Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στις 505.000 οι επιχειρήσεις σε προγράμματα λόγω κορωνοιού - Ανοιχτή η πλατφόρμα για επιστήμονες και 43 εκατ. σε ελεύθ. επαγγελματίες

Στις 505.000 οι επιχειρήσεις σε προγράμματα λόγω κορωνοιού - Ανοιχτή η πλατφόρμα για επιστήμονες και 43 εκατ. σε ελεύθ. επαγγελματίες
Από την Πέμπτη 9 ως 20 Απριλίου θα πραγματοποιείται η υποβολή αιτήσεων περίπου 180.000 πληττόμενων επιστημονικών φορέων
Ξεπέρασαν τις 500.000 οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί βάσει ΚΑΔ στις πληττόμενες, μία μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, ενώ από σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις των επιστημόνων για την ενίσχυση των 600 ευρώ μέσω τηλεκατάρτισης και πιστώνονται 43 εκ. ευρώ σε 51.000 ελ. Επαγγελματίες.
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχει ενταχθεί στην Εργάνη μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ήταν 505.029, που αριθμούν  832.800 εργαζόμενους, εκ των οποίων στην πλατφόρμα support employees για τα 800 ευρώ είχαν ενταχθεί 476.004.
Από την Πέμπτη 9 ως 20 Απριλίου θα πραγματοποιείται η υποβολή αιτήσεων περίπου 180.000 πληττόμενων επιστημονικών φορέων (γαιτροί, δικηγόροι, μηχανικοί, εκπαιδευτική) η υποβολή αιτήσεων –δηλώσεων συμμετοχής (στο https://elearning.yeka.gr) σε αντίστοιχα  προγράμματα τηλεκατάρτισης με επιταγές 600 ευρώ.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση  το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και μετά, ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα καταβάλλονται και τα υπόλοιπα 200 ευρώ.
Στις δράσεις τηλεκατάρτισης καλούνται να ενταχθούν  6 βασικοί επιστημονικοί κλάδοι (οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτου τάξεως, μηχανικοί ανεξαρτήτου ειδικότητας, δικηγόροι (και ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι) ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατροί κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), όπως ορίζονται βάσει ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης, που περιλαμβάνει παρακολούθηση προγράμματος 100 διδακτικών ωρών και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.
Οι επιστήμονες - δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 10 προσφερόμενα σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης, τα οποία θα βοηθήσουν άμεσα στον εκσυγχρονισμό των δεξιοτήτων και των γνώσεων τους στο συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον.
Τις υπηρεσίες επιστημονικής τηλεκατάρτισης μπορούν να παρέχουν όλα τα αδειοδοτημένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ) επιπέδου 1 και 2.
Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλλει μόνο μία αίτηση συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ορισθεί βάσει ΚΑΔ σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
45 εκατ. σε 51.617 ελ. επαγγελματίες
Από σήμερα ως και 23 Απριλίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 51.617 ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων 43,5 εκ.  ευρώ ως υπόλοιπα από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018 για δικαιούχους που δεν δήλωσαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) έως το Νοέμβριο του 2019.
Με τη συνήθη διαδικασία η επιστροφή τους θα ήταν εφικτή μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019 στο τέλος του χρόνου, όμως το Υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ επισπεύδουν κατά πολύ τη διαδικασία και αποδεσμεύουν την επιστροφή των ανωτέρω ποσών από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019.
Για τους υπόλοιπους 11.494 ασφαλισμένους η καταβολή θα γίνει την Πέμπτη 23 Απριλίου, ώστε να προηγηθεί η επεξεργασία της οφειλής τους από τις εισφορές Ιανουαρίου 2020. Την ίδια ημερομηνία θα καταβληθούν και τα ποσά σε όσους από τους 40.163 ασφαλισμένους της πρώτης κατηγορίας δεν δήλωσαν εγκαίρως τα στοιχεία του λογαριασμού τους. Προϋπόθεση για την καταβολή της 23 Απριλίου είναι η δήλωση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού μέχρι 21 Απριλίου 2020.  

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης