Τελευταία Νέα

Τα 5 μεγάλα λάθη που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε στενωπό - Η επιλογή λουκέτο ή τραπεζικός δανεισμός

Τα 5 μεγάλα λάθη που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε στενωπό - Η επιλογή λουκέτο ή τραπεζικός δανεισμός
Υπό καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων λειτουργούν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Ο σχεδιασμός στρατηγικής που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ασφαλιστικές καλύψεις, και η προσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου εργασίας στις νέες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες ενισχύουν την ανθεκτικότητα μίας επιχείρησης.
Ωστόσο στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις δεν έχουν επαρκείς καλύψεις, ίσως γιατί θεωρούν άσκοπο να διαθέσουν επί πλέον πόρους για την ασφάλιση και αντιστάθμιση των επιχειρησιακών κινδύνων, ίσως γιατί δεν αντιλαμβάνονται τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν γίνει στο περιβάλλον, ίσως γιατί θεωρούν ότι ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί πολυτέλεια.

Τα λάθη των επιχειρήσεων

  1. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι υπό-ασφαλισμένες κι έτσι δεν μπορούν να λάβουν σωστή αποζημίωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν επανεξετάσει το ύψους των κεφαλαίων τους, την στιγμή που τα τιμολόγια των κατασκευαστών έχουν πάρει αυξήσει που ξεπερνούν το 40%. Κάποιες άλλες επιχειρήσεις κατά την επανεξέταση και την υπογραφή ασφαλιστηρίου συμβολαίου (συμπεριλαμβάνεται και το bancassurance) δεν έχουν υπολογίσει την παλαιότητα του κτιρίου.
  2. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν επανεξετάσει παρά την αύξηση των καταστροφικών φαινομένων τις καλύψεις που έχουν έναντι φυσικών καταστροφών. Επιχειρήσεις που δεν έχουν αξιολογήσει και αναλύσει τους όρους των συμβολαίων και τις προϋποθέσεις για την αποζημίωση ή ακόμα επιχειρήσεις που δεν συμπεριλαμβάνουν στα ασφαλιστήρια συμβόλαια την κάλυψη του σεισμού.
  3. Άσκοπο φαίνεται για μερικές επιχειρήσεις να προσθέσουν στα ασφαλιστήρια συμβόλαια cyber καλύψεις. Σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι ακάλυπτες, ωστόσο η μετεξέλιξη της εμπορικής δραστηριότητας, η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και η ψηφιοποίηση των συναλλαγών θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τις επιχειρήσεις.
  4. Έναν ακόμα κίνδυνο που υποτιμούν οι διοικήσεις των εταιρειών είναι ο κίνδυνος αστικής ευθύνης έναντι Τρίτων και η εργοδοτική ευθύνη. Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα κεφάλαια των αποζημιώσεων ορισμένες φορές υπερβαίνουν την αξία της επιχείρησης. Μείζονος σημασία και οι επαγγελματικές ευθύνες καθώς οι ζημιές που διαπράττονται απόρροια των διοικητικών λαθών η παραλείψεων στελεχών της επιχείρησης συνιστούν ένα ευρύ πλαίσιο απειλών.
  5. Εξ’ ίσου σημαντικός κίνδυνος για μία επιχείρηση η απώλεια κερδών. Η πρόσκαιρη διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών για μία επιχείρηση δεν συνεπάγεται ότι η επιχείρηση αυτή διακόπτει τις πάγιες δαπάνες της. Η κάλυψη αυτή σε πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια απουσιάζει με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να χρειάζεται να βάλει λεφτά από την τσέπη του ή να υποχρεωθεί να συνάψει δάνειο με την τράπεζα για να μπορέσει να συνεχίσει τις δραστηριότητες του.


Έλενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Χορηγοί
Αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης