Τελευταία Νέα

Κ. Ιωαννίδου (Interlife): Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες ευθύνες – Πως αποζημιώνονται

Κ. Ιωαννίδου (Interlife): Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες ευθύνες – Πως αποζημιώνονται
Η INTERLIFE Ασφαλιστική στέκεται ως ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος δίπλα σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία

Της Κατερίνας Ιωαννίδου *

Η ασφάλιση της Αστικής Ευθύνης υπάγεται στις γενικές διατάξεις Περί Ασφαλίσεων του Εμπορικού Νόμου. Η ασφαλιστική εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποδώσει στον ασφαλιζόμενο τα ποσά που ο ίδιος θα υποχρεωνόταν -ως αστικά υπεύθυνος- να καταβάλει σαν αποζημίωση για ατυχήματα που μπορεί να προξενήσει χωρίς τη θέλησή του σε τρίτους, όπως π.χ. θάνατος, σωματικές βλάβες ή/και υλικές ζημίες από τυχαία γεγονότα, σύμφωνα με τον Νόμο. Η Αστική Ευθύνη που προέρχεται από παράνομη πράξη μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση. Ως άμεση ευθύνη εννοούμε αυτή που προκύπτει από πράξεις προερχόμενες απευθείας από τον υπαίτιο. Ως έμμεση ευθύνη εννοούμε αυτή που προκύπτει από πράξεις που έχουν συγκεκριμένη σχέση με τον πρόξενο της ζημίας είτε σε άτομο, είτε σε ζώο, είτε σε αντικείμενο.
Για κάθε επιχειρηματία σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ασφαλιστική του συνείδηση και η διορατικότητά του να συνυπολογίζει ως δικλείδα ασφαλείας στον επιχειρηματικό του σχεδιασμό την ασφαλιστική κάλυψη, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί επένδυση με χαμηλό κόστος αλλά υψηλή απόδοση.
Η INTERLIFE Ασφαλιστική στέκεται ως ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος δίπλα σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία και προτείνει λύσεις που ανταποκρίνονται στις ασφαλιστικές του ανάγκες, με εξαιρετικά ανταγωνιστικά τιμολόγια. Η εταιρεία δημιούργησε και διαθέτει στην αγορά ολοκληρωμένα προγράμματα ασφάλισης ενώ, σε συνεργασία με το Δίκτυο των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών της και με συγκεκριμένη διαδικασία (Risk Μanagement, Risk Analysis και Risk Assessment) σχεδιάζει εξατομικευμένα προϊόντα και προγράμματα, με στόχο την ολοκληρωμένη κάλυψη μιας επιχείρησης με ιδιαίτερες ασφαλιστικές ανάγκες.  

Επαγγελματική Αστική Ευθύνη

Αστική Ευθύνη Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση

Σύμφωνα με το Ν.4583/2018, η ασφάλιση της Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης των Διαμεσολαβητών είναι υποχρεωτική και καλύπτεται για τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Οποιαδήποτε αμέλεια, σφάλμα ή παράλειψη του Διαμεσολαβητή κατά την άσκηση των καθηκόντων του
  • Λάθη ή/και παραλήψεις των βοηθών & προστηθέντων αυτού

Αστική Ευθύνη Λογιστών

Η ασφάλιση αστικής ευθύνης διαφυλάσσει λογιστές, λογιστικά γραφεία και εταιρίες, έναντι πραγματικών ή επικαλούμενων οικονομικών διεκδικήσεων τρίτων για λάθη ή παραλήψεις κατά την παροχή λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, οι οποίες προκύπτουν π.χ. από:

  • Λανθασμένη επαγγελματική συμβουλή
  • Μη τήρηση των προθεσμιών
  • Ακατάλληλη προετοιμασία φορολογικών δηλώσεων
  • Μη συμμόρφωση με λογιστικούς κανονισμούς
  • Δυσφήμιση
  • Παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Αστική Ευθύνη Τεχνικών (ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, θερμοϋδραυλικών)

Καλύπτεται ο ασφαλιζόμενος από απαιτήσεις τρίτων (πελατών), για σωματικές βλάβες, θάνατο ή/και υλικές ζημίες από ατυχήματα που τυχόν θα προκληθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών από τον ίδιο ή/και από τους υπαλλήλους του. Ως τρίτοι θεωρούνται και οι πελάτες του ασφαλισμένου.

Αστική Ευθύνη Φαρμακοποιών

Καλύπτεται ο ασφαλιζόμενος από απαιτήσεις τρίτων (πελατών), για σωματικές βλάβες, θάνατο ή/και υλικές ζημίες από ατυχήματα που τυχόν θα προκληθούν συνεπεία εσφαλμένης παρασκευής φαρμάκων ή λανθασμένης πώλησης, με βάση την ιατρική συνταγή. Επίσης, καλύπτονται και οι ζημίες από την φωτεινή επιγραφή.

Αστική Ευθύνη Νοσοκομείων και Κλινικών

Καλύπτεται η Επαγγελματική Αστική Ευθύνη που θα προκληθεί από τη λειτουργία της κλινικής ή/και του νοσοκομείου για ατυχήματα που τυχόν θα προξενηθούν από αμέλεια, σφάλματα ή/και παραλείψεις των ιατρών, του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού από λανθασμένη εκτέλεση οδηγιών, καθώς και από την χρησιμοποίηση ελαττωματικού ιατρικού υλικού ή ακατάλληλων φαρμάκων. Επίσης, καλύπτεται και η αστική ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα ή ζημία προκληθεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νοσοκομείου ή κλινικής. Ως τρίτοι θεωρούνται οι ασθενείς και οι συνοδοί τους μόνο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην κλινική ή/και στο νοσοκομείο.

Αστική Ευθύνη Ιατρών

α. Αστική Ευθύνη Ιατρού
Καλύπτεται η Αστική Ευθύνη του Ιατρού για οποιοδήποτε ατύχημα ή ζημία προκληθεί σε πελάτη-ασθενή κατά τη διάρκεια λειτουργίας του ιδιωτικού του ιατρείου.
β. Επαγγελματική Αστική Ευθύνη Ιατρού
Καλύπτεται η Επαγγελματική Αστική Ευθύνη του Ιατρού στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Οποιαδήποτε αμέλεια, σφάλμα ή παράλειψη του ιατρού κατά την άσκηση των καθηκόντων του
  • Λάθη ή/και παραλήψεις κατά την εκτέλεση οδηγιών που δόθηκαν στους βοηθούς του ασφαλισμένου ιατρού
  • Ατυχήματα που προκλήθηκαν από τη χρησιμοποίηση ελαττωματικού ιατρικού υλικού

Αστική Ευθύνη Προϊόντος 

Τα ασφαλιστήρια της Αστικής Ευθύνης Προϊόντος καλύπτουν την ευθύνη του ασφαλιζομένου, για τις συνέπειες που τυχόν θα προκαλέσει σε τρίτους καταναλωτές, η χρήση ή η κατανάλωση ελαττωματικών προϊόντων, στοχεύοντας στην προστασία των καταναλωτών σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. περί ελαττωματικών προϊόντων με το οποίο η χώρα μας έχει εναρμονιστεί.
Ως υπεύθυνοι θεωρούνται:

  • Οι παραγωγοί προϊόντων ή αυτοί που επιθέτουν σε αυτό την επωνυμία τους, το σήμα τους ή κάποιο άλλο διακριτικό γνώρισμα
  • Οι προμηθευτές προϊόντων με δραστηριότητες που αναφέρονται σε πώληση, μίσθωση, δανεισμό, leasing κ.λ.π
  • Οι κατασκευαστές προϊόντων, πρώτων υλών ή συστατικών
  • Οι εισαγωγείς προϊόντων για πώληση, χρηματοδοτική μίσθωση ή απλή μίσθωση ή άλλης μορφής διανομή, στο πλαίσιο της εμπορικής τους δραστηριότητας
  • Όσοι παρέχουν υπηρεσίες
  • Οι διανομείς, δηλαδή όσοι συντελούν στην κυκλοφορία των προϊόντων στο εμπόριο

Ενδεικτικά καλύπτει:

  • Αξιώσεις οποιουδήποτε καταναλωτή από χρήση ελαττωματικού προϊόντος τόσο για σωματικές βλάβες όσο και για υλικές ζημίες
  • Υπεράσπιση απαιτήσεων στα αρμόδια δικαστήρια
  • Χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή και ψυχικής οδύνης
  • Διάφορα έξοδα όπως αμοιβές γιατρών, εξετάσεις, φάρμακα, νοσήλια, χρήση ΤΑΞΙ - ενοικιαζομένου αυτοκινήτου κ.λπ.

* H Κατερίνα Ιωαννίδου είναι διευθύντρια Ανάληψης Κινδύνων της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.

www.bankingnews.gr

Χορηγοί
Αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης