολόγων καταστροφών.
Ενώ τα spreads των ομολόγων είχαν ανοδική κατεύθυνση το πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω της πανδημίας, έχοντας γράψει ζημιές για συνεχή έτη, το 2017 και το 2018, ο περιορισμός τους ξεκίνησε με το που άρχισε να σταθεροποιείται η πορεία της οικονομίας και όταν οι επενδυτές έψαχναν αποδόσεις από διαφοροποιημένες τοποθετήσεις σε αυτή την ξεχωριστή κατηγορία κεφαλαίων.
Η ανάπτυξη της αγορά των ILS και Cat Bonds με νέες προσφορές κεφαλαίων θα συνεχιστεί όσο η αγορά αντασφαλειών ανεβάζει τις τιμές στα αντασφάλιστρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης