Ασφαλιστικά Νέα

Πιθανόν και σήμερα η νέα ρύθμιση για τα κορωνοένσημα επιχειρήσεων και Ελ. Επαγγελματιών

Πιθανόν και σήμερα η νέα ρύθμιση για τα κορωνοένσημα επιχειρήσεων και Ελ. Επαγγελματιών

Ρυθμίζονται χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1,2 δις ευρώ

Νέα ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (κορωνο-ένσημα), που θα πηγαίνει τις «παγωμένες οφειλές» ύψους 1,2 δις ευρώ το 2022, σχεδιάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, η ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλώγλου, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Παρασκευή στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του ΝΒ της 28ης/10/20 ΔΕΣ ΕΔΩ (https://www.bankingnews.gr/index.php?id=526983)

Που κινείται η βάση της ρύθμισης

Η βάση της ρύθμισης θα κινείται στο μέτρο που ήδη ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τα χρέη προς τις εφορίες, και θα μεταφέρει έτσι την 1η δόση των ανεσταλμένων ρυθμίσεων από τα lockdown επιχειρήσεων από τον Απρίλιο 2021 στο τέλος Ιανουαρίου του 2022.
Επίσης, θα προβλέπει τη συγκέντρωση τυχών οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο 2,5%.
Επίσης, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να πληρώσουν οφειλές που έληγαν εντός της περιόδου Ιουνίου - Οκτωβρίου 2020 και για τις οποίες δεν ισχύουν αναστολές και παρατάσεις προθεσμιών, έχουν το δικαίωμα να εντάξουν τις οφειλές αυτές στη νέα πάγια ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως στα 2,5 δισ. ευρώ των νέων καταγεγραμμένων ασφαλιστικών οφειλών δεν συμπεριλαμβάνονται τα κοντά 1 δισ. ευρώ τα οποία καλύπτει το κράτος στο πλαίσιο των πακέτων στήριξης της απασχόλησης.

Διαγραφή των οφειλών

Σε ισχύ βρίσκονται διατάξεις του πτωχευτικού που αφορούν σε αναδιάρθρωση, καθώς και διαγραφή των οφειλών προς αυτούς.
Ήδη το θέμα έχει απασχολήσει πολλάκις την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που θεωρεί το 70% των 45 δις ευρώ οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μη εισπράξιμο.
Και αυτό γιατί πρόκειται για οφειλές που δημιουργήθηκαν από πτωχεύσεις από το 2000 και έχουν αναζητηθεί χωρίς να εντοπιστούν –στις περισσότερες περιπτώσεις- δικαιούχοι με περιουσία προς κατάσχεση.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης