Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μηνιαίο επίδομα αναδοχής από 325 έως 2.000 ευρώ - Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Μηνιαίο επίδομα αναδοχής από 325 έως 2.000 ευρώ - Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση
Το σχέδιο που προωθεί η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, προβλέπει ότι για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή χορηγείται οικονομική ενίσχυση
Σχετικά Άρθρα

Μηνιαία οικονομική ενίσχυση από 325 – 375 ευρώ η οποία προσαυξάνεται και μπορεί να φτάσει τα 2.000 ευρώ σε συνδυασμό με άλλα επιδοματικά προγράμματα αναπηρίας, προβλέπει το σχέδιο περί αναδοχής παιδιού (όχι υιοθέτησης), το οποίο έχει πάρει το δρόμο για το ΦΕΚ.
Το σχέδιο που προωθεί η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, προβλέπει ότι για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή, με δικαστική απόφαση ή με σύμβαση ή με εισαγγελική διάταξη ή σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4538/2018, χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του, οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου.
Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) είναι αρμόδιο για την τήρηση των απαραίτητων για την παροχή της οικονομικής ενίσχυσης Μητρώων.

Διάρκεια χορήγησης

Όσον αφορά στις περιπτώσεις χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης της αναδοχής, μετά την ενηλικίωση του αναδεχόμενου ατόμου, δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι:
α) στην αναδοχή ατόμου με αναπηρία, οι ανάδοχοι γονείς,
β) στην αναδοχή ατόμου, το οποίο φοιτά σε φορέα τυπικής εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ακόμη κι αν είναι άτομο με αναπηρία, το αναδεχόμενο άτομο, από την ενηλικίωση του,
γ) στην αναδοχή ατόμου, το οποίο εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ακόμη κι αν είναι άτομο με αναπηρία, το αναδεχόμενο άτομο, από την ενηλικίωσή του.
Στις περ. β’ και γ’, το αναδεχόμενο άτομο οφείλει να υποβάλει στον αρμόδιο φορέα εποπτείας της αναδοχής τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ημερομηνία έναρξης/λήξης της στράτευσης ή/και των σπουδών του, βάσει των οποίων ο εποπτεύων φορέας ενημερώνει αμελλητί τα αντίστοιχα Ειδικά Μητρώα Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων.
Μετά την ενημέρωση των Ειδικών Μητρώων Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, το αναδεχόμενο άτομο υποβάλλει αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης, σύμφωνα με το άρθρο 5.
Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή, καθώς και μετά την ενηλικίωση του ανηλίκου σε καθεστώς αναδοχής.
Η οικονομική ενίσχυση αναδοχής καταβάλλεται στους δικαιούχους την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα καθ΄ όλο το χρονικό διάστημα που είναι σε ισχύ η αναδοχή.
Το Τμήμα Χορήγησης Παροχών Κοινωνικής Στήριξης Οικογενειών της Διεύθυνσης Οικογενειακών Επιδομάτων του Ο.Π.Ε.Κ.Α. είναι αρμόδιο για την παραλαβή των προωθούμενων από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. αναλυτικών καταστάσεων πληρωμής, την θεώρησή τους με χρήση ειδικών κωδικών πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή της οικονομικής ενίσχυσης και τη διαβίβασή τους στο Τμήμα Ελέγχων και Διαχείρισης Πληρωμών και Μεταβολών της ίδιας Διεύθυνσης.

Κατηγορίες ποσού οικονομικής ενίσχυσης

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται μηνιαίως: Για παιδιά τυπικής ανάπτυξης, σε 325 €. Για παιδιά με μία πάθηση, η οποία έχει ως συνέπεια οποιασδήποτε φύσης και ποσοστού αναπηρία, σε 375 €.
Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης-επιδόματος, που χορηγείται ή δύναται να χορηγηθεί, λόγω ένταξης του αναδεχόμενου ατόμου στα γενικά και ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που υλοποιεί ο Ο.Π.Ε.Κ.Α. Η προσαύξηση του προηγούμενου εδαφίου χορηγείται εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που αφορούν περιοριστικά: α) το είδος της πάθησης, β) το ποσοστό αναπηρίας και γ) τις περιπτώσεις αλληλοαποκλεισμού των ενισχύσεων-επιδομάτων του προηγούμενου εδαφίου.

Αίτηση - Διαδικασία Υποβολής

Ο ανάδοχος γονέας υποβάλλει στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Διαχείριση Αιτήσεων Οικονομικής Ενίσχυσης Αναδοχής» της Διαδικτυακής Πύλης «www.anynet.gr» του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας, προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την αίτηση για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής. Για την υποβολή της αίτησης ο αιτών εισέρχεται στην εφαρμογή με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κωδικοί TAXISnet). Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής είναι η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της.
Την αίτηση υποβάλει το πρόσωπο που υπέβαλε την αίτηση αναδοχής. Σε περίπτωση που ο αιτών/η αιτούσα τελεί σε γάμο ή σε σύμφωνο συμβίωσης καταχωρείται ηλεκτρονικά η συναίνεση του/της συζύγου ή του συνδεόμενου με τον αιτούντα/την αιτούσα με σύμφωνο συμβίωσης.
Ο δικαιούχος ανάδοχος γονέας μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει τη διακοπή καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στην ηλεκτρονική εφαρμογή.

Αναστολή – Διακοπή οικονομικής ενίσχυσης

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης της αναδοχής αναστέλλεται εάν περιέλθουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Α. στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή χορηγήθηκε χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Αν μετά από έρευνα των αρμοδίων οργάνων προκύψει ότι η οικονομική ενίσχυση χορηγήθηκε χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, η εγκριτική της χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης απόφαση ανακαλείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Ο.Π.Ε.Κ.Α., το ανακλητικό δε αποτέλεσμά της ανατρέχει στο χρονικό σημείο, στο οποίο εντοπίστηκε η πλημμέλεια. Στην περίπτωση αυτή, τα ποσά που καταβλήθηκαν χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Η οικονομική ενίσχυση της αναδοχής διακόπτεται: α) Από την ημερομηνία που ο ανήλικος συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του Από την ημερομηνία άρσης ή λήξης της αναδοχής, όπως αυτή προσδιορίζεται από βεβαίωση του Φορέα Εποπτείας.
Από την ημερομηνία λήξης της στρατιωτικής θητείας και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του εικοστού έκτου (26ου) έτους της ηλικίας του ατόμου σε αναδοχή.
Σε περίπτωση σπουδών από την 1η του μήνα που έπεται της λήξης του σχολικού ή σπουδαστικού ή ακαδημαϊκού έτους περάτωσης των σπουδών, προκειμένου για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σπουδαστές ή φοιτητές, αντίστοιχα, και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του εικοστού έκτου (26ου) έτους της ηλικίας τους.
Από την ημερομηνία θανάτου του δικαιούχου ή του ανάδοχου ανηλίκου,
Από την ημερομηνία του γάμου του ανάδοχου ανηλίκου.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης