Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μπαράζ πληρωμών αναδρομικών συντάξεων και επιδομάτων από αυτή την εβδομάδα

Μπαράζ πληρωμών αναδρομικών συντάξεων και επιδομάτων από αυτή την εβδομάδα
Από αύριο Τρίτη 24 μέχρι και 30 Νοεμβρίου μαζί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου θα καταβληθούν αυξημένα κατά 20%-30% αναδρομικά σε 200.000 προσωρινές συντάξεις
Μπαράζ πληρωμών νέων αναδρομικών σε συντάξεις, αλλά και ειδικών επιδομάτων και αναστολών συμβάσεων ξεκινά από σήμερα για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Από αύριο Τρίτη 24 μέχρι και 30 Νοεμβρίου μαζί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου θα καταβληθούν αυξημένα κατά 20%-30% αναδρομικά σε 200.000 προσωρινές συντάξεις.
Η προσωρινή στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στις συντάξεις χηρείας η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και ουσιαστικά θα λαμβάνεται εξαρχής η οριστική σύνταξη.
Στις αναπηρικές θα καταβάλλονται, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής: α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.
 Επίσης, έρχονται αναδρομικά όπου έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξη. Η αύξηση προσωρινής σύνταξης ισχύει για όσους υπέβαλαν τις αιτήσεις τους σε έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονικά.
Οι πληρωμές των συνταξιούχων Δεκεμβρίου ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, οπότε και πληρώνονται οι συντάξεις  Ανασφάλιστων Υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ.
Σημειώνεται ότι οι επικουρικές συντάξεις και για τον μήνα Δεκέμβριο θα πληρωθούν στους συνταξιούχους ταυτόχρονα με τις κύριες.
Αναλυτικότερα, οι ημερομηνίες για την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου είναι οι εξής:
-Συντάξεις ΙΚΑ:την Τρίτη 24 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
- Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8
– Ο ΟΑΕΕ το ΕΤΑΑ και ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
– Το Δημόσιο και το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
– Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού

Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι από κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής βάσει ΚΑΔ, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν δήλωση αναστολών εργασίας και ορθές επαναλήψεις μηνός Νοεμβρίου, εως  τις 24 Νοεμβρίου.
Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στις 27 Νοεμβρίου. Για το μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ οι υποβολές αιτήσεων για τη β’ φάση του μηνός Οκτωβρίου θα μπορούν να γίνονται έως τις 24 Νοεμβρίου.
Οι σχετικές πληρωμές προς τους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν στις 30 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι αναστολές εργαζομένων του μήνα  Νοεμβρίου θα πληρωθούν με 800 ευρώ.

Εφάπαξ βοηθήματα

Μέσα στον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή σε δικαιούχους 31 πρώην ταμείων πρόνοιας τα οποία έχουν συγχωνευθεί στο ΕΤΕΑΕΠ, των εφάπαξ μέχρι ποσοστού 80%, ασχέτως αν δεν έχουν στα χέρια τους οριστική συνταξιοδοτική πράξη. Το ακριβές ποσοστό πρόκειται να καθοριστεί το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση από τον Γιάννη Βρούτση και οι προκαταβολές θα χορηγούνται μέσα στο τρίμηνο από την υποβολή της σχετικής αίτησης και σε κάθε περίπτωση το συντομότερο αφότου βγει η συνταξιοδοτική απόφαση. Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης σε πρώην Ταμεία, κλάδους, τομείς και λογαριασμούς του κλάδου εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ χορηγείται η εφάπαξ παροχή του τελευταίου Ταμείου, κλάδου, τομέα ή λογαριασμού και όταν βεβαιωθεί ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης εκδίδεται απόφαση χορήγησης της συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής.  
Δικαιούχοι της προκαταβολής είναι οι άμεσα ασφαλισμένοι οι οποίοι έλαβαν κύρια σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω οριστικής αναπηρίας. Προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής είναι:
α) Η πάροδος τριών μηνών από την υποβολή αίτησης χορήγησης εφάπαξ παροχής.
β) Η έκδοση οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας.
γ) Η πραγματοποίηση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης 20 ετών αυτοτελώς σε έναν πρώην φορέα απονομής εφάπαξ.
Το ύψος της προκαταβολής προκύπτει ως ποσοστό επί ποσού της εφάπαξ παροχής ανά πρώην φορέα απονομής εφάπαξ. Το ποσοστό και το ποσό ανά πρώην φορέα απονομής εφάπαξ επικαιροποιούνται με συνυπολογισμό των νεότερων διαθέσιμων στοιχείων.
Στην περίπτωση προκαταβολής ποσού μεγαλύτερου από εκείνο της οριστικής απόφασης απονομής εφάπαξ παροχής, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό αποσβέννυται με μηνιαία παρακράτηση από το ποσό της κύριας σύνταξης.
Σημειώνεται ότι τα εφάπαξ είχαν υποστεί μεγάλες μειώσεις από τα μνημόνια.
Μειώσεις έως 38% επιβλήθηκαν στα εφάπαξ λόγω των παλιών μνημονίων (2010-2012), ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου έως και 22,3%.

Αναδρομικά κληρονόμων

Θα πληρωθούν αναδρομικά από 600 ευρώ ως 11.000 ευρώ προς το τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου, καθώς από τις 17 Δεκεμβρίου που κλείνει η πλατφόρμα στον efka.gov.gr για τους 172.000 δικαιούχους, πρέπει στη συνέχεια να γίνει επεξεργασία των στοιχείων.
Δικαιούχοι είναι όλοι οι κληρονόμοι των συνταξιούχων που απεβίωσαν και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξη τους την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.
 Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:
α. Στο πρώτο στάδιο οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.
β. Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.
Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα 3 πιστοποιητικά:
1.Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
2.Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.
3.Πιστοποιητικό Πλησιέστερων Συγγενών.
Το μεγαλύτερο ποσό ανέρχεται στα 11.000 ευρώ και αφορά συνταξιούχο δικηγόρο του δημοσίου. Στο ΙΚΑ που είναι και το μεγαλύτερο ταμείο τα αναδρομικά κινούνται από 600-5.800. Από 2.000-7.500 είναι τα αναδρομικά σε ΕΤΑΑ και ΤΣΑΥ. Από 600-9.500 ευρώ στον ΟΑΕΕ και μέχρι 1,400 ευρώ στον ΟΓΑ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης