Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στο μάτι του κυκλώνα οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές - Το τρένο που κινδυνεύουν να χάσουν οι ελληνικές

Στο μάτι του κυκλώνα οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές - Το τρένο που κινδυνεύουν να χάσουν οι ελληνικές
ΗΠΑ και Κίνα οδηγούν την κούρσα ανόδου
Σχετικά Άρθρα

Μόνο 2,1% υποχώρησαν τα έσοδα από τα ασφάλιστρα το 2020 παγκοσμίως.
Ανεπαίσθητη μείωση 1,1%, σημείωσε ο κλάδος Περιουσίας και Ατυχημάτων αλλά οι ασφαλίσεις ζωής βούτηξαν προς τα κάτω 4,1%. Το ταμείο έδειξε μείον 80 δισεκατομμύρια ευρώ με την διολίσθηση να είναι πολύ πιο απότομη από εκείνη (1.1%) του 2009.
Ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται το 2021 με τι προσδοκίες να μιλούν για πάνω από 5%.
Η Κίνα με (+5.3%) και οι ΗΠΑ με (+13.4%) θα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Allianz. Η κούρσα ανόδου θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με οδηγό την νέα τάξη πραγμάτων με την τεχνολογία που πέρασε η πανδημία δια της παρουσίας της και τις αποδεκτές πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.
Για τα επόμενα 10 χρόνια η παγκόσμια ανάπτυξη του κλάδου κατά τις εκτιμήσεις φαίνεται να ξεπερνά το 5%.

Τρέχει από πίσω η Ευρώπη

Η Δυτική Ευρώπη σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο σημείωσε την πιο απότομη πτώση 2020, με μείωση 5,1%. Και, ενώ ο κλάδος Περιουσίας κατάφερε να μην γράψε απώλειες κλείνοντας στο + 0,5%, η Ζωή έχασε το 7,8% των εσόδων της σε σχέση με το 2019. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 1,062 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος.
Η ανάκαμψη στην Ευρώπη θα πάει με ρυθμούς χελώνας ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο ο κλάδος θα ανακάμψει πριν εκπνεύσει το 2021. Η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να ανακτήσει τα χαμένα της εδάφη πριν το 2023. Η αύξηση που θα γράψει δεν προβλέπεται μεγαλύτερη του 1,2% το 2021 ( επιμέρους στον κλάδο Ζωής: 1,3% και Περιουσίας & Ατυχημάτων 1,1%). Μετά το 2021, η μέση ανάπτυξη για επόμενα 10 χρόνια αναμένεται στο 3% (επιμέρους στον κλάδο ζωής: 3,1%, και στις γενικές ασφάλειες: 2,7%), ποσοστό ανόδου το οποίο ξεπερνά αυτό της τελευταίας δεκαετίας.
Η ευκαιρία να αντιστραφεί η τάση είναι μπροστά, όχι εν όψει επικείμενης ανόδου των επιτοκίων αλλά γιατί τα νοικοκυριά στην Ευρώπη έχουν μαζέψει περί τα 500 δισεκατομμύρια. Εάν δουλέψουν σωστά οι ασφαλιστές το κομμάτι των βιώσιμων επενδύσεων, θα καταφέρουν να πιάσουν νέα μερίδια και να τα διατηρήσουν για χρόνια.

Μπαίνει δεν μπαίνει στο τρένο η Ελλάδα

Στο τραίνο για τις βιώσιμες επενδύσεις θέλουν να μπουν και οι ελληνικές ασφαλιστικές, υπάρχει ωστόσο ο κίνδυνος να περάσει και να μην ανέβουν αν δεν ξεκινήσουν να εκσυγχρονίζονται με νέα προϊόντα που να μην σπάνε τις καλύψεις.

Ελενα Ερμείδου
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης