Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πολιτικός σεισμός: Η εισβολή της ΝΔ στην Κεντροαριστερά και η ... άλωση της

Πολιτικός σεισμός: Η εισβολή της ΝΔ στην Κεντροαριστερά και η ... άλωση της
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η υιοθέτηση του δόγματος Κλίντον που μεταλαμπάδευσαν οι Αμερικανοί σύμβουλοι της κυβέρνησης στον πολιτικό και κυβερνητικό σχεδιασμό της ΝΔ οδήγησε στον πολιτικό ρεαλισμό
Και μόνο το σύνθημα των συνδικάτων των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο : "το νερό με ΣΥΡΙΖΑ στο υπερταμείο και με ΝΔ στο δημόσιο" έδειχνε το υπόβαθρο της πολιτικής μεταβολής που συντελέστηκε την 4ετια 2019-2023.
Ο πολιτικός σεισμός που προέκυψε από την διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2023 με βάση την πεπατημένη Μητσοτάκη δεν έπρεπε να εκπλήξει κανένα αφού η εισχώρηση της ΝΔ στο ζωτικό χώρο της κεντροαριστεράς αρχικά με τις μεταγραφές προσώπων και στην συνέχεια με τις κατάλληλες πολιτικές δράσεις που επι δεκαετίες αποτελούσαν πολιτικές επιλογές της κεντροαριστεράς.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η υιοθέτηση του δόγματος Κλίντον που μεταλαμπάδευσαν οι Αμερικανοί σύμβουλοι της κυβέρνησης στον πολιτικό και κυβερνητικό σχεδιασμό της ΝΔ οδήγησε στον πολιτικό ρεαλισμό αντί της ιδεολογικής περιχαράκωσης του παρελθόντος .
Πολιτικός ρεαλισμός προς όλες τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής δραστηριότητας και ειδικότερα στο περίφημο πολιτικό τρίγωνο , όπου οι τρεις πλευρές αφορούσαν στην εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα , στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική.

Το μεταναστευτικό

Στιβαρή θέση στο θέμα της μετανάστευσης με την επέκταση του φράγματος στον Έβρο, αντιμετώπιση των μεταναστευτικών /προσφυγικών ροών, θωράκιση των συνόρων και της άμυνας της χώρας, σε σημείο που πολλά πολιτικά επιχειρήματα τμημάτων του πολιτικού φάσματος που καταγράφονταν δεξιότερα της ΝΔ δεν είχαν πρόσφορο έδαφος πολιτικής εκμετάλλευσης .
Εάν εξαιρέσουμε το κενό που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης από τον εμβολιασμό, πράγμα φυσιολογικό αφού πάντα θα υπάρχουν ευήκοα ώτα που αρέσκονται σε σενάρια συνομωσίας, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ειδικά το κόμμα της ΝΙΚΗΣ, οι κυβερνητικές επιλογές υιοθετήθηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού μιας και στηρίχθηκαν στο διεθνές πλαίσιο αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης κρίσης.

Κρατικοποίηση στην οικονομία

Στην οικονομία την ώρα που υλοποιούνταν πολιτικές φιλελευθεροποίησης των αγορών και συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα λαμβάνονταν αποφάσεις τύπου κρατικοποίησης μονοπωλίων , όπως του νερού, δείχνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν υπάρχουν δογματισμοί παρά μόνο δράσεις κοινωνικού οφέλους και αποκλεισμού πρακτικών όπως η ιδιωτικοποίηση του νερού που όπου εφαρμόστηκε είχε καταστροφικά αποτελέσματα .
Στην κοινωνική πολιτική επιλέχθηκε η χρησιμοποίηση εργαλείων όπως των επιδοτήσεων μέσω των διαφόρων pass για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα , στην ενέργεια , στα τρόφιμα, ενώ με φορολογικά και οικονομικά μέτρα στηρίχθηκαν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας όταν η υγειονομική κρίση αδρανοποίησε την οικονομική δραστηριότητα.
Η άνοδος του πληθωρισμού και η εξ αυτού συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων ειδικά των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αντιμετωπίστηκε από πλειάδα δημοσιονομικών παρεμβάσεων υψηλού κόστους με ισχυρές όμως αναδιανεμητικές επιδράσεις.

Κεντροαριστερές θεωρίες

Όλα αυτά τα μέτρα, παρεμβατικού χαρακτήρα παρμένα από οικονομικές πρακτικές κεντροαριστερών οικονομικών θεωριών αιφνιδίασαν την αριστερή πολιτική διανόηση η οποία είδε το προνομιακό της πεδίο να έχει καταληφθεί από αυτούς που μέχρι χθες εξύβριζε ως νεοφιλελεύθερους ανάλγητους, ως πολιτικούς που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο αδιαφορώντας για τις ανάγκες του απλού λαού, για το οποίο καλό ειρήσθω εν παρόδω μάχονταν αποκλειστικά μόνο οι έχοντες αριστερό πρόσημο πολιτικής παρουσίας.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Φυσικά τις πολιτικές διαμορφώνουν και εφαρμόζουν πρόσωπα έτσι από την πρώτη κυβερνητική θητεία Μητσοτάκη είδαμε αρκετά πολιτικά πρόσωπα που προέρχονταν κυρίως από το ΠΑΣΟΚ με υπουργική προϋπηρεσία να λαμβάνουν θέσεις ακόμη και σε καίρια υπουργεία.
Ανάλογη προσέλκυση στελεχών υπήρξε και για τις θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων και διοικητών δημοσίων οργανισμών.
Πολλοί από αυτούς είχαν διαρρήξει την σχέση τους με το ΠΑΣΟΚ όπως υπήρχαν και άλλοι που αποδέχονταν την μετακίνηση τους μόνο και μόνο για να βρίσκονται σε τροχιά εξουσίας.

Πολιτικά κέρδη

Η πολιτική αυτή είχε κέρδη κάτι που διαφάνηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών όπου η ΝΔ λόγω κυρίως της στιβαρής αντιμετώπισης των δυο κρίσεων (υγειονομική , ενεργειακή ) και δευτερεύοντος της πολιτικής διεύρυνσης προς τα κεντροαριστερά είδε την εκλογική της απήχηση να μεγεθύνεται εντυπωσιακά .
Πικρία από στελέχη της ΝΔ υπήρξε και υπάρχει όμως όσο η διεύρυνση έχει θετικά αποτελέσματα οι όποιες ‘αντιδραστικές’ φωνές δεν θα έχουν χώρο ουσιαστικής έκφρασης ακόμη και στις περιπτώσεις όπου αποδεδειγμένα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ μέχρι και τις παραμονές της προεκλογικής περιόδου εκφράζοντας με σκαιότατο και άκρως υβριστικό τρόπο για την ΝΔ και που σήμερα κατέχουν θέση γενικού γραμματέα υπουργείου!

Κίνδυνοι

Που όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας τέτοιας διεύρυνσης;
Για να υπάρξει απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα χρησιμοποιήσουμε την πασίγνωστη καμπύλη Laffer η οποία όπως είναι γνωστό εντοπίζει το ιδανικό ύψος των φορολογικών συντελεστών δεδομένου ότι η αύξηση τους πέρα από ένα όριο μειώνει αντί να αυξάνει την φοροδοτική ικανότητα.
Το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και με την πολιτική της διεύρυνσης , με την προσέλκυση στελεχών από την κεντροαριστερά.
Ειδικά εάν οι συγκυρίες μεταβληθούν πρός τα χείρω, αντί επιπλέον κερδών θα καταγραφεί άμεση υποχώρηση των ήδη καταγεγραμμένων.
Είναι επίσης ιστορικά διαπιστωμένο ότι όσοι χρησιμοποιούν την περιστρεφόμενη πόρτα για την ικανοποίηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών είναι θέμα χρόνου να αλλάξουν στρατόπεδο με μεγάλη ευκολία.
Η περιστρεφόμενη πόρτα έχει γίνει πασίγνωστη για τις μετακινήσεις στελεχών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπου όταν το κόμμα στελεχών του ιδιωτικού τομέα βρεθεί στην εξουσία μεταπηδούν σε κυβερνητικές θέσεις και το αντίστροφο όταν η εξουσία χαθεί.
Πλέον η περιστρεφόμενη πόρτα λειτουργεί με την ίδια λογική και στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα με την διαφορά ότι ελλείψει αντιπολίτευσης με κυβερνητικά χαρακτηριστικά έχει κολλήσει στο ίδιο σημείο εδώ και μια 4ετια και αναμένεται να παραμείνει για αρκετά χρόνια ακόμη προς όφελος ορισμένων ατόμων που η εξουσία δεν έχει χρώμα , ιδεολογία και αρχές.

Σαράντος Λέκκας,
Οικονομολόγος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης