Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η μετα–covid19 εποχή δεν αλλάζει τις επενδύσεις των ασφαλιστικών

Η μετα–covid19 εποχή δεν αλλάζει τις επενδύσεις των ασφαλιστικών

Τα ελληνικά ομόλογα «σήκωσαν» τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών

Σχετικά Άρθρα
Σε αντίθεση με το 2018, αύξηση ιδίων κεφαλαίων 18% με 19% αναμένει η ασφαλιστική αγορά το 2019.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις αποδόσεις των χρεογράφων, κυρίως ελληνικών ομολόγων στη μη καταβολή μερισμάτων προς τους μετόχους, μετά από οδηγία της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής και στις επιστροφές κεφαλαίων.
Σημαντικές αλλαγές δεν προβλέπεται υπάρξουν το 2019 σε σχέση με το 2018 στη ταξινόμηση Ιδίων κεφαλαίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ όποια μεταβολή υπάρξει προβλέπεται να είναι λόγω της διακράτησης κερδών.
Η διακράτηση κερδών φαίνεται να έχει οδηγήσει στην αύξηση των κεφαλαίων επιπέδου 1, καθιστώντας έτσι ικανές τις ασφαλιστικές να απορροφήσουν τυχόν μελλοντικές ζημιές.

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή

Στη μετα-covid19 εποχή σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταβολή στην σύνθεση του ενεργητικού των ασφαλιστικών.
Η αγορά και το 2019 φαίνεται να τοποθετείται στα ίδια χρηματοοικονομικά προϊόντα με ελάχιστε μεταβολές.
Υψηλές θέσεις το 2019 σε ομόλογα που μπορεί να ξεπερνούν ελάχιστα στο 67% του 2018 και σε ομολογιακά unit linked με ελάχιστες διακυμάνσεις.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν ελάχιστα οι τοποθετήσεις σε μετοχικού τίτλους το 2019 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει κάτι στο τομέα αυτό σε σχέση με το 2018, οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα παραμένουν αρνητικές απέναντι σε τίτλους μετοχών.
Ελάχιστη πτώση εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, προθεσμιακές καταθέσεις και επενδυτικά ακίνητα.
Τα στοιχεία υψηλής ρευστότητας καταλαμβάνουν το 80% και πάνω των συνολικών στοιχείων του ενεργητικού.
Τα κέρδη προ φόρων ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά υπήρξαν μαζικές ρευστοποιήσεις ομολογιακών τίτλων.
Στα ίδια επίπεδα χωρίς καμία αξιοσημείωτη μεταβολή με το 2018 προβλέπεται να κλείσει και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων. Το 2018 έκλεισε στο 10% με 15% και ήταν σε σχέση με την μέσο όρο της ασφαλιστικής αγορά στην Ευρώπη σε χαμηλά επίπεδα.
Ο δείκτης αυτός επηρεάζεται από τις αποδόσεις επί των επενδύσεων.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης