Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε τροχιά «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» από 15/6 η αγορά εργασίας με 180 νέους ΚΑΔ για τα 534 ευρώ - Τι ισχύει για όσους μένουν εκτός

Σε τροχιά «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» από 15/6 η αγορά εργασίας με 180 νέους ΚΑΔ για τα 534 ευρώ - Τι ισχύει για όσους μένουν εκτός
Σήμερα 15 Ιουνίου η καταβολή 534 ευρώ σε πληττόμενους
Σε τροχιά ενός νέου διαφορετικού τοπίου εισέρχεται από σήμερα 15 Ιουνίου 2020 η αγορά εργασίας με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς επιχειρήσεις και εργοδότες που εντάσσονται στον Μηχανισμό θα προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως και (50%) είτε για μέρος, είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες, για έναν ή περισσότερους μήνες με επιδότηση 60% του μισθού.
Σήμερα θα καταβληθεί σε  526.051 δικαιούχους η αποζημίωση ειδικού σκοπού στην οποία μπαίνουν με νέες αποφάσεις 180 ΚΑΔ οι εργαζόμενοι των οποίων δικαιούνται αποζημίωση από τον Μάϊο ως και τον Ιούλιο.

Πιο αναλυτικά, στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα επιδοτείται στο 60% ο μισθός για το διάστημα που ο εργαζόμενος δεν δούλεψε.
Αν παράδειγμα κάποιος με μισθό 1.000 ευρώ απασχοληθεί τις 13 μέρες, για τις υπόλοιπες θα λάβει από το κράτος 300 ευρώ.

Σήμερα 15 Ιουνίου η καταβολή 534 ευρώ σε πληττόμενους

Σήμερα 15 Ιουνίου 2020, αντί της περασμένης Παρασκευής θα καταβληθούν τα 534 ευρώ σε 526.000 εργαζόμενους ανάλογα με τις ημέρες αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (18 ευρώ ανά ημέρα). Ειδικότερα 215.716 εργαζόμενοι θα πάρουν όλο το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ και 2.032 εργαζόμενοι θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού μίας ημέρας ύψους 18 ευρώ. Την επιδότηση θα λάβουν:
-    Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές ολόκληρο τον Μάιο με κρατική εντολή, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και οι επιχειρήσεις εστίασης.
-    Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν τον Μάιο και δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε παράταση αναστολής για τον Μάιο.
-    Εργαζομένους των επιχειρήσεων που ήταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ και δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε παράταση αναστολής για τον Μάιο.

Δυνατότητα διορθώσεων και Επέκταση των 800 ευρώ

Εν τω μεταξύ, νέα κοινή υπουργική απόφαση δίνει τη δυνατότητα για διορθώσεις στην πλατφόρμα myBusinessSupport για ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων, ενώ ορίζει νέα προθεσμία για τις αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις:
-    Επεκτείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ στις συμπλοιοκτησίες καθώς και στις κοινωνίες αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων ΕΠΕ.
-    Προβλέπεται η δυνατότητα επανυποβολής αιτήσεων έως τις 17 Ιουνίου, υπό προϋποθέσεις, σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούν απαλλασσόμενες από τον ΦΠΑ πράξεις με ή χωρίς δικαίωμα έκπτωσης και η αρχική τους αίτηση είχε απορριφθεί.
-    Ορίζεται ότι επιχειρήσεις που στις 20 Μαΐου εντάσσονταν σε μία από τις τέσσερις γενικές κατηγορίες πληττόμενων δραστηριοτήτων, και είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα έως την 28η Απριλίου 2020 αίτηση για χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού την οποία δεν έλαβαν, μπορούν έως τις 17 Ιουνίου να  εισέλθουν εκ νέου στην πλατφόρμα myBusinessSupport και να επιβεβαιώσουν ότι ανήκουν σε μία από τις τέσσερις αυτές  κατηγορίες, προκειμένου να λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

180 νέοι ΚΑΔ για 534 ευρώ –Τι προβλέπεται για όσους δεν προσληφθούν

1. Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης
Οι εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους, κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως και 30/9/2020: α) για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν ή θα επαναπροσληφθούν υποχρεωτικά,  και β) για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν ή θα επαναπροσληφθούν υποχρεωτικά,  
Σε κάθε περίπτωση οι ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020:  τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχαν κατά μέσο όρο τα δύο προηγούμενα έτη (2018-2019) και κατά προτεραιότητα τους εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019 και για την περίπτωση β) τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019.
3. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση των ρυθμίσεων  υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020 και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.
2. Εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας
Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις -εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020.
3. Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού
1) Υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων-εργοδοτών για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους
1. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν:
α) τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και β) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγρά-φως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυθημερόν, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
2) Υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού
1. Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Β. Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις- εργοδότες, που δεν θα επαναλειτουργήσουν, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 - υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
1. Οι εργαζόμενοι του άρθρου 2 του παρόντος κεφαλαίου υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (A' 75), στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr), χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.
4. Υποχρέωση ανάκλησης αναστολών συμβάσεων εργασίας  
Οι επιχειρήσεις - εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και των τουριστικών λεωφορείων υποχρεούνται να προβούν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας της επιχείρησης, σταδιακά ως εξής:
i) με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,
ii) με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,
iii) με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων.
2. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων των οποίων ανακαλείται οριστικά η αναστολή δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.
3. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες δύνανται να κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»  δηλαδή να υπαγάγουν στον εν λόγω μηχανισμό τους εργαζόμενους, των οποίων η αναστολή των συμβάσεων εργασίας έχει ανακληθεί οριστικά και οι συμβάσεις εργασίας τους είναι πλήρους απασχόλησης έως 30/9/2020, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στην κοινή υπουργική απόφαση εφαρμογής του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και των δηλώσεων οριστικών ανακλήσεων των αναστολών των συμβάσεων εργασίας.
1. Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων -εργοδοτών του άρθρου 1 του παρόντος μπορούν να υποβάλλονται για τον μήνα Ιούνιο συγκεντρωτικά από 1/7/2020 έως και 7/7/2020. Οι δε εργαζόμενοι σε αυτές μπορούν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, εφόσον απαιτείται ή να τις τροποποιήσουν από 1/7/2020 έως και 8/7/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 13/7/2020 έως και 14/7/2020. Και ούτω καθεξής για τους επόμενους μήνες μέχρι 14/1020.
5.Έκτακτη αποζημίωση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης
Αρκεί να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) απασχολήθηκε κατά το έτος 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις,
β) επιδοτείται με βάση την περ. β' της παρ. 2 του άρθρου 4, σε συνδυασμό με την παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 (A' 91) και έλαβε:
1. τακτική επιδότηση ανεργίας, διάρκειας τριών (3) μηνών και πέντε (5) ημερών κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 ή
ii. τακτική επιδότηση ανεργίας, της οποίας η διάρκεια σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 επιμηκύνθηκε κατά έναν (1) μήνα κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020.
2. Η έκτακτη αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβε ο εποχικά εργαζόμενος της παρ. 1 και καταβάλλεται μηνιαία για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020 στον δικαιούχο, εφόσον παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.
6. Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο
1. Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης και πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της παρούσας, για τον μήνα Ιούνιο 2020, δύνανται:
α) να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή.
β) να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, κατ' ανώτατο συνεχόμενο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημερών από 1/6/2020 και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2020.
2. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες του παρόντος μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εντός του μηνός Ιουνίου σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
7. Ακυρότητα καταγγελίας συμβάσεων- Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας - Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου -Ανάκληση αναστολών συμβάσεων εργασίας
1. α. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος κεφαλαίου, για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.
β. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες του άρθρου 1 και της παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος κεφαλαίου, για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 30η Ιουνίου για τις επιχειρήσεις - εργοδότες του άρθρου 1 και μέχρι την 31η Ιουλίου για τις επιχειρήσεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος κεφαλαίου. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.
2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του άρθρου 1 και της παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος κεφαλαίου, που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των 30 ημερών.
3. α. Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων στις επιχειρήσεις - εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος κεφαλαίου που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, παρατείνονται.
β. Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων στις επιχειρήσεις - εργοδότες του άρθρου 1 και της παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος κεφαλαίου που είχαν τεθεί σε αναστολή, δύνανται να παραταθούν. Επίσης, δύνανται να τεθούν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής ή της παράτασης της αναστολής, οι ανωτέρω συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφω-νηθέντα χρόνο που υπολείπεται.
4. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, δύνανται να προβαίνουν σε οριστική ανάκληση των αναστολών. Οι συμβάσεις των οποίων ανακαλείται η αναστολή δεν δύνανται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.
5. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες δύνανται να: α. προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19.
β. εφαρμόζουν το άρθρο 4 «Τηλεργασία και αναστολή συμβάσεων εργασίας -  
γ. κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης