Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κίνηση ρουά ματ από την Generali - Χτυπά την Cattolica με 1,17 δισ. ευρώ

tags :
Κίνηση ρουά ματ από την Generali - Χτυπά την Cattolica με 1,17 δισ. ευρώ
Ενοποιήσεις και ολιγοπώλια στην ασφαλιστική αγορά της Ιταλίας

Μετά το διαβατήριο μόνιμου επισκέπτη στο Βέλγιο που απέκτησε η Generali, ανοίγοντας γραφεία στις Βρυξέλλες, για να βρεθεί ανάμεσα στα ισχυρά οικονομικά λόμπυ και τα λόμπυ των ασφαλιστών, ζητά να πάρει τα κλειδιά της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου από το 2020 Cattolica Assicurazioni Group που βρίσκεται στην Βερόνα από το 1896.
Χτυπά την πόρτα κρατώντας το χέρι 1,17 δισεκατομμύρια ευρώ.
Γιατί;
Ο ανταγωνισμός από την Cattolica είναι μικρός, το πάτημα, όμως που θα αποκτήσει η Generali σκεπάζει όλη την Ιταλία. 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, 1.360 ασφαλιστικά γραφεία σε όλα τα σημεία της Ιταλίας με δίκτυο 1 851 πρακτόρων. Τα έσοδα της το 2020 έφτασαν τα 5.653 εκατομμύρια ευρώ.

Ενοποιήσεις και ολιγοπώλια στις ασφάλειες

Η Ιταλία μέρα με την μέρα διασχίζει το δρόμο των ενοποιήσεων στο τομέα των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Την περασμένη εβδομάδα η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας, μετά την Assicurazioni Generali, η UnipolSAI, προσδοκώντας να ενισχύσει το δίκτυο της, πήρε μερίδιο από την μικρή τράπεζα Popolare di Sondrio.
Τον περασμένο χρόνο, η Intesa Sanpaolo πήρε την UBI, στοχεύοντας να φτιάξει ένα μεγάλο γίγαντα στον τομέα των ασφαλειών και τραπεζών.
Η Generali, τα περασμένο έτος, έκανε το πρώτο της βήμα προσφέροντας πακέτο διάσωσης ύψους 300 εκατομμυρίων στην Cattolica, μετά από τους εποπτικούς ελέγχους που πέρασε η Cattolica
Μπαίνοντας στην Cattolica με 24% μερίδιο, η Generali, αυτομάτως μετετράπη σε μεγαλύτερο επενδυτή στην Cattolica, υποβιβάζοντας τη Berkshire Hathaway του Warren Buffett στη δεύτερη θέση.

Κινήσεις στην σκακιέρα για τον έλεγχο του παιχνιδιού

Στοχεύοντας στον πλήρη έλεγχο της Gattolica, η Generali προσέφερε 6,75 ευρώ ανά μετοχή, που ισοδυναμεί με premium 15,3% στην τιμή κλεισίματος της Cattolica την περασμένη Παρασκευή.
Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Cattolica κινήθηκαν ανοδικά 15% στο ταμπλό του χρηματιστηρίου του Μιλάνου μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.
Στα ταμεία της Generali έχει απομείνει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για εξαγορές στο πλαίσιο του τρέχοντος επιχειρηματικού της σχεδίου 2021.
Την ίδια στιγμή η Ιταλική ασφαλιστική δέχεται πιέσεις από μετόχους για να κάνει νέα επιχειρηματικά ανοίγματα.
Τα σχέδια για την εξαγορά της Cattolica από την Generali θα κόψουν την όρεξη ορισμένων ασφαλιστικών που ψάχνουν να βρουν τρόπους να περάσουν και να επεκταθούν στην αγορά μέσω Ιταλίας.
Η εξαγορά θα εκτοπίσει την UnipolSAI, δίνοντας την πρώτη θέση στην Generali στις γενικές ασφάλειες.
Θα ενισχύσει παράλληλα και την θέση της στις ασφαλίσεις ζωής καθώς αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από την Intesa και τα Εθνικά Ταχυδρομεία της Ιταλίας (Poste Italiane).
Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, για την απόκτηση του 66,67% της Cattolica. Οι Rothschild, Mediobanca και Bank of America είναι οι σύμβουλοι της Generali.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης