Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στροφή των ασφαλιστικών εταιρειών στα Unit Linked - Τα νέα προϊόντα που ρίχνουν στην αγορά

Στροφή των ασφαλιστικών εταιρειών στα Unit Linked - Τα νέα προϊόντα που ρίχνουν στην αγορά
Οι ασφαλιστικές στρέφονται στα ασφαλιστήρια μεταβλητής απόδοσης (Unit Linked)
Σχετικά Άρθρα

Στροφή 180 μοιρών κάνουν οι ασφαλιστικές.
Από τα παραδοσιακά προϊόντα ασφάλισης ζωής στρέφονται στα ασφαλιστήρια μεταβλητής απόδοσης (Unit Linked).
Επενδυτικά προϊόντα που δεν εγγυώνται την καταβολή προκαθορισμένου ποσού, αλλά ένα ποσό πολλαπλάσιο της αξίας αγοράς ενός η περισσοτέρων μεριδίων.
Είναι ευέλικτα και ρευστοποιήσιμα.

Unit Linked γιατί δεν δυσκολεύονται να πληρώσουν τις εγγυήσεις

Το παρατεταμένο περιβάλλον των χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων κάνει τις αποταμιεύσεις σε παραδοσιακά εγγυημένα σχήματα μη ελκυστικές με ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις.
Το εποπτικό καθεστώς Solvency ΙΙ δε, υποχρεώνει τη δέσμευση περισσοτέρων κεφαλαίων από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τις διάφορες μορφές εγγυήσεων που παρέχουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα εγγυημένα ασφαλιστικά προϊόντα να έχουν γίνει πιο ακριβά για τους καταναλωτές.
Το αποτέλεσμα των δύο παραπάνω συνθηκών είναι αυτό που οδηγεί τις ασφαλιστικές στην έκδοση όλων και περισσοτέρων των Unit Linked προϊόντων.
Η τελευταία αυτή τάση δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών, ευνοώντας του επενδυτές –πελάτες.

Ασφαλιστικές

Εθνική Ασφαλιστική, τελευταία με το νέο ασφαλιστικό-επενδυτικό πρόγραμμα εφάπαξ καταβολής ασφαλίστρου το Full [Capital Plan, το οποίο συνδέεται με επενδυτικά κεφάλαια τύπου “Lifecycle - Κύκλου Ζωής”, Eurolife FFH με το My Investment Plan, Groupama με το Groupama Ambre 2020, το οποίο παρέχει έκθεση στις κεφαλαιαγορές αλλά ταυτόχρονα παρέχει μερική προστασία κεφαλαίου, Allianz Ελλάδος με το My Pension Flexi, My Savings Flexi, κ.α είναι επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα που δίνουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά εργαλεία πολύ υψηλής ποιότητας, αξιοποιώντας το θεσμικό ρόλο και το μέγεθος των ασφαλιστικών εταιρειών.

Διασπορά κινδύνου

Η επένδυση συνήθως ξεκινά από 50 ευρώ/μήνα και τα προγράμματα αυτά τοποθετούνται σε ομόλογα, μετοχές ή μεικτά επενδυτικά σχήματα.
Τα προγράμματα κάνουν μεγάλη διασπορά της επένδυσης , έτσι ώστε να αντισταθμίζονται ή να μετριάζονται οι οικονομικές απώλειες σε περιόδους πτώσης των αγορών.
Τα Unit Linked παρέχουν πολύ μεγάλο βαθμό ευελιξίας στην καταβολή ασφαλίστρων και στην άντληση ρευστότητας. Ωστόσο, εξαγορές μέρους ή του συνόλου της επένδυσης κατά τα πρώτα χρόνια επιφέρει ποινές εξαγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του ρόλου και του μεγέθους τους, οι ασφαλιστικές έχουν χαμηλά διαχειριστικά έξοδα. Κάποιες ασφαλιστικές δίνουν την επιλογή της ετήσιας αυτόματης αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου ώστε να συμβαδίζει το ποσό με τον πληθωρισμό.

Ποια είναι θα είναι η ασφαλιστική

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην ασφαλιστική που παρέχει τα προγράμματα, στις επενδυτικές επιλογές που προσφέρονται, στο ποσοστό επένδυσης, στις ποινές εξαγοράς, στα διαχειριστικά έξοδα, στις δεσμεύσεις με τις χρονικές διάρκειες, στις έμμεσες τυχόν χρεώσεις, στην ευελιξία καταβολής ασφαλίστρων.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης