Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Λογισμικό black out στον ΕΦΚΑ κόβει 5.500 συντάξεις χηρείας

Λογισμικό black out στον ΕΦΚΑ κόβει 5.500 συντάξεις χηρείας
Κόπηκαν συντάξεις αντί να αναπροσαρμοστούν όπως προβλέπει ο νόμος Βρούτση
Σχετικά Άρθρα
Λογισμικό χάος στον e-ΕΦΚΑ προκάλεσε την πέμπτη αναστάτωση σε 5.500 συνταξιούχους χηρείας στους οποίους έκοψε τις συντάξεις, αντί να αναπροσαρμόσει το ποσοστό στο 70% όπως προβλέπει ο νόμος Βρούτση.
Οι συγκεκριμένες διατάξεις προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία.
Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).
Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα.
Σε όσους από τους 5.500 συνταξιούχους έγινε εκ παραδρομής περικοπή ενώ δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ και δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα.
Οι συνταξιούχοι που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται, ώστε με τις καταβολές Ιουλίου να επανέλθει το ποσό της σύνταξης στο 100% και ταυτόχρονα να καταβληθεί το ποσό που περικόπηκε με τη σύνταξη του Ιουνίου.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης