Τελευταία Νέα

Εκλογίκευση του χρηματοδοτικού μοντέλου της υγείας

Εκλογίκευση του χρηματοδοτικού μοντέλου της υγείας
Τα χαμηλά εισοδήματα σηκώνουν το βάρος της χρόνιας παθογένειας
H προστασία της υγείας του πληθυσμού προϋποθέτει την αποτελεσματική σε όλους τους τομείς διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας και την σύμπραξη του δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό τομέα ασφάλισης.
Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης είναι να συμπληρώνει τη δημόσια ασφάλιση, ενισχύοντας τις παροχές της τελευταίας και καλύπτοντας κινδύνους, τους οποίους η δημόσια ασφάλιση δεν καλύπτει ή καλύπτει σε περιορισμένο βαθμό. Αυτό, δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί, οδηγώντας τους ασφαλισμένους να πληρώνουν διπλά την ασφάλιση τους.
Οι παθογένειες του συστήματος υγείας που έχουν να κάνουν με την έλλειψη σχεδιασμού, με τα πολιτικά και συνδικαλιστικά συμφέροντα, η μειωμένη χρηματοδότηση, η υποστελέχωση σε τομείς της υγείας προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα στο εθνικό σύστημα γεγονός έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση της υγείας του πληθυσμού της χώρας και κυρίως στα χαμηλότερα εισοδήματα, που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να απευθυνθούν στην ιδιωτική υγεία.

Η λύση από το κράτος

Αν και έχει χιλιοειπωθεί, η εκλογίκευση του χρηματοδοτικού μοντέλου και η εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ με τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στο μοντέλο αυτό, είναι ο μόνος τρόπος που το κράτος μπορεί να δώσει λύση προστατεύοντας τους πολίτες και κυρίως τους αδύναμους οικονομικά αλλά και το ίδιο το κράτος με την βελτίωση της εικόνας των δημοσιονομικών. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να τονιστεί ο κομβικός ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας και της πρόληψης, για τον περιορισμό παραγόντων κινδύνου.
Από τα ανορθόδοξα του δημοσίου συστήματος υγείας είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της συνολικής δαπάνης για υπηρεσίες υγείας δεν καλύπτεται από το δημόσιο σύστημα. Την ίδια στιγμή, ένα μικρό μέρος του πληθυσμού έχει αγοράσει καλύψεις υγείας από την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό δεν κατέχει ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού καταβάλλει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιδιωτικής δαπάνης υγείας, απευθείας από την τσέπη του.

Ανοικτή πρόσβαση με ΣΔΙΤ

Η ιδιωτική ασφάλιση, μέσω της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προτείνει το μοντέλο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, το οποίο έχε εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η ασφαλιστική βάση θα μεγαλώσει, το κόστος που βαρύνει σήμερα του πολίτες θα περιοριστεί, ενώ το επίπεδο πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας θα βελτιωθεί.
Στη χώρα μας, έχουν αρχίσει να γίνονται κάποια βήματα, ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα από το κράτος, για να μπορεί να μιλά για επιτυχημένη διαχείριση στον τομέα της υγείας.

Έλενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Χορηγοί
Αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης