Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τρεις θανάσιμοι κίνδυνοι για τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς

Τρεις θανάσιμοι κίνδυνοι για τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς

Στο στόχαστρο τράπεζες, ασφαλιστικές, διαχειριστές κεφαλαίων, ιδιωτικά κεφάλαια, σε κίνδυνο οι ισολογισμοί τους

Νέα μεγάλη μελέτη της Allianz Global Corporate Specialty αποκαλύπτει τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

O Covid19 μπορεί να οδηγήσει σε διορθώσεις στην αγορά ακόμα και αφερεγγυότητες, παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν επιδρούν στην εικόνα, να αυξήσουν την έκθεση των διευθυντικών στελεχών απέναντι στον κίνδυνο οδηγώντας σε αγωγές και χρονοβόρες δικαστικές υποθέσεις.

Χτύπησαν ταβάνι οι Cyber απαιτήσεις

Στο 1 δισεκατομμύριο, χτυπώντας ταβάνι, σύμφωνα με την μελέτη της AGCS φτάνουν οι απαιτήσεις έναντι cyber χτυπημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνοεγκλήματος.
Η τάση για απαιτήσεις έναντι διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών αυξάνεται, όπως επίσης για παραβιάσεις της προσωπικών δεδομένων με τις υπηρεσίες που έχουν εκχωρηθεί σε τρίτους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινδύνων.

Hot ζητήματα

Τα ζητήματα της συμμόρφωσης αποτελούν πηγή αιτιάσεων με τον αριθμό αυτών διαρκώς να αυξάνεται, κυρίως σε ό,τι αφορά τους Περιβαλλοντικούς, Εταιρικούς και Εταιρικής Διακυβέρνησης παράγοντες (ESG) και την κλιματική αλλαγή.
Την ίδια στιγμή η συμπεριφορά και η κουλτούρα των χρηματοοικονομικών οργανισμών υπόκεινται όλο και σε μεγαλύτερο έλεγχο από ένα ευρώ φάσμα ενδιαφερομένων σε τομείς που έχουν να κάνουν με την βιωσιμότητα, της πρακτικές απασχόλησης, την ποικιλομορφία, τις αμοιβές των στελεχών.
Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αντιμετωπίζει μια περίοδο αυξημένων κινδύνων, τονίζει η AGCS.
O Covid-19 δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην παγκόσμια οικονομία, εκτροχιάζοντας τις οικονομίες και τα δημοσιονομικά των χωρών, υπογραμμίζει.
Παρά τις βελτιωμένες πρακτικές, παραμένει σε υψηλό βαθμό η αβεβαιότητα, συμπληρώνει η Allianz.
Μπροστά μας βρίσκονται τα δύσκολα και οι κίνδυνοι που απειλούν στην σταθερότητα στην οικονομία, αποσαφηνίζει.
Παροτρύνει την αγορά των χρηματοοικονομικών να επικεντρωθεί στους αποκαλούμενους μη χρηματοοικονομικούς κίνδυνους, όπως είναι η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, η διαχείριση τρίτων (εκχώρηση υπηρεσιών σε τρίτα μέρη) και οι αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και επίσης στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και άλλες τάσεις που σχετίζονται με τους ESG παράγοντες.

Τρεις συν δύο μεγάλοι κίνδυνοι

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, οι διαχειριστές κεφαλαίων, τα ιδιωτικά κεφάλαια, οι ασφαλιστικές και άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί είναι τα cyber συμβάντα, τα ξεσπάσματα πανδημιών και η διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών, ακολουθούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις με γνώμονα τους ESG παράγοντες και τις ανησυχίες για την αλλαγή του κλίματος.
Οι εξελίξεις στα μακροοικονομικά όπως η αύξηση του πιστωτικού κινδύνου και τα παρατεταμένα χαμηλά επιτόκια βρίσκονται στην 5η θέση.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης