Τελευταία Νέα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Διακριτή η παρουσία της αγοράς σε Υγεία, Καταστροφές, Συντάξεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Διακριτή η παρουσία της αγοράς σε Υγεία, Καταστροφές, Συντάξεις
Στο νέο εύφορο και δημιουργικό περιβάλλον η ασφαλιστική αγορά έχει ήδη λάβει δυναμική θέση

Του Γ. Χατζηθεοδοσίου *

Η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα διάγει μια από τις πλέον σημαντικές περιόδους των τελευταίων ετών καθώς έχουν συντελεστεί στην δομή της μεγάλες αλλαγές οι οποίες αφορούν τον εκσυγχρονισμό της, την "αυτοματοποίηση" των λειτουργιών της, την εξειδίκευσή της και την υψηλή φερεγγυότητά της.
Αυτό έχει οδηγήσει στην ολική αναβάθμισή της και μπορεί να αποτελέσει σήμερα μία νέα αφετηρία και μία μεγάλη ευκαιρία για πρόοδο και πολύπλευρη ανάπτυξη. Μην ξεχνάμε ότι ως κλάδος είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, προσφέρει θέσεις εργασίας, συνεισφέρει στην ενίσχυση της οικονομίας και παρέχει σπουδαίες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης.

Η ασφαλιστική αγορά έχει ταυτότητα

Σήμερα δεν αναζητά νέα ταυτότητα. Αντίθετα έχει όλα τα διαμορφωμένα χαρακτηριστικά, τις δομές και την οργάνωση, δηλαδή στοιχεία ικανά να στηρίξουν μια δυναμική άνοδο η οποία θα έλθει απαρέγκλιτα στο πλαίσιο της συνολικής εξέλιξης της χώρας και που αναγνωρίζεται διαρκώς, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Προς αυτή την προοπτική ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς και διάδοσης της "ταυτότητάς της", με την έννοια της αξιοσημείωτης παρουσίας της και του καίριου ρόλου της, διευκολύνουν και συνεισφέρουν και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Αυτές σχετίζονται με τις επενδύσεις, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, την ανάπτυξη νέων εργασιών, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα, τα οποία δημιουργούν επίσης ένα νέο πλαίσιο ιδιαιτέρως πρόσφορο για εξελίξεις στην ιδιωτική ασφάλιση.

Η μετεξέλιξη και το μέλλον

Στο νέο εύφορο και δημιουργικό περιβάλλον η ασφαλιστική αγορά έχει ήδη λάβει δυναμική θέση. Και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούμε ότι θα επιδείξει διακριτή ανάπτυξη, θα αναλάβει ισχυρότερους ρόλους, θα αναγνωριστεί περισσότερο και θα συντελέσει στην μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας.
Θα αποκτήσει μια νέα εικόνα, θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική στην κοινωνία και θα δομήσει μια καινούργια πραγματικότητα στις νέες γενιές.
Αυτή είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη για την οποία εργάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι του κλάδου τα τελευταία χρόνια.
Τα εχέγγυα υπάρχουν, οι υποδομές έχουν δημιουργηθεί και οι προοπτικές είναι ανοικτές καθώς την τελευταία 10ετία η αγορά έχει αναδείξει την αξία της και την σημαντική παρουσία της στο μείζον σύγχρονο θέμα που είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και η εμπράγματη παροχή της σε επιχειρήσεις και πολίτες.
Ακόμα, η ιδιωτική ασφάλιση έχει αποδείξει την σημασία της ως κλάδος και έχει αναδείξει σειρά θεμάτων και παραμέτρων που χωρίς αμφιβολία ωθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών, με μοναδικό γνώμονα την προστασία πολιτών και επιχειρήσεων.
Η παρουσία της στην επιχειρηματικότητα, στις εξαγωγές, στα μεγάλα έργα, στις φυσικές καταστροφές, στην Υγεία, την Σύνταξη, είναι διακριτή. Και στη νέα τεχνολογική εποχή, την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και των ραγδαίων εξελίξεων, παρουσιάζεται η ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης.
Με αυτό το δεδομένο, στα επόμενα χρόνια η ιδιωτική ασφάλιση και οι άνθρωποι που την εξελίσσουν, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, στελέχη και μία σειρά συνεργαζόμενων επαγγελματιών και επαγγελμάτων, μπορούν και καλούνται να δομήσουν αυτή την αναμενόμενη καλύτερη νέα προοπτική.

Η διακριτή παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης

Η ιδιωτική ασφάλιση στο μέλλον θα έχει διαφορετικά από τα μέχρι σήμερα χαρακτηριστικά της, πολύ υψηλότερα και σε ποιοτικό και σε ποσοτικό επίπεδο. Θεωρώ βέβαιο όμως ότι θα αποκτά διαρκώς και επιπλέον στοιχεία, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις που δημιουργούνται από την εξέλιξη της ζωής, της επιστήμης, της καθημερινότητας, των νέων αναγκών.
Και το θέμα των συνεργασιών-συγχωνεύσεων-εξαγορών που το τελευταίο διάστημα εξελίχθηκε μεταξύ των πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιρειών στην ελληνική αγορά, αναμένεται να συντελέσει στη δημιουργία μιας νέας εικόνας-ταυτότητας. Τα καινούργια εταιρικά σχήματα, όπως και κάθε deal, θα φέρουν αλλαγές οι οποίες σταδιακά θα επιδρούν στην αγορά και χρειάζονται χρόνο -όπως έχει δείξει η εμπειρία- για να "αποτυπωθούν" στην καθημερινότητα.
Είναι αναμενόμενο λοιπόν ότι θα ενταθεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, κάτι που σε μια σύγχρονη αγορά οδηγεί σε άνοδο των ποιοτικών χαρακτηριστικών, των διαδικασιών, των μεθόδων. Οδηγεί σε διάχυση οφέλους και σε αναβάθμιση της "εικόνας" και των ανθρώπων της και των εταιρειών.

Η κυβέρνηση και το νέο ασφαλιστικό σύστημα

Οι εταιρείες, το ασφαλιστικό προϊόν και οι άνθρωποι, θα συμπορευθούν σε αυτή την νέα πραγματικότητα που αναμένεται να είναι και περισσότερο συντεταγμένη, αν κρίνουμε με το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Και στον τομέα των αστικών ευθυνών και στον τομέα των επιχειρήσεων αλλά και σε αυτόν της ασφάλισης περιουσίας θα υπάρξουν εξελίξεις.
Έχει διαμηνυθεί από την κυβέρνηση η αντίληψή της για την αξιοποίηση του κλάδου. Ήδη στον τομέα των συντάξεων εφαρμόζεται για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ένα νέο σύστημα στο οποίο η ιδιωτική ασφάλιση έχει ρόλο. Θα έλθει και σε άλλους τομείς η αναγνώριση -όπως ισχύει στις άλλες χώρες- και πιθανόν θα έλθει και κάποια μορφή υποχρεωτικότητας, όπως επίσης ισχύει για μία σειρά ασφαλίσεων. Και το σημαντικό είναι ότι οι αλλαγές που έρχονται θα βρουν τον τομέα έτοιμο να ανταποκριθεί.
Η υποδομή είναι μεγάλη και σημαντική. Υπάρχει άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό σε κάθε βαθμίδα και υψηλή τεχνολογία σε κάθε επίπεδο. Επίσης υπάρχουν και μεγάλα πολυεθνικά εταιρικά σχήματα όπως και μικρότερες, εξειδικευμένες με αρτιότητα, ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, που με διακριτούς ρόλους και υγιή ανταγωνισμό θα στηρίξουν την περαιτέρω ασφάλιση της ελληνικής κοινωνίας.

Απαραίτητη η συστράτευση

Για όλες αυτές τις εξελίξεις που έρχονται θα πρέπει να υπάρχει συστράτευση. Να καλλιεργηθεί ο σεβασμός και να καθοριστούν αρχές και κανόνες λειτουργίας στους επαγγελματίες, στο ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών, στους άμεσους και έμμεσους συνεργάτες. Να διασφαλιστεί η ομαλότητα μέσα από την δημοκρατία της αγοράς.
Η εξυπηρέτηση των πελατών, η καλλιέργεια δυναμικών σχέσεων που διαρκώς ενισχύονται με τους συνεργάτες και η σύμπλευση επαγγελματιών με εταιρείες και συλλογικούς φορείς, είναι αυτά που επιδιώκονται ως απώτερος στόχος όλων.

H νέα ταυτότητα

Εν κατακλείδι, η νέα ταυτότητα της αγοράς έχει ξεκινήσει να δημιουργείται εδώ και χρόνια. Τώρα και με κατάλληλες συνθήκες και συναντίληψη με το κράτος και την πολιτική έκφραση, θα μετουσιωθεί η υποδομή σε μια ισχυρή πραγματικά θεσμική κλαδική παρουσία, με ρόλο και υπόσταση, η οποία με την τεχνογνωσία της, την επάρκειά της, την υψηλή επιστημονικότητα που διαθέτει καθώς και τη διεθνή της παρουσία, θα συντελέσει στο μέγιστο επιδιωκόμενο από τις κοινωνίες και οικονομίες, που είναι η "ασφάλεια".
Στη νέα αγορά μπορούν να πάρουν θέση όσοι το επιθυμούν υπό τον όρο ότι θα εκσυγχρονιστούν και ο καθένας με τον δικό του τρόπο θα ακολουθήσει τις εξελίξεις.
Προσωπικά, ως άνθρωπος του επιχειρείν και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με την αποδεδειγμένα ενεργή παρουσία του ΕΕΑ στα τεκταινόμενα της οικονομίας, στηρίζω την συνολική μετάβαση της ιδιωτικής ασφάλισης και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης με κάθε τρόπο προκειμένου να επέλθουν οι προσδοκώμενες αλλαγές το γρηγορότερο, να αφομοιωθούν και να αποτελέσουν εφαλτήριο για ακόμη υψηλότερες κατακτήσεις.

o Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών


www.bankingnews.gr

Χορηγοί
Αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης